Upload jouw foto's
8 tips voor Lentelandschappen  © tips, Natuur, landschap, lente, landschapsfotografie, voorjaar

29 maart 2014, 09:00

De lente is echt begonnen en de natuur draait op volle toeren. Ideaal om mooie landschapsfoto's te maken. Wij geven 8 tips.

1 Voor elk jaargetijde geldt natuurlijk dat het succes van een landschapsfoto afhangt van de compositie en de lichtinval. De lente is een fijn seizoen omdat de zon vooral aan het begin van de lente nog niet op zijn hoogst staat en dat betekent dat je vooral in de ochtend en avond foto's kunt maken met zacht en warm gekleurd licht. Het voordeel ten opzichte van de zomer is dat je ook niet zo heel vroeg op hoeft.


(foto: sandervdw)

2 Ook in alle landschapsfoto's geldt dat je het diepte geeft door een voorwerp op de voorgrond te plaatsen. In de lente kun je hier kiezen uit bloeiende bloemen, kleurrijke bloesem of dartelende lammetjes. Dat maakt je landschapsfoto direct een stuk vrolijker


(foto: foto-johan)

3 Kleed je goed aan, vooral als je vroeg in de ochtend gaat fotograferen. Ook al schijnt de zon overdag volop, het is rond zonsopgang en -ondergang nog erg koud buiten. Denk hieraan en kleed je warm aan. Zorg ook dat je accu's goed zijn opgeladen. Niets is zo vervelend dan eerder vertrekken van je fotolocatie omdat je geen batterijen meer hebt of dat je handen bevroren zijn.


(foto: keers4)

4 De bollenvelden staan weer in bloei. Een prachtig gezicht dat je alleen in het voorjaar ziet. Zeker de moeite waard om je statief daar op te zetten.


(foto: riekus)

5 Neem een statief mee. Voor landschapsfotografie geldt vaak een klein diafragma voor genoeg scherptediepte. Dat betekent dat je soms niet ontkomt aan langere sluitertijden. Zorg voor een goed statief zodat je geen bewegingsonscherpte in je foto's ziet.

6 Nog een voordeel van een statief. Je bent gedwongen om een goede compositie te maken. Door je statief goed op te zetten kijk je goed om je heen en maak je direct een goede compositie.


(foto: jola)

7 In de lente zie je de mooiste bomen vol in bloesem. Probeer ze eens te fotograferen met je telelens. Door flink in te zoomen krijg je een samendrukkend effect in je foto. De bloesem lijkt nu een prachtig aaneengeregen boog van bloemen.


(foto: martina-09)

8 De landschappen in de lente zijn vaak erg kleurrijk door de verschillende bloesem, bloeiende bloemen en kikkergroen gras. Door gebruik te maken van contrasten krijg je een meer aansprekende foto. Bekijk deze video hoe je dat doet.


(foto: edwinvanalfen)


(foto: reginus)

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 10 april 2016 om 09:47

Mooie voorbeelden,we hebben de moed om eraan te beginnen
grt.osten

josvdboom op 9 april 2016 om 10:34

Mooie foto's. Hier krijg je inspiratie van en zin in de lente om te genieten van de natuur.

HelgaB op 29 maart 2014 om 13:23

Ja, van deze plaatjes krijg je zin om er op uit te gaan Prachtig!!

marloeswanrooij90 op 29 maart 2014 om 11:32

Wauw wat een mooie foto´s. De foto met de roodrozeachtige bloesembomen is wel mijn favoriet! Ik denk dat ik er binnenkort ook op uitga met de camera en statief!