Meld je gratis aan
Persoonlijke ervaring bij het fotograferen van te vroeg geboren baby's © IDG NL

8 november 2014, 10:00

Stichting Earlybirds fotografeert te vroeg geboren kindjes om ouders een liefdevolle herinnering te geven. Vandaag vertelt fotograaf Irene Grabienski en lid van deze stichting hoe zij deze soms emotionele shoots aanpakt.

Zo heel lang fotografeer ik nog niet voor de Stichting Earlybirds Fotografie; sinds juni ben ik aangesloten, en ik heb inmiddels zo'n zeven keer een reportage gemaakt. Voor Earlybirdsfotografie ben ik vooral in het UMC in Groningen geweest, toevallig het ziekenhuis waar ik ook werk als echocardiografist.

UMC Groningen

Het UMC Groningen heeft de Neonatologie opgedeeld in twee afdelingen, Noord en Zuid. Hier liggen kindjes voornamelijk in een couveuse, maar soms ook in een bedje (soms met warmtelamp er boven), als ze al wat sterker geworden zijn. Over het algemeen is het druk op zo'n afdeling; veel verpleegkundigen, artsen en andere behandelaars. Ouders die hun kindje komen bezoeken, soms liggen moeders zelf nog in bed waardoor de ruimte op de afdeling nog meer beperkt wordt.

Oproep
Wil je ook fotograferen voor Stichting Earlybirds Fotografie en beschik je over de kwaliteiten en benodigde apparatuur zoals Marjolein in haar blog uitlegde? Meld je dan aan als vrijwilliger en wie weet mogen we jou binnenkort als fotograaf verwelkomen!

Privacy

In het UMC Groningen wil men graag dat het personeel niet op de foto's komt. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat andere ouders en kindjes op de foto's te zien zijn. Daar moet je rekening mee houden als je fotografeert. Er wordt vaak gewerkt met verrijdbare schermen, die een kleine privéruimte creëren voor de ouders met hun kindje. Hiermee wordt het vermijden van het fotograferen van andere mensen een stuk makkelijker, maar wordt je ook beperkt in de ruimte die je hebt. Zelf probeer ik af en toe iets afstand van het te fotograferen gezin te nemen, en tussen apparatuur door te fotograferen. Soms creëert die apparatuur juist een 'natuurlijk' kader van deze foto's. Een scherm als achtergrond maakt dat je de privacy van anderen kunt garanderen.

Licht

Licht is bijna altijd lastig tijdens het fotograferen in ziekenhuizen. Op de couveuseafdelingen in het UMCG is erg weinig daglicht, voornamelijk kunstlicht, wat veelal gedimd is. Zoek het licht, denk ik vaak bij mezelf. Vraag of het licht wat harder mag, verschuif dat scherm een beetje zodat er net wat meer licht op het gezicht valt, stap een beetje opzij zodat het net wat gunstiger valt. Gebruik wat tegenlicht om moeder en kind wat te isoleren en een mooie sfeervolle foto te maken.

Apparatuur

Zelf fotografeer ik met een Canon 5D Mark II. Het is bijna onontbeerlijk met een camera te werken die bij hoge iso nog goede beelden levert. Daarnaast gebruik ik voor de Earlybirds-reportages bijna altijd mijn Canon EF 24-70mm F2.8L II objectief, wat mij prima bevalt en mooie scherpe foto's oplevert.

Mijn tip

Gebruik de omgeving, en laat die als decor voor je werken. Je ontkomt er niet aan dat je van alles op de foto krijgt; couveuses, infuusapparatuur, beademingsapparatuur en wat al nog niet meer. Maar je kunt deze ook in je foto verwerken, en op die manier bijvoorbeeld een mooie kadering verkrijgen.
Daarnaast; al die apparatuur is ook de realiteit van deze periode van het gezin. De foto's zijn ook bedoeld om weer te geven hoe die eruit ziet of zag.

Gevoel

Het fotograferen van te vroeg geboren kindjes, die mogelijk ook nog (ernstig) ziek zijn, en soms een broertje of zusje hadden die het niet heeft gehaald kan best zwaar zijn. Mijn ervaring is echter dat het vooral ook mooi en waardevol is.
Natuurlijk is de situatie waarin de gezinnen zich bevinden vaak onzeker, hectisch en soms verdrietig. Maar het is ook een nieuw leventje waar ze al een hele poos naar uit gekeken hebben. Een nieuw begin met vallen en opstaan, met veel onzekerheden. Het is voor ouders prachtig om hier een mooie herinnering aan te hebben in de vorm van de door ons gemaakte foto's. Ouders hebben al meermalen tegen me gezegd: "Zulke foto's hadden we zelf nooit zo kunnen maken." En dat is ook logisch; de meeste mensen hebben niet de apparatuur en ervaring die wij inmiddels wel hebben.

En natuurlijk houden de verhalen die ik tegenkom mij vaak thuis ook nog wel bezig. Maar het feit dat je iets voor dit gezin hebt kunnen betekenen, ze iets hebt kunnen geven wat ze anders niet hadden gehad, maakt dat ik dit met erg veel plezier doe.
Als ik thuis kom en tedere foto's bekijk die ik heb kunnen maken, de kleine handjes en voetjes, de kostbare momenten van ouders met hun kindje. Ik vind het een fijn gevoel voor elk gezin die ik dit kan bieden, dát maakt het voor mij zo waardevol!

avatar

Stichting Earlybirds Fotografie maakt belangeloos fotoreportages van te vroeg geboren kindjes die nog in het ziekenhuis verblijven. Een liefdevolle herinnering aan de vaak heftige periode van de geboorte van een te vroeg geboren kindje. De stichting heeft fotografen door heel Nederland en België die zich vrijwillig inzetten om ouders een mooie herinnering te geven. Op Zoom.nl zullen verschillende fotografen van deze stichting uitleg geven bij een gemaakte fotoreportage.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Martijn1306 op 11 november 2014 om 20:23

Heftig.. Ben zelf pas geleden op bezoek geweest in het UMC bij een kindje geboren met 24 weken.
Die ouders, vrienden, stelden foto's ook zeer op prijs. Juist omdat het ook zomaar de laatste herinneringen zouden kunnen zijn. (Kindje maakt het inmiddels goed en mag naar een normale afdeling )

Respect!