Upload jouw foto's
De mooiste vlinderfoto's maak je zo © Vlinder, fotografie, inspiratie, macro

14 maart 2014, 15:29

Het wordt weer langzaam lente. Dat betekent vlinders! Ideaal om met macrolens de kleurrijke dieren te fotograferen. Laat je inspireren door deze mooie foto's en leer hoe je ze zelf kunt maken.

1 Bij macrofotografie is vaak weinig scherptediepte. Richt de scherpte op de kop en als het kan ook de vleugels van de vlinder. Een tip om nauwkeurig scherp te stellen is om je camera op liveview te zetten. Sommige camera's kunnen tot 10x inzoomen op het scherm. Maak daar gebruik van voor nauwkeurige scherpstelling.


(foto: leerya)

2 Het voordeel van weinig scherptediepte (laag diafragmagetal) is dat je geen details in de achtergrond ziet. Deze mag dus best rommelig zijn. Bij veel scherptediepte (hoog diafragmagetal) zul je meer rekening moeten houden met de achtergrond. Nadeel: de kleine lensopening laat weinig licht door. Gebruik eventueel een (macro)flitser om dit te compenseren.


(foto: dylano)

3 Fotografeer je met het licht mee, dan zie je mooie details met sprekende kleuren. Zijlicht of strijklicht laat de structuur goed zien. Een silhouet van een vlinder creëer je met tegenlicht. Kies dus bewust het standpunt dat bij de foto past die je wilt maken.

4 Varieer met de compositie. Vaak wordt een vlinder beeldvullend in beeld gebracht: fotografeer de vlinder dan op ooghoogte. Wil je een unieker beeld maken? Fotografeer ook eens de leefomgeving van de vlinder in beeld te brengen.


(foto: peterr)

5 Vlinders vind je in nectarplanten zoals de vlinderstruik (Buddleia), lavendel en koninginnekruid. Ze zoeken graag beschutte plekjes op zoals de luwte van struiken en heggen, het liefst in een gevarieerd landschap tussen hoge en lage planten. Geen vlinders in je tuin? Lok de vlinders naar een vlinderkast. Natuurlijk kun je ook één van de vlindertuinen in Nederland bezoeken.

6 De vlinders die je nu veel kunt spotten zijn de kleine vos en de citroenvlinder. De kleine vos is roodbruin van kleur, heeft een rij blauwe maanvlekken (achterrand) en zwarte en lichte vlekken (voorrand). De cintroenvlinder heeft een puntige voorvleugel en de achtervleugel bevat een kenmerkend puntje. Mannetjes zijn citroengeel, terwijl vrouwtjes bleekgeel of bijna wit zijn.


(foto: gertjanketel)

7 Het gaat bij een vlinder natuurlijk om de prachtig gekleurde vleugels. Om dit goed in beeld te brengen houdt je de camera evenwijdig aan de vleugel. Je kunt dan ook met een groot diafragma fotograferen omdat de achtergrond mooi onscherp wordt en de vleugels op dezelfde afstand van je camera scherp blijven.


(foto: mignon-creative)

8 Zoals vaak in de fotografie geldt, geldt helemaal voor het fotograferen van vlinder: ga vroeg op pad! Als je bij zonsopkomst op je locatie bent zijn de vlinders vaak nog sloom en koud en heb je meer tijd om ze rustig te fotograferen.


(foto: weustenenk)


(foto: mariskab)


(foto: hondenliefhebber)

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
dcbfoto op 18 maart 2014 om 18:52

een vliegende vlinder !! fotograferen.............vergeet dat maar.

hugomeekes op 18 maart 2014 om 18:17

Een tip die naar mijn mening niet zou misstaan in het artikel is het gebruiken van een statief dat laag bij de grond kan worden gebruikt. De beste foto's zijn namelijk vroeg in de ochtend te maken en dan is het licht in combinatie met mogelijk grote scherptediepte vaak te zwak om met korte sluitertijden te fotograferen. En het is erg handig om vermoeide armen in ongemakkelijke posities te voorkomen.

Verder is het een heel goed artikel.

Groeten Hugo

hugomeekes op 18 maart 2014 om 18:11

@Bertolino: Een van de goedkoopste macro lenzen is de 90 mm van tamron, ik gebruik heb nu al een paar jaar en hij bevalt erg goed (al mijn macro foto's heb ik met die lens gemaakt, dan kun je zien hoe scherp de lens in "real life" is). Ik kocht hem voor iets meer dan €400,-. Er zijn 2 versies van, een nieuwe met beeldstabilisatie en een oudere zonder, ik heb de lens zonder. Voor insecten moet je geen kortere lens kopen, dan moet je zo dichtbij dat je ze vaak weg jaagt.

Groeten Hugo

Bertolino op 18 maart 2014 om 17:40

prachtige beelden.Ik heb een Canon 600d en wil ook macro gaan proberen.Welk objectief raad jij me aan? Heb er ongeveer €400 voor gespaard.Graag advies

fpetry op 18 maart 2014 om 12:49

Nog even dan hebben we weer onze zoomdagen en kunnen 70 deelnemers hun hart ophalen aan de macrofotografie.. Helaas zitten alle plaatsen vol. Maar als je ook een keer mee wilt doen. Geef je dan op bij fpetry
of bij geafotografie. De macrodagen zijn gratis en houden we op de laatste zaterdag van juni en de eerste zaterdag van juli

Vogel13 op 18 maart 2014 om 09:01

Een tip over bv de minimale sluitertijd om een vliegende vlinder scherp te 'pakken' zou hier wel op z'n plaats zijn geweest... prachtige foto's !!

janalbert op 18 maart 2014 om 08:59

Goeie tips, laat ze maar komen . . .

Coramija op 17 maart 2014 om 07:07

Ik krijg zin om met mijn camera op pad te gaan. Schitterende foto's en praktische tips. Bedankt !

Jozeeke op 17 maart 2014 om 00:48

prachtige opnames en prima tips

Astrid1957 op 16 maart 2014 om 22:49

Fraaie opnames!. En met de tips kan ik zeker aan de slag!

Peterr op 16 maart 2014 om 19:34

Mooie opnames allemaal

jannes op 16 maart 2014 om 12:02

heel mooie plaatjes en tips gr jansfotografie
(jannes)op zoom

Madzy op 14 maart 2014 om 22:21

Mooie foto's en prachtige vlinders! De tips kan ik goed gebruiken als beginneling en ga ze zeker gebruiken. Bedankt!

Madzy

coralynx op 14 maart 2014 om 17:12

Mooie foto's hoor. Ben niet zeker over sommige van de tips, maar ieder z'n eigen manier zal ik maar zeggen!

PNCO op 13 maart 2014 om 16:55

Leuk artikel met een aantal goede tips! Zal ze zeker meenemen als ik de komende tijd het veld in ga!

Grt Pieter

1103 op 13 maart 2014 om 16:52

wat een prachtige foto's allemaal...om jaloers op te worden.
grts. jh