Upload jouw foto's
Tips: Natuur fotograferen in augustus © natuurfotografie, augustus, maand, periode, blog

1 augustus 2013, 09:04

Iedere maand zoomt Bob Luijks in op de kansen voor de natuurfotograaf die zich (alleen) deze periode voordoen. Uiteraard is het maar een zeer beknopte lijst aan oneindige mogelijkheden dus we zijn ook erg benieuwd naar jouw onderwerpen deze maand.

De zomer nadert langzaam zijn einde. Dat neemt niet weg dat er niets meer te fotograferen is. Enkele tips voor de maand augustus:

*Augustus is natuurlijk de maand van de bloeiende heide. Vooral in verregende zomers, zoals vorig jaar, kleuren de velden prachtig paars. Door de droogte in de eerste helft van juli, wordt het afwachten of de heide ook dit jaar weer zo intens paars kleurt.
Wie weet kleurt de heide weer zo paars dit najaar. (foto: nokin)


* De reeën zitten nu midden in hun bronstperiode. Weliswaar niet zo spectaculair als de edelhertenbronst, maar natuurlijk wel de kans op reeën op een 'actieve' manier te fotograferen.


* Juffers vliegen al een hele tijd, maar augustus is de tijd voor de grotere libellen. Vooral de heidelibellen komen nu in grote aantallen voor langs de vennen.Ga vroeg op pad, dan is de heidelibel nog niet zo actief. (foto: soesa62)


* In het begin van augustus zijn de uiterwaarden van de grote rivieren nog behangen met de prachtigste kleuren van onder andere kattenstaarten. Zoek tussen deze 'reuzen' op schrale plekjes eens naar de kleinere, vaak veel zeldzamere plantjes, zoals muurpeper.


* Augustus is ook de periode om Wespspinnen, ook wel Tijgerspinnen genoemd, te fotograferen. Door hun karakteristieke uiterlijk, grote formaat en web met zigzag ladder zijn deze spinnen onmogelijk te missen. Ze komen in steeds grotere aantallen voor op heideterreinen en ruige graslanden. Mooi om met ochtendlicht of prooi te fotograferen.

Door met compositie te spelen kan je een unieke foto maken van de Tijgerspin. (foto: boris165)

We zijn benieuwd naar jouw unieke natuuronderwerpen. Wat fotografeer jij deze maand?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als 'gebiedsfotograaf'. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg - onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Alle blogs geschreven door Bob Luijks vind je hier.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
daan de vos op 11 augustus 2013 om 16:41

Altijd leuk zulke tips. De spin op de foto is alleen geen tijgerspin.

gr Daan

hmeeuwes op 11 augustus 2013 om 15:27

Mooie tips en prachtige foto's, vooral die reeën in de heide.
Schitterend!
Deze maand ga ik zeker de hei op, met camera natuurlijk!
Gr Henk

3ddo op 9 augustus 2013 om 18:39

Goede bruikbare tips. Toch 'ga' ik voor zon, zee, wolken en strand aan het einde van de dag en in september dolfijnen en walvissen rond de Azoren.

hermanberteler op 6 augustus 2013 om 20:05

Prachtige en uitdagende onderwerpen, maar ik blijf gaan voor wat er voor de lens komt. Wel specifiek op onze golfbaan, Het Rijk van Nijmegen.

hermanberteler op 6 augustus 2013 om 20:04

Prachtige en uitdagende onderwerpen, maar ik blijf gaan voor wat er voor de lens komt. Wel specifiek op onze golfbaan, Het Rijk van Nijmegen.

AnnemarieZandt-deVries op 6 augustus 2013 om 15:52

Hoe krijg je toch die mooie kleuren op de achtergrond, ik kijk eigenlijk alleen bij het fotograferen naar mijn onderwerp om dat scherp op de foto te krijgen, maar de achtergronden zijn vaak wat saai bij mij. Heb je tips ?

deez66 op 6 augustus 2013 om 21:18

Hoe kleiner je F-getal, hoe mooier je dof. Houdt dan wel een beetje afstand van je onderwerp (macro) en stel scherp op de juiste plek van je onderwerp. Altijd kijken hoe het licht valt is ook belangrijk. Succes

klaas10 op 6 augustus 2013 om 11:15

Ik ga er voor.

fontaine op 6 augustus 2013 om 10:07

De libellen heb ik mooi voor de lens geregen en een paar goeie shots zijn het resultaat. Ook de vlinders zijn in deze periode in grote getale aanwezig.

FokkovdL op 6 augustus 2013 om 08:21

Ik ga voor de heide en reeën misschien.

rveldwijk op 1 augustus 2013 om 10:07

De heidelibel wil ik ook nog wel een keer goed fotograferen. Maar ik heb geen stok achter de deur om hier vroeg genoeg voor uit mijn bed te komen... Maar dit moet nog wel een keer gaan gebeuren, is alleen kwestie van tijd!