Upload jouw foto's
Tips voor het fotograferen in een dierentuin © dieren, dierentuin, fotografie tips

23 januari 2014, 14:56

Een dagje naar de dierentuin kan harstikke leuk zijn. Maar ook zeker heel fotogeniek! Allerlei verschillende dieren. Maar hoe leg je die dan goed vast? Wij geven je tips om je dierenfotografie naar een hoger niveau te brengen.

1 Kom op het goede tijdstip. Vlak nadat de dierentuin opengaat, is het licht het mooist en zijn de dieren actief, omdat ze net uit hun nachtverblijf komen. Bovendien heb je dan nog geen last van het aantal bezoekers.

(foto: bertstolk)

2 Kijk eerst rustig rond voordat je gaat fotograferen. Neem het gebied van het dier dat daar staat goed in je op. Ga opzoek naar de beste plek om te gaan staan voor een foto. En bestudeer het gedrag.

(foto: theokruse)

3 Let op de achtergrond! Het onderwerp goed op de foto krijgen is natuurlijk het belangrijkst. Maar als er hekken op de achtergrond staan is de foto ineens een stuk minder mooi. Dit leidt namelijk af van jouw hoofdonderwerp, het dier. Het geeft ook een mooier beeld als je een foto maakt van een dier in zijn natuurlijk omgeving in plaats van hekken rondom.

4Gebruik een laag diafragmagetal (open diafragma) om een wazige achtergrond te krijgen. Hierdoor springt het dier goed uit de foto.

(foto: martinpieters)

5 Wel eens last gehad van tralies voor de dieren? Je kan ook door de tralies heen fotograferen! Zet je zonnekap tegen de tralies aan zodat je je lens niet beschadigt. En neem een zo groot mogelijke diafragma opening. Je zult zien dat tralies van je foto verdwijnen.

6 Gebruik een telelens. Hiermee kan je de dieren dichterbij halen.

7 Bekijk van te voren de tijden wanneer dieren gevoed worden. Op die momenten liggen de leukste actie foto's voor het oprapen.

(foto: vennema)

8 Richt je op de ogen van het dier. Stel op de ogen scherp, net zoals bij portretten van mensen. Ga op gelijke ooghoogte met de dieren zodat je niet op hun neer fotografeert.

9 Kies een bewolkte dag uit. Hierdoor verminder je reflecties in bijvoorbeeld glaswanden.

(foto: marcoml)

10 Plaats het dier niet altijd in het midden van de foto. Hierdoor wordt de foto spannender. Let dus op de gulde snede! Leer hier meer over de gulden snede.

11 Flits nooit door een ruit. Je stoort de dieren en je flitslicht bereikt je onderwerp sowieso niet, omdat het uiteenspat op de ruit.


(foto: ford)

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Arno03 op 16 maart 2014 om 11:46

super om te lezen ik moet nog veel leren maar bruikbare tips

bertstolk op 5 februari 2014 om 16:33

Leuk dat jullie mijn foto gebruikt hebben. Bij de andere foto's zitten prachtige opnames.

arcobalenonl op 26 januari 2014 om 13:25

prachtige foto's!
Dank voor de tips, vooral die van de tralies

wesleyklijnstra op 24 januari 2014 om 23:03

wist de meeste tips al maar goed om even weer aan herinnerd te worden, mooie foto's ik kom zelf regelmatig in dierentuinen waar ik altijd toch een aantal topfoto's heb

marcoMl op 24 januari 2014 om 18:18

Leuk dat mij foto gebruikt is voor deze mooi uitleg.
Top Zoom.nl!!!

Groeten marco

berendje op 24 januari 2014 om 15:21

Ik fotografeer bijna alleen maar in dierentuinen. Heerlijk vindt ik dat. Dieren observeren en wachten op het juiste moment en dan klik.
Met tip 11 ben ik het niet helemaal eens. Het is inderdaad niet fijn voor de dieren, maar het kan wel. Goed je camera recht tegen het raam houden en je zult zien dat het kan.

chantal333 op 28 januari 2014 om 14:58

Maar omdat het niet prettig is voor de dieren DOE JE HET DUS NIET !!!

berendje op 28 januari 2014 om 15:14

Dat hoef je niet zo overdreven neer te zetten met hoofdletters en uitroeptekens. Jeetje zeg wat fel gelijk. Ik fotografeer voor 2 dierentuinen en gebruik nooit de flitser. Maar als ik van ze een foto moet maken van een vis ontkom je er bijna niet aan. Daar is het vaak te donker om het zonder te doen. Maar nogmaals dit komt zelde voor. En verder flits ik nooit.

adrie op 28 januari 2014 om 16:51

Zo gaat dat tegenwoordig op een forum en forumachtige site.
Eerst gillen, daarna beter lezen en nadenken...

chantal333 op 29 januari 2014 om 15:37

Ik heb heel goed over m'n woorden nagedacht en gil niet. Ik blijf erbij dat je dieren in de dierentuin niet gaat lastigvallen met 'n flitser.

berendje op 28 januari 2014 om 17:01

Nou inderdaad. Jammer is dat altijd.

ilexphoto op 8 augustus 2015 om 17:07

Ik heb mij gespecialiseerd in zoo-fotografie. Mijn ervaring is dat nagenoeg alle dieren helemaal niet reageren op een flits. Ik gebruik soms een invulflits, maar de selfie mobieltjes flitsen standaard. Zelfs als flitsen verboeden is zoals in reptielenverblijven.

g op 24 januari 2014 om 13:26

Mooie tips. Dank daarvoor..

sylvia2 op 23 januari 2014 om 15:36

Bedankt voor alle tips, super mooie foto's trouwens.
Groetjes Sylvia