Upload jouw foto's
10 goede fotografie voornemens voor 2014 © goede voornemens, 2014, nieuwe jaar

1 januari 2014, 08:00

Stop je elk jaar twee weken met roken, drink je anderhalve week alleen sapjes en neem je een jaarabonnement op de sportschool terwijl je vanaf maart niet meer komt? Zonde van de tijd en energie. Richt je pijlen dit jaar eens op de fotografie. Hier een handige lijst van fotografische voornemens waar je echt mee aan de slag kunt.

01 flodders, kies een rode draad

In 2013 fotografeerde je alles wat los en vast zat. Op vakantie schoot je van alles een beetje. Helemaal geen slecht uitgangspunt, zo leer je veel verschillende onderwerpen fotograferen. Maar veel samenhang zat er niet in je fotografie. Het is boeiender om een rode draad te bedenken. Meestal gaat het dan om dingen die je opvallen. Als je in Zuid-Spanje op elk huis een grappige schoorsteen ziet, kun je daar een thema van maken. Thuis kun je dan al die schoorsteenfoto's (of prullenbakken, deurbellen, etc.) bij elkaar zetten in een grote collage. Dat ziet er grappig uit en geeft een mooi beeld van de gebruiken in een bepaald gebied. Je kunt je rode draad ook iets inhoudelijker kiezen. Thema's als leegte en de invloed van de mens in het landschap zijn prima rode draden. Er komt een soort verhaal in je foto's. Die worden leuker om te bekijken en voor je het weet geef je je eerste fotoboek uit.

02 Ken de getallen uit je hoofd

In 2013 duizelde het je nogal eens. Betekent diafragma 4 nu weinig of veel scherptediepte? 1/500 is toch een heel lange sluitertijd ... of juist kort? Je kent alle diafragmawaarden en sluitertijden wel, maar de getallen zitten niet in je permanente geheugen. Toch is dit bijzonder zinvol. Zo kun je ze zonder nadenken oproepen en kun je met belangrijke zaken bezig gaan, namelijk een creatieve foto maken. Te nadrukkelijk nadenken over welke waarde je ook alweer moet gebruiken, vertraagt het proces enorm. Maar getallen krijg je niet zo maar in je systeem. Je moet ze veel herhalen. Alleen door herhaling slijten de getallen in je hersenen. Ook een checklist is handig. We hebben die hier links al voor je gemaakt. Zo zie je de verbanden tussen sluitertijd en beweging. Ook diafragma en scherptediepte kun je zo aan elkaar koppelen.

03 Plaats elke week een foto op Zoom.nl

In 2013 hoorde je vaak dat je foto's mooi waren. Of leuk, nóg erger. Dat commentaar was aardig bedoeld, maar niemand vertelde je waar het echt op stond. Misschien nam je zelfvertrouwen toe, maar veel leerde je er niet van. Zo kom je dus niet veel verder. Niets is zo leerzaam als goed onderbouwd commentaar. Je groeit door feedback van medefotografieliefhebbers. Stel jezelf kwetsbaar op, plaats je foto's op een fotografiecommunity als Zoom.nl. het zorgt er ten eerste voor dat je werk door anderen bewonderd kan worden. Tegelijkertijd krijg je ook commentaar. Soms is dat ongefundeerde kritiek, maar meestal is het opbouwend en kun je er je voordeel mee doen.

04 Vergeet de P(aniek)-stand

In 2013 werkte je nog veel in de P- of automatische stand. Hiermee zei je tegen de camera: zoek het maar uit, het maakt mij niet uit welke belichting je kiest. Je was eigenlijk een tikkie lui als het om belichten ging. En dat terwijl er zoveel meer mogelijk is. De a(v)-stand bijvoorbeeld. De a staat voor aperture, Engels voor diafragma. In deze stand kies je zelf een diafragmaopening. De camera selecteert hierbij de juiste sluitertijd. hierdoor kun je kiezen voor veel of weinig scherptediepte. In de P-stand kiest de camera een gemiddelde waarde. De S (of tv)-stand is de andere belangrijke keuze. De S en t staan voor shutter en time. In deze stand kies je zelf je sluitertijd, de camera stelt daarbij het juiste diafragma in voor een goede belichting. Je kunt hierdoor kiezen voor beweging of bevriezing in je foto. Wanneer je al in deze standen fotografeert, is de volgende stap helemaal handmatig werken. In de M-stand kies je allebei de waarden zelf. Dit vereist de nodige ervaring, begin hier dus niet direct mee. De belichtingsbalk onderin je zoeker is een handig hulpmiddel. Hieraan kun je zien of de twee waarden zorgen voor een goede belichting.

05 Ga eens alleen op stap

In 2013 was fotografie nog een gezellige hobby, die je even tussendoor deed. Tijdens familie-uitjes kreeg je beperkt tijd om een mooie foto te maken. Daarna was het de bedoeling weer gezellig met het gezin verder te gaan. De kinderen vroegen aandacht, de hond kwam met de bal aan... kortom: afleiding. Veel betere resultaten behaal je als je een keer alleen op stap gaat. Je zult zien dat je dan met heel andere foto's thuis komt. Dat komt vooral omdat je niet afgeleid wordt en je je volledig kunt richten op het maken van foto's. Elke plek is fotogeniek, alleen zie je dat pas na een tijdje. Fotografen zijn vaak langere tijd op een locatie voordat ze een goed onderwerp zien. tijdens gezamenlijke uitjes loop je aan onderwerpen voorbij die je veel beter waarneemt als je alleen bent.

06 Hou het bij één objectief

In 2013 ging je op pad met al je objectieven. Elk brandpunt was mogelijk en je greep nooit mis. Maar soms is het beter om je te beperken. Als je bijvoorbeeld alleen maar een teleobjectief tot je beschikking hebt, ga je heel andere foto's maken. Het is een stimulans voor je creativiteit. Je gaat een foto met 70-200 mm maken op een plek waar je daar normaal niet voor zou kiezen. Nog ultiemer is je te beperken tot een vast brandpunt, bijvoorbeeld de 50 mm. hierdoor moet je ook goed nadenken over de afstand tot het onderwerp. Vooruit- en achteruitlopen is ook een vorm van zoomen, maar dan bewuster.

(foto: melanievdr)

07 Fotografiebuddy

In 2013 bleven de meeste van je foto's op de plank liggen. Je maakte er wel veel, maar niemand die ze zag, behalve je eigen familie. Het is leerzaam en leuk om een buddy te zoeken. Dit kan iemand zijn waarmee je je foto's bespreekt. Of je houdt samen een wedstrijd over een bepaald thema. Je kunt dit natuurlijk ook doen bij een fotoclub. Daar bespreken de leden regelmatig gemaakt werk en komen ook bekende fotografen vertellen over hun fotografie. Het krijgen van feedback op je foto's legt je sterke en zwakke punten bloot en zorgt ervoor dat je kunt groeien.

(foto: ingal)

08 Beperk de hoeveelheid

In 2013 fotografeerde je zonder oog te hebben voor het aantal foto's dat je maakte. Je lette er gewoonweg niet op, omdat het geheugenkaartje toch bijna nooit vol raakte. Aan de ene kant handig, beter mee verlegen dan om verlegen. Maar in de praktijk blijkt toch dat veel van je foto's overbodig zijn. Digitaal laat je minder nadenken over de noodzaak. Dat was in het analoge tijdperk wel anders. Daar had je een rolletje van hooguit 36 opnamen. Elke afdruk kostte 50 cent, dus je dacht wel goed na voor je een foto maakte. Je was daardoor bewuster bezig met fotograferen. Je lette meer op elementen die de compositie konden verstoren. Ook keek je beter of iemand wel lachte op de foto. Het is goed om hier ook in het digitale tijdperk iets beter op te letten. Door minder foto's te maken, stop je meer aandacht in elke foto apart. Dit komt de kwaliteit meestal ten goede.

(foto: henkvanm13)

09 Switch van genre

In 2013 fotografeerde je vooral wat je echt leuk vond: portretten bijvoorbeeld of urbex. andere onderwerpen liet je meestal links liggen. Een prima uitgangspunt: een beetje gevoel bij je onderwerp zorgt voor betere foto's. toch is het niet slecht om eens een ander genre uit te proberen. Onbekend maakt onbemind. als portretfotograaf staat architectuur ver van je af. Juist daarom is het goed je eens tussen de gebouwen te begeven. Misschien wordt je gevoel bevestigd. Maar voor hetzelfde geld vind je architectuurfotografie een leuke tak. Je wordt hierdoor een breder georiënteerde fotograaf.

(foto: cvanlimborgh)

10 Fotografeer ook eens in raw

In 2013 fotografeerde je in jpg. Op zich een prima opnamekwaliteit voor huis-tuin-en-keuken-fotografie. Je hoefde niet meer na te bewerken en je kon veel foto's kwijt op je kaartje; ideaal tijdens lange vakanties. Maar je maakt dan niet optimaal gebruik van alle mogelijkheden van digitale fotografie. belichting, witbalans en scherpte zijn in jpg niet meer aan te passen zonder kwaliteitsverlies. Dat kan wel in het raw-formaat. Dit formaat is op elke serieuze camera in te stellen. In raw kun je achteraf de keuzes maken die je in jpg al vooraf bepaalt. Je maakt de keuzes in de raw-converter, een extra stap tijdens de nabewerking. Het vereist wel enige tijd en moeite om de converter goed te leren kennen. Je kunt tegenwoordig in bijna elk bewerkingsprogramma raw-beelden verwerken. Adobe Lightroom en Photoshop hebben de bekendste converters, maar ook in Photoshop Elements kun je raw-beelden verwerken. Het is zelfs mogelijk om een gratis raw-converter te downloaden van internet. Gewoon even googelen op 'free raw converter'. Er zijn ook diverse cursussen die goed uitleg geven over de raw-converter. Je zult er de voordelen van gaan inzien.

(foto: hjbrons)

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Alexander1980 op 13 januari 2014 om 12:26

Lol dezelfde voornemens als voor 2013 zoom.nl?

moniquep71 op 9 januari 2014 om 23:26

Echt een super tip!!!!
Het brengt nog wel eens verwarring

TonHermus op 8 januari 2014 om 11:40

bedankt voor de tips.
Iedereen een goed en gezond 2014

friespaard op 7 januari 2014 om 13:35

heerlijk weer eens lekker met de frisse kijk starten aan de fotografiehobby.
Zou het inderdaad leuk vinden als er meer gereageerd word op mijn foto's dus kijk eens op foto"s van friespaard....zijn niet allemaal paardenfoto's hoor....allemaal veel plezier

rinsetheo op 7 januari 2014 om 12:22

EEN AANTAL WAARDEVOLLE TIPS; WEER EVEN DE PUNTJES OP DE I

Ilseke1983 op 7 januari 2014 om 09:19

Hier kan ik zeker wat mee. Nu nog doen!

LadyLipstick1 op 4 januari 2014 om 13:14

Leuke tips waar ik zeker wat mee ga doen. Z' on buddy zou ik wel wat vinden ik zou graag bijleren. Dat vind ik ook wel jammer van Zoom dat je eigenlijk te weinig commentaren krijgt die je verder helpen te groeien.
moest wel lachen ik fotografeer vanaf het begin in M- stand die vond ik het prettigst. Haha ik zal die andere standen dan maar eens gaan uitproberen. Met rennende honden gebruik ik wel de sluitertijd voorkeur.
Bedankt voor de tips alweer.
een goed Zoomjaar Kaatje.

FlorisvanLoon op 3 januari 2014 om 13:06

Dat van een foto-buddie is inderdaad iets wat ik wel mis. Behalve dat ik sommige foto's op Zoom plaats, doe ik tegenwoordig weinig meer met mijn foto's, iets wat ik mis. De site is leuk, maar ik kom er niet daadwerkelijk mee verder. Reacties blijven vaak vaag en 'sociaal correct'. (dit wordt tevens ook besproken in de tutorial).

Ik heb het op mijn lijstje van to do's gezet (geen voornemens maar dingen om daadwerkelijk uit te voeren )

patrickdebie op 2 januari 2014 om 21:53

Nummer 8 is een hele goede tip! Mensen schieten veel te snel, terwijl als je even 5 seconden van de camera weg kijkt en dan weer door de zoeker ineens andere dingen ziet die je toch even anders wilt.

RoosZ op 2 januari 2014 om 09:35

Nuttige tips. Ik heb ze met interesse gelezen en zal ze in de praktijk zeker kunnen gebruiken.

Ik wens alle zoomers een interessant en plezierig fotojaar toe.

Groet, Roos

jippe op 1 januari 2014 om 19:38

Dit heeft i.d.d. ook al in Zoom gestaan.

spitsoor op 1 januari 2014 om 11:52

Blijkbaar heb ik dit stukje jaren geleden al eens gelezen....

woutervroom op 1 januari 2014 om 13:21

Ik ook, jammer dat Zoom (voor mij) nog maar weinig interessants gepubliceerd.

groet,
Wouter

henkmassen op 1 januari 2014 om 10:28

Dit is iets waar ik mee vooruit kan het komend jaar. Ga zeker proberen om dit voornemen uit te voeren.
Verder iedereen een fantastisch 2014 teogewenst. Dat het een schitterend fotojaar mag worden.

Carobella op 1 januari 2014 om 22:52

Ik kan er ook mee vooruit het komende jaar.