Upload jouw foto's
Schatzoeken met je camera

24 juli 2013, 10:41

Edwin van Alfen combineert twee hobby's met elkaar, fotografie en geocaching. Dit brengt hem op prachtige plekken voor mooie foto's. Lees hier hoe Edwin te werk gaat.

Wat is geocaching

Als echte natuurliefhebber heb ik een aantal jaren geleden het geocachen ontdekt. Vrij vertaald is het GPS schatzoeken. GPS staat voor Global Positioning System en is een naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Bij het geocachen verstopt iemand op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een logboek, een aantal leuke voorwerpen en soms ook een wegwerpcamera.
Met een hand-GPS (al voor €100,- verkrijgbaar) worden de precieze coördinaten van de schuilplaats bepaald, deze worden vervolgens gepubliceerd op de Geocache website. Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache ('schat'). Vervolgens melden ze hun bezoek op de speciale cache-pagina om hun bezoek kenbaar te maken.

Hoe ga je te werk

Iedereen die in het bezit is van een GPS of een smartphone met daarop een geocaching-app geïnstalleerd kan geocachen. Nadat je, jezelf hebt aangemeld op geocaching.com, kan je een lijst met caches opvragen van een zelf te selecteren gebied. Er zijn verschillende soorten caches. Zo heb je een traditional, multi, mysterie, earth en nog meer, echter komen deze vormen het vaakst voor.
Traditional caches : Een traditional is de meest eenvoudige waarbij de coördinaten al op de listing, de zogenoemde cachepagina, staan.


Multi caches : Bij multicaches staat alleen de start-locatie op internet, terwijl je onderweg bent krijg je opdrachten, waarmee je de coördinaten van de cache of een tussen punt kunt berekenen.


Mystery cache: Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar alleen een herkenbaar punt in de omgeving. Door thuis puzzels of opdrachten op te lossen kan de exacte locatie gevonden worden.


Earth cache: Op sommige plaatsen mag je geen cache verstoppen. Een earthcache is dus alleen een locatie. Deze caches zijn opgelost als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden vaak in combinatie met een foto van de locatie waar de geocacher met een gps op staat.


Geocachen is geen wedstrijd, hoewel sommige als er een nieuwe cache online komt wel voor de virtuele podiumplaatsen gaan en proberen als een van de eerste drie de cache te vinden. De ruil objecten bestaan voornamelijk uit geocoins en trackables. Dit zijn speciaal ontworpen munten en de trackable is een soort sleutelhanger met een uniek trace nummer. Net als elke cache heeft ook elke geocoin en trackable een eigen pagina.


Wat als je een cache hebt gevonden, mag je die dan meenemen? Nee! Na het loggen plaats je de cache weer terug zoals je deze gevonden hebt. De cache is eigendom van een cacheowner. Die is zelf ook ooit begonnen met alleen het zoeken van caches totdat hij er aan toe was om zelf een cache te plaatsen. Daar komt namelijk nog heel wat bij kijken. Wat het belangrijkste is, is dat je toestemming krijgt van de grondeigenaar waar je je cache verstopt. Zo werkt bijvoorbeeld Staatsbosbeheer met contracten alvorens je een cache mag plaatsen op hun grondgebied.

geocaching en fotografie

Omdat de meeste geocaches op een prachtige plek verstopt zijn kom je vaak op plekken waar je zonder het cachen niet snel zou komen of waar je zelf het bestaan niet van wist! Doordat je op deze unieke plekjes komt is het natuurlijk geweldig om daar mooie foto's van te maken. Als beginnende fotograaf moet ik nog een hoop leren maar het voordeel van digitale fotografie is dat je, afhankelijk van je geheugenkaart, ontzettend veel foto's kan maken met verschillende camera-instellingen. Omdat de praktijk de beste leermeester is ben ik dan ook veel in het veld te vinden. Als ik ergens naar toe ga om te fotograferen kijk ik natuurlijk meteen of er ook een cache te loggen is.

Onlangs waren we op bezoek in Huppel, Winterswijk en maakten een uitstapje naar Duitsland naar het plaatsje Zwillbrock. Het daarbij gelegen Zwillbrocker Venn is wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo's. Op weg naar de kolonie kwamen we langs een prachtige kerk genaamd Sankt Franziskus. Deze barokkerk is gebouwd in de periode 1717 en 1720 en doet nog steeds dienst voor de plaatselijke bevolking. Om deze kerk ook bij de geocachers onder de aandacht te krijgen heeft men hier een cache geplaatst. De coördinaten waren ingesteld op de GPS en het zoeken kon beginnen. Het duurde even voordat de GPS signaal had maar de cache liet zich snel vinden. Leuk verstopt in een blokje hout in een boom. Na onze naam op het logrolletje te hebben gezet hebben we de cache weer netjes terug geplaatst voor de volgende cacher. Nu nog even een foto maken van de kerk en de wandeling van ruim een kilometer naar de flamingo's.

Dat de kolonie een trekpleister is blijkt uit de tientallen bezoekers van dit prachtige natuurgebied. Vanuit een grote uitkijkpost is het een geweldig gezicht om de kolonie te zien. Met mijn Sony Alpha A330 met 18-200mm lens probeerde ik de kolonie vast te leggen. Maar helaas valt dat niet mee. 200mm blijkt niet genoeg in te kunnen zoomen om de flamingo's echt dichtbij te halen. Maar het genot is er niet minder om. Heel bijzonder om deze dieren hier te zien broeden! En ik, ik ga sparen voor een lens met meer bereik om hier ooit eens terug te keren!

Wie is deze auteur?
Ik ben] Edwin van Alfen en sinds kort met fotografie bezig. Ik ben in het bezit van een tweedehands Sony Alpha a330 met Tamron 18-200mm lens. Wat mij het meeste aanspreekt is natuurfotografie. Dit doe ik in combinatie met mijn andere hobby geocaching. Sommige foto's plaats ik op Zoom.nl. De geocaches die ik heb bezocht houd ik bij in een blog.


Alle blogs geschreven door Edwin van Alfen vind je hier.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
wilhelmien op 27 juli 2013 om 11:19

Wat een leuk artikeltje, ik ga eens kijken of ik dst ook kan! Gr

duincrosser op 27 juli 2013 om 10:16

Edwin, leuk stukje over het combineren van hobby's.
Ook ik doe dat, maar dan (amateur) fotografie met beeld en gevoel (=gedicht). Zie duincrosser op Zoom.nl

RoadQueen op 24 juli 2013 om 20:38

leuk ook te lezen over geocaching..wij doen het ook al een tijdje,en zoals je zegt je komt zo op erg mooie plekjes daarom ga ik mee met m'n camera.
Groetjes José