Meld je gratis aan
Op bezoek bij Minifotostudio © productfotografie, blog, Minifotostudio, productfotografiestudio, studio

28 februari 2014, 14:40

Om mooie productfoto's te maken heb je een studio nodig waar je schaduwloos kunt fotograferen. Minifotostudio in Utrecht biedt dat soort mobiele productfotografiestudio's en software aan waar je een product in 360° kunt bekijken. Zoom.nl blogger Rudolf Dieben nam een kijkje bij deze onderneming.

Wanneer je denkt aan een fotostudio, denk je al snel aan een grote hal met veel lampen en grote stukken wit achtergrondpapier. Dat is ook wel de reden dat mijn oog viel op een persbericht van kleine mobiele fotostudio's door Minifotostudio te Utrecht.
Minifotostudio is specialist in mobiele automatiseerde fotostudio's, om simpel en snel productfotografie te realiseren. Denk daarbij aan alle foto's die gemaakt moeten worden van onze schoenen, iPads, kleding, auto-onderdelen en speelgoed die we kopen in de winkels of webshops. Vroeger, en dat is nog niet zo erg lang geleden, moest er erg veel werk verrichten worden om dit allemaal netjes en strak op de foto te krijgen. En de meesten weten uit ervaring dat dit ook niet het meest spannendste fotowerk is wat je wil doen.

Door de grote toename van het kopen via internet, is er steeds meer behoefte om je product zo goed mogelijk te kunnen laten zien aan de kopers op internet. De huidige consument is steeds kritischer en wil zich goed en uitgebreid laten informeren via internet, alvorens hij of zij het product gaat aanschaffen. Je zou het liefste het product eerst even willen vasthouden om rondom te kunnen bekijken. Het eerste gaat online misschien niet, maar tegenwoordig kan het laatste wel.

In de mobiele fotostudio's van Minifotostudie maken ze in een handomdraai strakke productfoto's.

Door de laatste camera- en softwaretechniek kunnen wij op internet onze schoenen nu via 360° goed thuis goed bekijken, en zelfs op het stiksel van deze schoenen kan uitvoerig ingezoomd worden. Maar hoe doen we dit nu om op de foto te krijgen? Dat was ook de reden om op de uitnodiging van Minifotostudio in te gaan en een bezoekje aan Utrecht te brengen.

Vier kratten bier

Op het democentrum van Minifotostudio te Utrecht kijk je echt je ogen uit van wat er mogelijk is met deze mobiele studio's en vooral de techniek die erachter zit. Je kan kleine studio's kopen voor het fotograferen van bijvoorbeeld alleen kleine auto-onderdelen niet groter dan 15 cm. De opbouw van de studio is zelf niet groter dan vier kratten bier en neemt zodoende weinig ruimte in beslag.
Er zijn mobiele studio's in het assortiment van Minifotostudio om objecten van ruim 300 kg of bijvoorbeeld ter grote van een volwassen mens, 360° te kunnen fotograferen. Maar hoe werkt deze techniek nu eigenlijk?Ik nam deze telefoon mee om bij Minifotostudio te fotograferen. Klik op de afbeeldingen voor 360° animaties van andere producten.

Je zou het moeten zien wanneer je een object of voorwerp zou willen fotograferen in een kamer die vol zou staan met lampen. Deze lampen heb je nodig om het object goed en nagenoeg schaduwvrij te kunnen belichten. Nu denken we gelijk: dit kost bergen energie! Niets is minder waar, ook hier heeft het led lamp(je) toegeslagen en zie je een reeks van wel 4.000 kleine led lampjes die het geheel nagenoeg schaduwloos op de plaat zet. Het object zet je op een draaiplateau wat tijdens het draaien steeds een korte stop maakt, je kan dit op 4 tot 360 stops regelen. Het meest gebruikte is de 20 stops Photoshoot, dus om de 18° stopt het object even en maakt de camera een foto, dit proces duurt nog geen 3 minuten. Deze 20 foto's worden door middel van speciale softwareprogramma gecomprimeerd tot één geheel wat wij zo terug kunnen zien, als een 360° animatie.

Snel

Hiermee kan je zelf als klant jouw gekozen schoen rondom bekijken en inzoomen op de plek die je nader wil bekijken. Wil men de veters of het stiksel van de schoen beter bekijken, dan kan dit allemaal in een handomdraai.

Hoe meer stops het object maakt er ook meer foto's gemaakt worden en daarmee een nog vloeiender beeld te verkrijgen is. Maar je voelt het al aan, aan elk voordeel zit een nadeel, en ja de bestanden worden ook groter. Dit kan weer lastig zijn voor het downloaden van een foto op de website. Alles moet sneller dus je wil niet te lang wachten op de download.

De PackshotSoftware achter dit alles is dermate vernuftig dat je bijna werkelijk alles qua licht, helderheid, scherpte enzevoort vooraf kunt regelen. Maar ook achteraf, de stofjes op de door mij zelf meegebrachte telefoon, kan zonder moeite nadien simpel worden weg geretoucheerd. Je kunt met deze software dus gewoon Photoshoppen.
(officieel zijn het overeenkomstige bewerkingen als in Photoshop, zoals "Levels"en "Curvers", het niet 1 op 1 zomaar Photoshop.) Wat mijn opviel was dat alles op het Canon SLR systeem gemaakt was, dit heeft te maken dat Canon qua camerasoftware en Liveview een betere aansluiting heeft op de software van dit systeem. Er wordt bij Minifotostudio gebruik gemaakt van de Canon EOS 600D en deze kost natuurlijk niet heel de wereld meer tegenwoordig.

'
Simpel wordt in de software de stof verwijderd die op mijn telefoon zit.

Vijf keer Canon EOS 1000D

Het neusje van de zalm was wel de PackshotSphere X5. Deze kan buiten de 360° ook een serie foto's maken van boven naar beneden, drie dimensionaal dus. Deze PackshotSphere X5 maakt gebruik van vier grote echte studiolampen en een draaiplateau. Dit plateau kan ruim 250 kilogram aan gewicht kan dragen. Op de grote studiostatief waren vijf stuks Canon EOS 1000D gemonteerd, dit alles om het object van bijna alle kanten te kunnen fotograferen. Het geheel kost wel een slordige € 33.000,- (zonder camera's), maar dan heb je ook wat!Dit is het topstuk van Minifotostudio met maar liefst vijf camera's gemonteerd zodat je drie dimensionaal kunt fotograferen.

Ik mag zeggen na een bezoek en een middag bij Minifotostudio, dat ik mijn mening aardig heb bijgesteld. Ik ging immers met de gedachte naar Utrecht van, dit is geen fotograferen! Ok, je maakt geen spannende buitenfoto's zoals "De Nieuwe Wildernis" , en voor ons amateurs zien wij ons niet op de zolderkamer zomaar foto's maken met dit systeem. Maar heb je een webshop of ben je überhaupt ondernemer die veel via internet verkoopt, en moet jouw product er picobelo uitzien (of het nu schoenen, onderdelen of eten is) dan is een Minifotostudio zeker de overweging waard. Ik ben er tevens van overtuigd dat je daarmee deze investering er zeker uithaalt voor de toekomst.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Rudolf Dieben. Ik werk met een Canon G10 en Nikon D3100 en soms een externe flitser. Verder gebruik ik soms voorzetlenzen en doe weinig aan bewerking van foto's. Alleen rechtzetten, kleine kleurcorrecties en de foto's beter uitsnijden. Ik ben iemand van de natuurlijke foto met zo weinig mogelijk aanpassingen. Opleiding was MTS Fotografie en Fotonica rond de jaren '80. Ben nu werkzaam als accountmanager in de transportwereld en heb fotografie hobby. Kijk ook op mijn website.

Alle blogs geschreven door Rudolf Dieben vind je hier.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn