Upload jouw foto's
8 tips voor fotograferen in de lente © inspiratie, lente, bloemen, dieren, macro

21 maart 2014, 11:00

Zonnige dagen, pasgeboren dieren en bloeiende bloemen zijn geliefde onderwerpen om in de lente te fotograferen. Hoe maak je een mooie lentefoto? Wij geven 8 tips.

1 De lentebloemen zoals narcissen, tulpen en sneeuwvlokjes zijn weer volop in bloei. Leg de nadruk op de vrolijke kleuren of benadruk de vormen met een detailfoto. Let wel altijd op de achtergrond. Zorg dat er geen storende objecten aanwezig zijn, zoals takjes of afval.
(foto: firephotography)

2 Wissel met compositie en perspectief. Gebruik een macrolens om details van één bloem vast te leggen of gebruik een groothoeklens om een geheel bloemenveld vast te leggen. Fotografeer tussen de bloemen door of neem een laag perspectief om de gehele lengte van de bloem te tonen.

(foto: peetjevis)

3 Ook de bloesem is mooi om te fotograferen. Door de scherptediepte te veranderen maak je totaal verschillende foto's van hetzelfde onderwerp. Gebruik veel scherptediepte om een totaalplaatje van de boom of takken te fotograferen. Met weinig scherptediepte leg je de aandacht op één bloesemtakje. Een blauwe lucht op de achtergrond geeft een mooi kleurencontrast met de roze of witte bladeren.

(foto: rob263)

4 De geboorte van dieren staat centraal in de lente. Daarom zijn lammetjes, kalven en veulens zo'n geliefd onderwerp om te fotograferen. Gebruik een snelle sluitertijd om de bewegende dieren vast te leggen. Benader die pasgeboren dieren voorzichtig in een zigzag beweging om ze niet af te schrikken.

(foto: thrumyeye)

5 Ga eens naar de kinderboerderij om close-ups van varkens en geiten op de foto te zetten. Of ga naar het park om (pasgeboren) dieren zoals kuikens, zwanen en ganzen te fotograferen. Dieren zijn het actiefst in de ochtend of in de avond, dus ga dan op pad.

(foto: dvorak)

6 De zon laat zich steeds vaker zien, maar een regenbuitje is niet uitgesloten. De regen zorgt voor reflecties, geeft prachtige regendruppels en zorgt voor zachte kleuren. Ook een grauwe lucht kan een mooie achtergrond zijn voor de bloesem.

(foto: phfoto)

7 De macrofotograaf kan ook weer aan de slag met insecten en vlinders. Lees daarvoor onze tips voor vlinderfotografie.

(foto: fjanina)

8 Bloemen en dieren hoeven niet het hoofdonderwerp van je lentefoto te zijn. De kleurrijke bloemenvelden zijn prachtig voor een portretfoto. Laat kinderen spelen met de bloemen, of kies voor weinig scherptediepte om een kleurrijke waas op de achtergrond te creëren.

Links: fonz, rechts: roosmarijnonline

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
netty9 op 7 maart 2018 om 08:49

Zo krijg je zin om foto's te maken.

sylvia2 op 26 maart 2014 om 01:01

Fijne tips en mooie foto's.
Sylvia

Cornel1949 op 25 maart 2014 om 09:53

deze voorbeelden stimuleren om lentefoto's te maken

santana op 25 maart 2014 om 08:47

Zeer goede tips

onnekemeijer op 24 maart 2014 om 12:10

Leuk en leerzaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tom180666 op 23 maart 2014 om 08:07

Heel nuttig deze tips

RinyenBen op 21 maart 2014 om 14:31

daar kan ik wel wat mee