Upload jouw foto's
Druppelfotografie © druppel, blog, michel nolsen, splash

16 oktober 2013, 10:08

Het fotograferen van druppels is nog niet zo simpel. Michel Nolsen volgde een workshop en deelt zijn opgedane kennis.

Druppelfotografie

Af en toe is het leuk om Google af te struinen op zoek naar leuke ideeën voor leuke foto's. Zo kwam ik ook regelmatig foto's tegen van druppels. Dit leek mij zeer leuk om te doen. Na wat experimentjes thuis heb ik een leuke miniworkshop gedaan bij Peter van Veen.

Door een beetje melk toe te voegen krijg je een massieve kleur.

Opstelling

Tijdens de workshop gebruikten we een braadslee gevuld met een beetje water en daarin een kunststof wit vel als ondergrond. Het moet van kunststof zijn want een papieren vel neemt water op en is dan niet meer egaal wit. Boven de bak hangt een slangetje. Dit slangetje komt van een infuuszakje, Peter heeft dit zakje ooit weten te regelen in een ziekenhuis. Het infuuszakje heeft een clipje om de snelheid van het druppelen mooi te kunnen regelen. Natuurlijk is het ook mogelijk andere dingen te gebruiken om druppels te laten vallen, denk hierbij aan een boterhamzakje of een pipetje. Ik ben thuis zelf begonnen door de kraan op druppelen te zetten. Het nadeel is dat ik in de gootsteen moest fotograferen Dit gaf vreemde reflecties.

Ik ben thuis begonnen zonder triggerset. Het lukt wel maar het is een hoop klooien en je houdt rare reflecties van de gootsteen.

Fotograferen

De camera wordt op een statief geplaatst. Op de camera wordt een draadloze trigger geplaatst en de flitser of eventueel meer flitsers zijdelings naast of boven de bak. Als je net begint en geen triggerset hebt, kun je experimenteren met lange sluitertijden in een donkere ruimte. Licht aan, camera instellen, scherp stellen. Je zet de flitser aan en zet de camera op zelfontspanner. Snel het licht uitdoen en dan de testknop van je flitser indrukken en hopen dat je het goede moment gekozen hebt. Het is wat geklungel maar het is mij ook gelukt. Helaas dus wel met die reflecties Dan zetten we het druppelen aan met behulp van de clip. Door op de plek waar je wilt scherpstellen een sateprikker of iets dergelijks te houden, kun je hierop scherp stellen. Het makkelijkste is dit te doen met de liveview, je kunt dan inzoomen op het display om het zo scherp mogelijk te krijgen. Je kunt vaak zelfs tot 10 keer inzoomen op je scherm in liveview. Zo kun je op het kleinste puntje nog scherp stellen. Diafragma ingesteld op f/16 voor een grote scherptediepte. Dit is uiteraard afhankelijk van de lens/camera combinatie. Sluitertijd lekker kort houden om de druppels te kunnen bevriezen. De flitser(s) zorgen voor voldoende licht. Bij mij stond de sluiter op 1/160 en de iso op 100.

Gemaakt tijdens de workshop.

Nu is het een kwestie van proefschieten, Het is dan vooral even je flitser(s) instellen op de juiste sterkte om de belichting in orde te krijgen. Dan is het een kwestie van het afdrukken op het juiste moment om de druppel er op te krijgen, en niet alleen een kroontje van de druppel in het water of helemaal niets.....

Met kleurenfilters op je filters kun je de kleuren veranderen.

Kleurenfilters

Door gebruik te maken van kleurenfilters op de flitser(s) kun je de kleuren van achtergrond en druppel veranderen. Ook kun je de flitser(s) verplaatsen om met het licht te stoeien. Erg leuk!
Door een beetje melk toe te voegen aan het water in de braadslee kun je de druppels een massieve kleur geven. Ik heb de filters bij Peter gekocht maar ze zijn te koop bij de meeste fotozaken. Ik betaalde € 10,- per set van 6 stuks, inclusief klittenband. De filters zitten gemonteerd met stukje klittenband die je op de flitser plakt (aan de zijkanten) en op de filters zelf. Zo kun je snel wisselen van kleur.

Je kunt in plaats van druppels ook iets in het water laten vallen en dit op de foto zetten. Bijvoorbeeld een walnoot of een aardbei.

Meer weten?

Wil je meer weten of het fotograferen van druppels? De Fotodokter heeft er ook een uitgebreide uitleg over gegeven.


Wie is deze auteur?
Mijn naam is Michel Nolsen. Sinds een klein jaartje fotografeer ik wat actiever met mijn camera, een Canon EOS 500D. Ik probeer eigenlijk van alles uit en ben nog steeds aan het ontdekken.Een echte eigen stijl heb ik nog niet ontwikkeld. Ik probeer met niet al te dure apparatuur toch leuke foto's te maken. Mijn apparatuur bestaat verder uit, een 18-55mm kitlens, een 50 mm F1,8 lens en een 55-250mm lens. Verder heb ik nog een Nissin DI866 flitser met een draadloze trigger en een Manfrotto statief..

Reacties (30)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jowie62 op 9 oktober 2014 om 18:57

Leuk artikel, moet het nog eens goed lezen... Leuk om je zojuist even gesproken te hebben..! Groet Johan

ko3ntje op 3 december 2013 om 16:19

Mag ik vragen waar jij een workshop hebt gedaan? ik kan namelijk zelf weinig vinden over workshops voor druppelfotografie. althans weinig in zuidlimburg.

sidkl301 op 7 maart 2014 om 20:53

zou je peter eens moeten vragen. www.moorfotografie.nl

ko3ntje op 3 december 2013 om 11:14

Heel mooi artikel, duidelijke uitleg. ik ga zelf zeker eens beginnen met zelf klooien en experimenteren. heb idd ook nog geen triggerset. onder de laatste foto staat wel een foutje geloof ik, of zet jij echt filters op filters???

anyweeej, goed bezig en bedankt voor de info.

PS: als je tijdens de workshop al zo een dergelijke foto maakt, erg mooi trouwens, dan kan het alleen maar beter worden met nog goed oefenen he. deze is al erg moooi.
heb zelf dezelfde apparatuur als jou, behalve de triggerset. dus dan zou ik toch met resultaten wat kunnen bereiken denk ik

bentink op 2 november 2013 om 11:10

Een leuk artikel met duidelijke uitleg.
Gr. Willem

sidkl301 op 7 november 2013 om 20:24

dank je wel

jeffur op 23 oktober 2013 om 15:29

Wat is die trigger nu eigenlijk?

sidkl301 op 24 oktober 2013 om 20:13

de trigger zet je op je camera, op de plek waar je normaal je flitser zet. De ontvanger zet je dan op je flitser.
Zodra je de knop indrukt zal de trigger er voor zorgen dat de flitser flitst. Je hebt ook triggers die je camera bedienen, bv je vinger, of een bewegingsdetectie of iets anders

jeffur op 24 oktober 2013 om 20:42

Oke, bedankt!

Maar hoe krijg je die foto's zo ver ingezoomd? Komt het doordat het op de computer vergroot is? Of ligt het aan mijn lens? Want ik doe het nu niet met water, want daarvoor heb ik dus zo'n trigger nodig, of misschien wel zo'n filter die je op je lens zet. Ik doe het met melk, of andere wat dikkere vloeibare dingen. Het gaat best goed, ik zal ergens deze week nog wat uploaden denk ik.

sidkl301 op 29 oktober 2013 om 21:29

haha, nee het is niet ingezoomd op de computer. Dit is uiteraard afhankelijk van de brandpuntafstand die je gebruikt en de afstand tot het onderwerp, de druppel dus. Ik zal goed kijken of ik je fotos voorbij zie komen, ik ga nu zo kijken!

jeffur op 23 oktober 2013 om 15:29

Ik heb het net uitgeprobeerd, eerst met statief, en daarna zonder, zonder statief werkte beter voor mij. En ook zonder trigger set. Het ging best goed, in totaal 3 die zeg maar half of 3/4 waren gelukt. Toch goed voor de eerste keer.
Vroeger heb ik al eens met water gefotografeerd, maar nog nooit zo uitgebreid.

Goeie uitleg! Vond het erg leuk.

mvdstrate op 20 oktober 2013 om 21:16

Leuk stukje Michel. En een paar goede foto's.

H8nnes op 16 oktober 2013 om 22:04

Leuk en duidelijk geschreven, goed onderwerp voor regenachtige dagen. Nu dus

sidkl301 op 19 oktober 2013 om 22:41

het weer is nu wel te doen.......

ko3ntje op 16 oktober 2013 om 21:06

Hier wil ik ook nog eens mee experimenteren, dus dit artikel was zeer interessant.
mijn eerste druppel ervaring viel vies tegen, maar ja alle begin is lastig.

uitleg is wel duidelijk gegeven hier dus wat dat betreft moet het lukken. Enige wat ik nog niet heb is een draadloze triggerset..............

deze resultaten zijn echt super. ben heel blij als ik zoiets zou kunnen maken.
heb in elk geval zelfde camera en lenzen dus daar kan het niet aan liggen.

sidkl301 op 16 oktober 2013 om 22:30

het kan ook dmv de testknop van de flitser, staat ook in het stukje hierboven. Het is wat meer gedoe, maar het kan wel.........

moorfotografie op 16 oktober 2013 om 21:58

Als je een Nikon camera en flitser hebt is er wel iets mogelijk zonder trigger. En anders is een triggerset niet zo vreselijk duur, reken op enkele tientjes.

ko3ntje op 16 oktober 2013 om 22:10

Was al eens aan het kijken en vond de:
Cactus lasertrigger lv5. Bij camera.nl 80 euro. Vind ik wel te doen.
Bij foto Konijnenberg 120.

Heb zelf een Canon 500d

moorfotografie op 16 oktober 2013 om 22:31

Een lasertrigger? Ik gebruik voor deze's foto's gewoon de Cactus V4 of V5 (heb ze beide). Een lasertrigger heb je hiervoor niet nodig. Hoewel je er natuurlijk wel leuke dingen mee kunt doen.

ko3ntje op 17 oktober 2013 om 08:22

Wat is dan het verschil tussen een cactus 4 en 5 dat je ze beide hebt?
En als ik zie hoeveel een laser duurder is dan vind ik dat nog te doen. En je kan er idd veel mee.

moorfotografie op 17 oktober 2013 om 09:18

De Cactus V5 is wat groter en robuuster uitgevoerd. En universeel uitwisselbaar, wat wil zeggen dat ze middels een schakelaar of al zender of als ontvanger ingezet kunnen worden. Verder kun je met de V5 ook de camera zelf aansturen, dat kan met de V4 niet. En de V5 gebruikt alleen maar AAA batterijen, de V4 daarnaast ook nog een ander minder gangbaar type.

moorfotografie op 16 oktober 2013 om 19:56

Leuk om je enthousiasme hier terug te lezen, Michel!

sidkl301 op 19 oktober 2013 om 22:41

nou het was ook erg leuk om te doen!

idemi op 16 oktober 2013 om 10:51

Leuk om dit te lezen. Wel een dag te laat omdat ik gisteren toevallig hier ook mee bezig was. Het laten droppen van een aardbei in een in mijn badkamer ingericht lokaal zwembadje van melk. Heel leuk om te doen maar mijn badkamer ruikt nu naar koe De foto heb ik op Zoom.nl geplaatst.

Als tip zou ik meegeven, zeker als je zoiets als melk gebruikt, om een zoom lens te gebruiken waardoor je meer afstand kunt nemen met je camera. Dit bespaart je het schoonmaken van je lens (ik spreek nu uit ervaring )

moorfotografie op 16 oktober 2013 om 19:59

Een aardbei laten vallen geeft ongelooflijk veel rotzooi -ik spreek ook uit ervaring- dat is wel wijs om het in de badkamer o.i.d. te doen. In elk geval niet in de huiskamer, zoals ik dat deed...

Je tip over een zoomlens is bij dit soort druppels niet zo heel relevant, behalve wanneer je een macrolens gebruikt. Dan zit je inderdaad zo dicht op de actie dat de spetters op je lens belanden!

Coramija op 16 oktober 2013 om 10:32

Bedankt voor het delen, ik heb thuis wat in elkaar geknutseld en het resultaat vind ik zelf voor een eerste keer niet slecht. Natuurlijk is oefenen en veel oefenen een must bij dit soort fotografie. Maar de oneindige mogelijkheden met waterdruppels spreken me erg aan.

sidkl301 op 19 oktober 2013 om 22:42

graag gedaan

VinnyTheDuke op 16 oktober 2013 om 10:19

Bedankt voor het delen van bovenstaande informative Michel, hier kan ik wat mee... en ik denk heel veel anderen ook.

Groet,
Vincent den Hertog

sidkl301 op 19 oktober 2013 om 22:40

graag gedaan, vond het erg leuk...