Upload jouw foto's
10 tips voor fotograferen in Yellowstone  © Blog, Amerika, fotolocaties, yellowstone, National Park, D

8 augustus 2014, 15:51

Aland de Wit reist graag naar Amerika om op de meest inspirerende locaties te fotograferen. Zijn favoriet is Yellowstone National Park. Hij geeft 10 fotografietips voor dit uitgestrekte natuurpark.

In mijn vorige blog Top 9 Fotografie bestemmingen in Amerika vertelde ik al dat Yellowstone National Park mijn favoriete fotografielocatie in Amerika is. De meeste toeristen die Yellowstone National Park aandoen (jaarlijks ongeveer 2 miljoen) blijven niet langer dan een paar dagen en rijden van hotspot naar hotspot.


Inmiddels ben ik hier een tiental keren geweest. De eerste keer een paar dagen, de laatste keer vier weken. Yellowstone is een waar paradijs voor de fotograaf. En fotografen kom je tegen, tientallen. De meesten komen voor het wildlife. In een volgende blog zal ik hierover schrijven. Deze blog gaat over de unieke gelegenheid die je krijgt om het landschap van Yellowstone te fotograferen. In het park vindt je duizenden warmwaterbronnen en honderden geisers. IJsland en Nieuw zeeland hebben hierin de naam, maar de meeste/hoogste concentratie geisers liggen in Yellowstone.

Tientallen geisers maakt Yellowstone uniek.

Elk jaargetijde heeft zijn eigen unieke karakter op het park. Mijn favoriete jaargetijde zijn de lente en de herfst. In de lente komt de natuur na een lange winter weer tot leven wat terug te zien is in het landschap. De sporen van de winter zijn echter ook nog goed waarneembaar. Yellowstone Lake is bijvoorbeeld tot half mei nog voorzien van een dikke laag ijs en sneeuw. De herfst geeft zijn unieke kleuren aan het landschap. Hieronder zal ik een aantal tips geven die je misschien helpen om het fotograferen in Yellowstone tot een unieke belevenis.
Yellowstone Lake half mei voorzien van een dikke laag ijs en sneeuw.

1. Benut de gouden uren

Zeker in de landschapsfotografie is het belangrijk om de uren rond zonsopkomst en zonsondergang te benutten. Het licht is dan op zijn mooist. Maar dat niet alleen. Zonsopkomst is bijvoorbeeld in mei rond 06.00 uur. Veelal sta je op dat tijdstip alleen op een locatie waar twee uur later honderden mensen staan.

2. Benut het stoom van de geisers

's Morgens vroeg, wanneer de temperatuur flink gedaald is, komt er stoom van de geisers en het water wat daarvan wegstroomt. Het stoom tempert de zon en het licht en geeft je de gelegenheid om langer door te fotograferen na zonsopkomst. Bovendien geeft het een unieke sfeer aan de foto's.

3. Ga van de begane paden af

Op forums kom je honderden foto's tegen van de wereldberoemd geiser The Old Faithfull. Niet erg origineel. Daarbij opgemerkt vind ik dat wanneer je hier voor het eerst bent, je zeker deze foto moet maken want het is werkelijk prachtig. Van de begane paden afgaan betekent overigens niet dat je uren met je apparatuur door het veld moet lopen op zoek naar dat ene plekje. Al rijdend zie je genoeg moois, vaak letterlijk naast de weg. Stap uit, bekijk het, bedenk welke compositie je kan maken en bepaal of het zonsopkomst of ondergang locatie is.
Langs de kant van de weg.

4. Doe geen concessie ten aanzien van je fotoapparatuur

Neem alles mee wat je denkt nodig te hebben. Gemiddeld genomen heb ik ongeveer 25 a 30 kilo apparatuur bij me. En echt....het belangrijkste zijn mijn statief en twee statiefkoppen (voor landschap en wildlife).
Standaard gaan mijn filters, grijs/grijsverloop/polarisatie, mee. Onmisbaar. De manier om balans in de lucht en voorgrond te krijgen.

5. Let op je veiligheid

Geisers, snel stromende rivieren. Mooi zolang je weet dat er een zekere voorzichtigheid geboden is. En Yellowstone is berenterrein. Wees je daarvan bewust. Je wilt zeker niet ongewenst oog in oog staan met een machtige grizzly beer wanneer je het landschap vastlegt. Stel je op de hoogte van de veiligheidsinstructies en houdt je daaraan.
Snelstromende rivieren, mooi, maar werk veilig. Uitglijden en meegesleurd worden betekent in het gunstige geval einde vakantie.

6. Zorg voor voldoende opslag

Neem voldoende geheugenkaarten mee en maak tussentijds een backup (meerdere) van je gemaakte foto's.

7. Bekijk tussentijds je foto's op een laptop

Zeker wanneer je langer in het park bent. Bekijk kritisch je foto's en bedenk wat er nog beter kan. Dit geeft je de gelegenheid om nog een keer terug te gaan naar dezelfde locatie.
Ook in mei blijft langs rivieroevers de sneeuw nog lang liggen.

8. Ken je camera

Ongelofelijk belangrijk. Eigenlijk moet je blindelings de instellingen van je camera kunnen veranderen. Weet wat diafragma met je sluitertijd en scherptediepte doet.

9. Fotografeer in raw.

Belangrijk om achteraf onder optimale omstandigheden je foto's te bewerken. Bekijk deze korte video van Zoom.nl over het fotograferen in raw.

10. Respecteer de natuur

Op enkele plaatsen mag je niet van een pad/boardwalk af om de fragiele natuur te beschermen. Respecteer dat zodat we over tientallen jaren hier nog steeds van kunnen genieten.

Wie is deze auteur?
Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto's te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto's op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do's en don'ts aan te koppelen.
Alle blogs geschreven door Alland de Wit vind je hier.

avatar

Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto's te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto's op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do's en don'ts aan te koppelen.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
marieke45plus op 19 augustus 2014 om 11:14

mooie reportage en goede tips, maar het schiet een beetje zijn doel voorbij denk ik. Hoeveel leden van ZOOM zijn er die ooit de gelegenheid gaan hebben om daar op locatie te gaan fotograferen?

HenkVanetie op 12 augustus 2014 om 17:44

Hallo Alland,

Hele mooie foto's . Over 2,5 week zitten wij 3 dagen in Yellowstone! Nog meer tips of locaties die wij zeker gezien moeten hebben?

Dank je.
Groetjes
Henk Vanetie

alanddewit op 14 augustus 2014 om 16:54

Hallo Henk,
Alle geiser locaties in de buurt van the Old Faitfull zijn zeker de moeite waard. Hoe verdere de boardwalk oploopt, hoe minder mensen je tegenkomt. Dat geld ook voor Mammoth Hotsprings, daar kan je behoorlijke stukken lopen die je verder brengen dan alleen maar het hoogtepunt in dat gebied. Fire lake drive heeft heelveel geisers met snelstromende riviertje is zeker vroeg prachtig. Dan komt de stoom er mooi vanaf. Eigenlijk is het hele park schitterend.
grt
Aland

HenkVanetie op 14 augustus 2014 om 17:05

Hallo Alland,

Bedankt voor je reactie. Ik ga dit zeker zo plannen!

Groetjes Henk

Andrea66 op 11 augustus 2014 om 15:00

Schitterende foto's mooi artikel!

Jolief op 10 augustus 2014 om 16:12

prachtige foto's, interessant artikel en weer een nieuw bestemming op mijn wensenlijstje erbij!