Upload jouw foto's
De beste profielfoto © zelfportret, blog, selfie, profielfoto

15 augustus 2014, 10:00

Je kunt er de laatste jaren niet omheen: profielfoto's. Of je nu kijkt naar zakelijke netwerksites zoals LinkedIn, social media-sites zoals Facebook of Twitter of bij het maken van een profiel op een Internet-datingsite, overal geef je tegenwoordig een eerste indruk op basis van je profielfoto. In dit artikel somt Marc Roos een aantal do's en don'ts op en geeft hij een aantal voorbeelden.

Zakelijk

In dit artikel zal ik me met name bezighouden met de zakelijke foto oftewel de foto die je gebruikt op een netwerk-website zoals LinkedIn of sommige mensen op hun curriculum vitea.

1. Geen zonnebril

Je ziet het te vaak vind ik. Mensen die een foto plaatsen met hun zonnebril, terwijl ogen nu juist zoveel over iemand zeggen. Zowel voor zakelijke doeleinden, maar ook als openingsfoto op een datingsite zou ik de zonnebril vermijden. Hoe leuk de foto ook kan zijn, je hebt toch niets te verbergen?
Mocht je een keer profielfoto's moeten maken van iemand, laat de gefotografeerde dan het verschil zien met en zonder zonnebril.

2. Geen zwart-wit

Zwart-witfoto's worden best regelmatig gebruikt. In bruids- of documentairefotografie zie je het veel. Hoewel zwart-witfoto's er heel mooi uit kunnen ziet, zou ik ze niet kiezen voor een profielfoto. Zeker niet in alle gevallen, maar in veel gevallen kan het er oubollig uitzien. Kleur geeft iets fris. Ga maar eens bij een aantal profielfoto's kijken op internet. Welke van onderstaande twee foto's zou jij kiezen?

3. Scherp

Kies voor een scherpe foto. Dat klinkt als een open deur, maar toch kom ik het zo nu en dan tegen. Mensen vinden het veel belangrijker hóe ze op de foto staan en letten soms minder op de scherpte. Uiteraard gaat het er in eerste instantie natuurlijk om dat je je eigen foto leuk vindt, maar check toch de scherpte even.

Dit kijkt toch niet helemaal lekker.

4. Vermijd een drukke achtergrond

Een drukke straat, bloemen op de achtergrond, veel verschillende kleuren. Dit leidt allemaal af van waar het om draait, namelijk degene die op de foto staat. Kun je echt geen andere achtergrond vinden, neem dan eens een aantal stappen naar achter en zoom in met je camera. Je zult zien dat de achtergrond iets minder nadrukkelijk aanwezig is. Een andere optie is om het diafragma 'open' te zetten. Kies voor een klein F-getal dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sluitertijd korter wordt, maar geeft ook een beperkte scherpte-diepte in te foto, zodat de geportretteerde er meer uitspringt.

5. Geen foto

Ziet iemand geen foto, dan verdwijnt vaak de interesse. Of dit nu zakelijk is of privé, mensen hebben het idee dat je iets te verbergen hebt. Vergeet dus bij het aanmaken van een profiel niet je foto te uploaden. Bij het profiel op LinkedIn valt het vaak niet op dat een foto ontbreekt. In sommige gevallen is het wel belangrijk dat jouw foto in zoekresultaten te zien is. Denk aan een werving- en selectiebureau dat via LinkedIn naar nieuwe kandidaten zoekt of een bekende die jou wil vinden op Facebook. Dan wil je niet één van onderstaande plaatjes tegenkomen.

6. Geen bewerking of cartoon

Ik zou niet zo snel kiezen voor een bewerking van een foto. Het laat niet zien hoe je er echt uitziet. Heb je een creatief of grafisch beroep, dan kan dit misschien eerder hoewel ik daarmee op zou blijven passen. Op een sociaal netwerk zoals Facebook of Twitter is het meer gebruikelijk, omdat dit niet altijd zakelijk wordt gebruikt. Je hebt overigens wel weer kans dat ze je minder makkelijk kunnen vinden als er veel mensen met dezelfde naam zijn.
Rechts met dank aan www.sp-studio.de

7. Geen selfie

Volgens mij één van de meest genoemde modewoorden van afgelopen jaar: de selfie. Hoe leuk ze ook zijn, ik vind het niet professioneel overkomen op een zakelijke pagina. Ook voor privé-doeleinden (Facebook of een datingsite) kun je beter vragen of iemand een foto van je maakt. Vaak worden de foto's van mobiele telefoons ook scherp over de hele foto, zodat het weer een drukke foto wordt, zoals ook beschreven bij punt 4. Wil je wel een selfie maken, kun je deze 5 handige apps gebruiken.

8. Recente foto

Het maakt niet zoveel uit als de foto 1 of 2 jaar oud is, maar zorg er wel voor dat je een redelijk recente foto van jezelf plaatst als profielfoto.
Waarschijnlijk gaan ze je niet meer herkennen bij je sollicitatiegesprek als je deze foto plaatst als profielfoto.

9. Let op met tegenlicht

Het kan heel mooi zijn om een portret- of profielfoto te maken met tegenlicht. Dit geeft een glans aan het haar bijvoorbeeld. Je camera wordt echter vaak op het verkeerde been gezet met tegenlicht. De camera denkt dat er zoveel licht aanwezig is, waardoor de camera de foto zal onderbelichten.
Belicht de foto een aantal stappen over, maak gebruik van een reflector of flits in om het gezicht lichter te maken. Hieronder zie je het verschil.

Close-up

Je hoeft uiteraard niet altijd een close-up van iemand te maken, maar vaak worden profielfoto's erg klein afgebeeld. Het is verstandig daar rekening mee te houden.

Upload-instellingen

Per website zijn er verschillende voorwaarden waaraan een profielfoto moet voldoen.

Bij LinkedIn geldt:
Maximale bestandsgrootte is 4MB.
Profielfoto: pixelgrootte is tussen 200 x 200 pixels en 4000 x 4000 pixels (vierkant dus).
Bestandtype moet PNG, JPEG of GIF zijn.

Bij Facebook geldt:
De profielfoto wordt geplaatst in een formaat van 160 x 160 pixels, maar de grootte moet minimaal 180 x 180 pixels zijn. Het is handig om de foto van tevoren vierkant te maken voordat je deze upload.

Bij Twitter geldt:
Voorgestelde pixelgrootte profielfoto: 400 x 400 pixels.
Bestandtype moet PNG, JPEG of GIF zijn.

Let op! Deze instellingen wijzigen regelmatig.

Jouw ideale profielfoto?

In dit artikel heb ik mijn mening gegeven waaraan ik vind dat een profielfoto wel of niet moet voldoen, maar regels zijn er om gebroken te worden. Heb jij een andere mening of heb je nog aanvullingen? Reageer dan op dit artikel.

avatar

Mijn naam is Marc Roos. Ik fotografeerde eigenlijk alleen tijdens vakanties, maar had een enorme interesse in fotografie. Inmiddels heb ik in 2012 de tweejarige opleiding tot vakfotograaf afgerond aan de Fotovakschool in Rotterdam. Natuurlijk fotografeer ik nog steeds tijdens vakanties, maar mijn interesse verschuift steeds meer naar portretfotografie in de breedste zin van het woord. Wil je meer van mijn werk zien, kijk dan op mijn website.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
snahsiub op 20 januari 2020 om 09:31

Het is misschien wel leuk om dit artikel te updaten, ook met wat logica erachter welk effect een foto heeft die op 1 meter afstand is gemaakt en op 2 meter. Zijn leuke theorieen over

PtR op 22 augustus 2014 om 20:45

Grappig, recent las ik (ben vergeten waar) dat een zwartwit foto bij je profiel modern, fris en creatief is. Nu zijn do en dont's altijd heel persoonlijk. Het zijn zeker geen natuurwetten, dus wat is wijsheid?

LosPetra op 17 augustus 2014 om 08:20

En een profielfoto waarbij je iemand anders van de foto afknipt vind ik vreselijk. Of juist een foto van 2 personen (van wie is dit profiel nou?). Ben ik zelf schuldig aan. En hij was ook nog in zwart wit met groene "Shrek-oren" op... Tsja, we waren net naar de musical geweest . Momenteel heb ik de beste profielfoto ooit op facebook (al zeg ik het zelf), onherkenbaar . En ik zie dat mijn huidige 'zoom-profielfoto' ook niet voldoet. Beste Marc, ik wil graag een keer bij je op langs komen voor een goede profielfoto voor Linkedin. Want ook daar voldoet mijn foto niet. Ik ben een erg consequent persoon, haha.

Adje64 op 16 augustus 2014 om 19:00

De auteur heeft blijkbaar iets te verbergen, want zelf heeft hij op zijn website geen profielfoto?
Verder maakt het in mijn ogen geen fluit uit of je een zwart/wite, duotoon, tritone of full-color afbeelding gebruikt. Mijn vrienden, kennissen, familie, klanten en andere relaties reageren vrijwel allemaal hetzelfde als er een nieuwe profielfoto komt: leuke/mooie/goede foto.
Een nietszeggend en vooral zelfreflecterend artikel van de auteur.

crammer op 16 augustus 2014 om 23:47

Beste Adje64, dank voor je reactie en mening. Een blogartikel laat inderdaad vaak de mening van de auteur doorschemeren. Daar is het een blog voor. Daar kun je mee doen wat je wilt.
Ik heb er overigens bewust voor gekozen geen foto te plaatsen op mijn website. Het gaat namelijk om mijn werk en niet om mij. Dank nogmaals voor je mening. Interactie verrijkt een blog ook altijd.

crammer op 16 augustus 2014 om 17:33

Ik ben het helemaal eens met onderstaande reacties. Meer dan een jaar geleden heb ik mijn profielfoto al aangepast op de zakelijke netwerksite LinkedIn. Die foto is door een professionele fotograaf gemaakt. Ik heb de foto echter nog niet overal doorgevoerd (wat ook een goede tip zou zijn overigens). Ik ga het meteen aanpassen. Dank voor jullie reacties.

nilix op 16 augustus 2014 om 17:13

Mooi geschreven stukje hoor. Maar toch wil ik er op reageren zoals je vroeg.

Er van uitgaand dat de profiel foto voor een fotograaf portfolio is.
Ik heb pas mijn profiel foto verandert. Mijn vorige was Ook een foto van mij, maar dan van 1 kant belicht, een lowkey foto. De foto die ik nu gebruik geeft net als de vorige meer een idee van de professionaliteit van de fotograaf.
Ik denk en vind dat een goede profiel foto gelijk al een eerste indruk is van het werk van de fotograaf.
Geef je zomaar een kiekje als profiel foto dan ben je in je werk ook al zo bezig. De eerste indruk is de beste. Daarom vind ik dat een fotograaf wel een profiel foto mag hebben die duidelijk een fotografies hoogstandje mag zijn.

Ik ga er hier van uit dat het voor een fotograaf of model is. Natuurlijk zijn er genoeg andere zakelijke beroepen die meer hebben aan de uitleg hier boven geschreven.


useradema op 16 augustus 2014 om 17:00

Leuk stukje. Met goede tips. Maar dan is de eigen profielfoto inderdaad een gemiste kans.

pjotr123 op 16 augustus 2014 om 16:38

Dankjewel voor het artikel.
Ik heb direct mijn profielfoto geupdate.

roleff op 16 augustus 2014 om 16:19

Ik sluit me aan bij wanyamaphoto. De scheve lijn op de achtergrond is zeer storend en 'hakt' het hoofd af. Als ik het goed zie is de foto ook niet scherp. Gemiste kans, wat mij betreft.

wanyamaphoto op 16 augustus 2014 om 16:13

Ik zou dan minimaal zorgen dat je zelf ook hier een goede profielfoto plaatst.