Meld je gratis aan
De 6 fotogenieke dorpen op Texel

7 augustus 2013, 14:24

Texel, een eiland waar je je dagen en misschien wel weken kunt uitleven met een camera. Stefan Hage verklapt de mooiste plekken en gebieden.

6 fotogenieke dorpen op TexelDe 6 fotogenieke dorpen op Texel


1. Den Hoorn
Wanneer je van de boot af komt kan je in de veerhaven van Texel al gelijk een fiets huren. Het witte kerkje van Den Hoorn is het meest gefotografeerde object van heel Texel. Toch raad ik zeker aan een bezoekje te brengen aan Den Hoorn, met ook het witte kerkje.

Het witte kerkje in Den Hoorn is het meest gefotografeerde object van Texel. Als je toch een foto wilt van dit mooie kerkje, ga hier creatief mee om!2. Den Burg
Met ruim 7000 inwoners is Den Burg het grootste dorp van Texel. Het dorpje beschikt over een ruim aanbod van winkels. Den Burg valt op door haar ronde stratenpatronen. Het fotograferen waard is ook de kerk van het dorpje. De kerk stamt uit het jaar 1452. De historische straatjes en de kerk maken Den Burg ook een fotogeniek dorpje.


3. De Koog
De Koog is de badplaats van Texel. Het strand ligt op steenworp afstand van de zee. Het dorp beschikt over heerlijke eetgelegenheden en leuke winkeltjes. Wanneer je wil gaan overnachten in een hotel op Texel, is door de centrale ligging De Koog de beste optie. Midden in de winkelstraat staat een klein wit kerkje. Op het strand van De Koog staan strandhuisjes die zich ideaal lenen voor een foto. Wanneer je 'klaar' bent met fotograferen kan je de zon zien zakken in de zee.

Vanaf het strand van De Koog heb je schitterend zicht op de ondergaande zon.


4. De Cocksdorp
De Cocksdorp zelf is niet zo heel bijzonder qua bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden vind je net buiten De Cocksdorp, met in het bijzonder de vuurtoren. Na de kerk in Den Hoorn is vermoedelijk de vuurtoren het meest gefotografeerde object van Texel. De vuurtoren is toegankelijk, maar moet je voor het mooie uitzicht wel een aantal steile trappen beklimmen. Het is de moeite waard. Bij helder weer heb je uitzicht over de zee en over een groot deel van Texel. In de vuurtoren geven borden informatie over de geschiedenis van de vuurtoren.


De Cocksdorp. De kleur van de lucht is bijna hetzelfde als die van het water.


5. Oudeschild
Oudeschild mag je als fotograaf niet missen. Vissersboten leggen hier aan en vanuit de haven kan er gekozen worden om een rondvaart te maken. Bij slecht weer kan je mooie foto's schieten in Ecomare. Hier worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of om een andere reden hulp nodig hebben.

Wanneer je zeehonden in het echt wilt zien raad ik de 1 uur-durende rondvaart aan van 't Sop.
Het niet al te grote bootje brengt je heel dicht bij de zeehonden. Wel moet je bij eb gaan, dan liggen de zeehonden op een rij en kan het fotograferen echt beginnen. Na lang genoeg stil te hebben gelegen worden de meeuwen gevoerd. Ruim je camera wel weer op tijd op, want het laatste stukje van de zogenoemde robbentocht wordt op volle snelheid gevaren.

Met de boot naar de zeehonden, kan je het beste doen wanneer het eb is.


6. Oosterend
Oosterend staat bekend om de huizen met oude gevels. De tijd lijkt soms even stil te staan in dit dorpje. Het oogt er soms verlaten en stil, wat ook wel weer een bijzondere sfeer geeft. De meeste inwoners van dit dorp werken in de landbouw en visserij. In Oosterend is de Maartenskerk te vinden. Dit is een van de oudste kerken van Nederland en stamt uit het jaar 1206.

De Slufter

« vorige 1 2 3 volgende »

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
mijnherinneringfotografie op 11 augustus 2015 om 13:01

Ik wil naar Texel en ging op zoek naar informatie en ik heb dezelfde camera en wil graag foto's maken op Texel. Heb jij nog iets waar ik zeker naar toe moet. Ik ben nog nooit op Texel geweest. Daarom wil ik ook veel zien en meemaken. Ik ben 57 jaar.

jandeilander op 18 augustus 2013 om 23:37

Prachtige foto's van Texel .... als inwoner kan ik me hier zeker uitleven met mijn fotografie-hobby
Texel is Nederland in het klein ...


Mvg Jan

StePic op 22 augustus 2013 om 21:12

Dankjewel voor het compliment Gaaf dat je op Texel woont! Dan zal je je zeker herkennen in mijn genoemde punten?

Gr. Stefan

jandeilander op 26 augustus 2013 om 20:39

Jazeker, Stefan .... vanmiddag nog even aan de Waddenzeedijk met mijn variabel ND-filter geëxperimenteerd, om de golven een wazige uitstraling te geven ...

Fozje op 11 augustus 2013 om 11:15

heel leuk je tips en verhaal!! super leuk geschreven en echt handige tips gegeven!! dank je wel (ik heb een bezoek aan Texel al op de agenda staan!!) groetjes suus

StePic op 12 augustus 2013 om 19:03

Hee Fozje, dankjewel voor je leuke reactie Ik ben (nu al) erg benieuwd naar je foto's

Fozje op 12 augustus 2013 om 19:36

die gaan er zeker komen!!! groetjes suus

juter op 11 augustus 2013 om 10:34

Leuk artikel, ook ik heb deze vakantie een aantal dagen doorgebracht op Texel en er is inderdaad veel te fotograferen!
http://www.flickr.com/photos/jurianhorstman/9273884525/
http://www.flickr.com/photos/jurianhorstman/9258955933/
http://www.flickr.com/photos/jurianhorstman/9258690295/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/jurianhorstman/9250258770/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/jurianhorstman/9313303214/

StePic op 12 augustus 2013 om 19:04

Dankjewel voor je reactie Zitten mooie plaatjes tussen!

edwinvanalfen op 11 augustus 2013 om 10:19

Heel mooi artikel! Het leuke is dat ik afgelopen donderdag nog op Texel ben geweest en dus heel veel herken! Er is zoveel te zien op Texel. Compliment voor je artikel.

Groet,
Edwin van Alfen

StePic op 12 augustus 2013 om 19:05

Hallo Edwin! Bedankt voor je compliment .
Er is zeker veel te zien.
Groet,
Stefan