Upload jouw foto's
Een heel weekend Zoom.nl Bootcamp © IDG NL

6 september 2016, 00:00

De eerste Bootcamp van Zoom.nl vraagt veel van haar deelnemers. Maar liefst vier masterclasses en een verrassings-shoot krijgen alle fotografen voorgeschoteld. Dat betekent de hele dag intensief bezig zijn met iso, diafragma, sluitertijden en alles wat nog meer komt kijken bij het maken van een goede foto.

Opletten, uiterste concentratie, iets te laat en het gaat fout. Het juiste moment duurt minder dan een seconde. Iedereen staat klaar. Klik, klik, klik. De camera's ratelen als freerunner Devin van Weelden tegen de muur oploopt en even snel weer terugkeert op de grond. De bootcampers kijken op hun lcd schermpje. Zit het gewenste shot er bij?

Sportfotografie
Zilveren Camera winnaar Bastiaan Heus werkt al jarenlang als sportfotograaf voor landelijke media. Hij begon op zesjarige leeftijd als assistent van zijn vader omdat deze "een foto van elk doelpunt wilde hebben, ook aan de andere kant van het veld".Tegenwoordig fotografeert hij naast voetbal ook veel hardlopers en joggers. Op geheel eigen wijze introduceert hij de masterclass sportfotografie. De kern van zijn betoog; "het gaat erom het juiste moment vast te leggen. Dat gaat boven alles, ook als je daardoor bijvoorbeeld een hoge iso moet gebruiken. Liever een foto met ruis dan eentje die niet scherp is".
Dat lijkt gemakkelijk. Maar wat is de juiste sluitertijd als er een hardloper voorbij komt? En hoe snel springt die verspringer eigenlijk? Daarnaast is de compositie ook belangrijk. Wat is de optimale compositie? "Het moment dat de sporter zich maximaal strekt of juist maximaal inspant, dat is het enige juiste moment" zo vertelt Bastiaan. Alle andere momenten doen er niet toe.
Een camera die veel beelden per seconde kan schieten is voor elke sportfotograaf erg handig. Na deze theoretische inleiding vertrekken de bootcampers naar buiten. Doel is de capriolen van freerunners Devin van Weelden en Tim Tygran van Onselen te fotograferen. De beide mannen rennen, duikelen, springen en klimmen. Het valt nog niet mee een scherpe foto op het juiste moment te maken. Veel oefenen is hier het devies.


De bootcamp vindt plaats in de DRU Industriepark te Ulft. Deze voormalige ijzergieterij is al gesticht in 1754 en was één van de eerste industriële bedrijven in Nederland. Het is een schitterende locatie voor elke fotograaf. Het uit zeven gebouwen bestaande complex is keurig gerestaureerd en herbergt onder meer een theater, een poppodium, muziekschool en grand café.Bruiloftsfotografie
In de masterclass bruiloftsfotografie vertelt Jantina Scheltema vol passie over haar werk. Ze deelt haar kennis graag met de aanwezige bootcampers. De foto's die ze heeft meegenomen van haar werk zijn wonderschoon. Haar motto is "houd het eenvoudig". Na kennismaking en een korte theoretische fotobespreking gaat ze met de deelnemers aan de slag. Er is een echt bruidspaar aanwezig. Op zaterdag zijn dat Toine en Naira Reuvers-Towmasjan. Ze zijn nog geen drie maanden geleden voor het altaar getrouwd. Vandaag gaan ze op herhaling. Naira en Toine stralen nog steeds van geluk. Iets dat je op elke foto ziet.
Het blijkt best vermoeiend te zijn, een hele dag model staan. Na anderhalve shoot verwisselt Naira haar schoenen met hak voor een plat model. Niemand die het merkt.
Jantina licht de verschillende facetten van de bruiloftsfotografie toe. Waar moet je op letten, hoe kun je het beste communiceren met het bruidspaar, wat moet je beslist niet doen. Dit en nog veel meer komt aan bod. In de bruiloftsfotografie gaat het om details en het juiste moment. Een moment dat vaak maar één keer langskomt. Met de stress die dat geeft moet je als fotograaf om kunnen gaan.

In 1999 sluit DRU uiteindelijk zijn deuren en de oude fabrieksgebouwen blijven leeg achter. Een lokaal initiatief leidde tot het benoemen van het complex tot rijksmonument. In het portiersgebouw kwam de DRU cultuurfabriek met onder meer zijn eigen theaterzaal.

Theaterfotografie
In deze theaterzaal speelt theaterfabriek Gekko 'Rachid en Julia'. Een eigentijds en tragisch liefdesverhaal tussen een Syrische vluchteling en een Nederlands meisje. Het stuk wordt gespeeld door 23 jongeren uit de regio, waaronder drie Syrische vluchtelingen. De bootcampers mogen bij de repetities fotograferen. Paul Barendregt, gespecialiseerd in onder meer theater- en concertfotografie, geeft de masterclass theaterfotografie.
Het fotograferen in een theater- of concertzaal stelt heel wat specifieke eisen aan de fotograaf. In de eerste plaats; hoe ga je om met het licht in een zaal? Paul laat zien dat je als fotograaf geen andere keuze hebt dan de M-stand. "Maar dan moet je steeds je instellingen veranderen" meldt een bootcamper. "Dat klopt" zegt Paul, "je bent voortdurend bezig je camera aan te passen aan de wisselende lichtomstandigheden. Je moet je camera dus bijna blind kunnen bedienen in het theater". Er wordt geoefend in standpunten en onder verschillende lichtomstandigheden. Dat blijkt nog niet mee te vallen. Om het nog moeilijker te maken doet Paul bij sommige voorstellingen de theaterverlichting uit. Zo worden de bootcampers gedwongen in het donker hun camera te bedienen. Alleen de podiumlampen schijnen nog.
Gelukkig worden delen van de voorstelling herhaald. Dat maakt het al iets gemakkelijker. Je weet dan als fotograaf wat er gaat komen en waar je je op moet richten.
Het grootste gebouw van het DRU Industriepark is de SSP Hal. Hier werd vroeger het ijzer gesmolten en verwerkt. De oude ketel waar het vloeibare ijzer in zat hangt nog aan zijn rails hoog boven de vloer. Het is een ideale locatie voor verschillende masterclasses. De muren en de metalen steunpilaren zijn uiterst decoratief.


(Foto: NieNus fotografie )

Portretfotografie
Anarchisme en ADHD kenmerken Richard Terborg, conceptueel-, portret- en fashionfotograaf. Dat vind je ook terug in zijn foto's. Ze leven. Zo ook zijn masterclass portretfotografie. Op geheel eigen wijze, bruisend van energie en met lak aan alle fotografische conventies, wijdt hij iedereen in in de fijne kneepjes van het maken van bijzondere portretten. Dat hij zelf volledig autodidactisch is ziet hij als een enorm voordeel. "Ik word niet gehinderd door regels en oordelen van anderen. Het enige dat telt is dat ik de foto mooi vind". Op dynamische wijze laat hij iedereen kennis maken met natuurlijke belichting, het gebruik van reflectieschermen, softboxes en lampen met gekleurde gelpads.

Een oude badkuip, een lasapparaat en een verzameling kledingstukken zijn de accessoires die hij vandaag gebruikt. De prachtige industriële ruimte van de voormalige gieterij doet de rest. Voor een groot aantal aanwezigen is het fotograferen met studiolampen een nieuwe ervaring. "Je hebt zo de zon in je eigen hand" geeft Richard de aanwezigen mee. Zijn twee modellen Esmée Walker en Daria Kuvshinova staan alle Bootcampers de hele dag ter beschikking. Er worden mooie en opvallende foto's gemaakt vanuit elke denkbare hoek.De dag wordt afgesloten met een bonusshoot. Nederlands beste schermers en hun trainer geven ter afsluiting van de dag een demonstratie schermen. De masterclass sportfotografie komt hierbij goed van pas. De schermers bewegen enorm snel. Gelukkig hebben ze beschermende pakken aan, want ze raken elkaar regelmatig met de scherpe floret.

Na afloop hoor ik opmerkingen als 'gaaf', 'inspirerend', 'vermoeiend maar leerzaam', 'leuk' en 'voor herhaling vatbaar'. De eerste Zoom.nl Bootcamp is door honderd twintig fotografen bezocht, verdeeld over twee dagen. In groepen van ongeveer vijftien maakten ze kennis met de geheimen van portret-, bruilofts-, sport- en theaterfotografie. Volgend jaar weer!


Bekijk hier foto's van de Bootcamp in de Collectie Bootcamp 2016!

avatar

Al vanaf jongs af aan heb ik drie passies: bergen beklimmen, fotograferen en schrijven. Sinds een aantal jaren combineer ik die passies als professioneel fotograaf/schrijver voor (bergsport-)tijdschriften. Mijn achtergrond als historicus en geograaf is daarbij heel praktisch. Het liefst fotografeer ik allerlei soorten landschappen, zowel natuur als stedelijk. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in creatieve fotografie. Dit vind ik erg inspirerend om te doen en is heel anders dan landschapsfotografie. Samen met een collega’s geef ik ook fotoworkshops en organiseer ik fotoreizen. Meer over mijzelf vind je op mijn website.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jasmijnk op 6 september 2016 om 21:55

Wanneer is de volgende gepland? Super leuk!

CreativeFox op 7 september 2016 om 20:11

Komt vanzelf

Natanya op 6 september 2016 om 20:21

Vraagt om meer!

CreativeFox op 7 september 2016 om 20:11

Nog tips of ideeën?