Meld je gratis aan
Introductie concertfotografie © IDG NL

9 november 2014, 10:00

Marcel Knollen volgde voor een jaar lang zeven Rotterdamse bands. Op 13 november presenteert hij zijn fotoboek OFF Rotterdam in Rotown. Op Zoom.nl geeft hij een introductie in concertfotografie en handige tips voor de beste concertfoto.

Muziek. Je wordt er blij van, weemoedig, boos, verdrietig, opstandig of van alles wat? En wat is er nou mooier dan die muziek op foto vast te leggen.In dit digitale tijdperk kunnen we ons dagelijks leven met miljoenen anderen delen. Om het betekenis te geven blikken we terug op gedeelde informatie. Beeld is dan de meest effectieve play button voor het geheugen.
De vastgelegde ongrijpbare momenten krijgen door de jaren heen steeds meer lading. Ze raken je emotioneel of sporen aan tot nadenken.
De iconische beelden van de artiesten van weleer rijpen met de jaren. Ze blijken in een foto samen te vatten waar de totale artiest voor staat.

OFF Rotterdam
Marcel Lancering maakte voor dit project het fotoboek OFF Rotterdam. Hij presenteert het op 13 november in Rotown. De opening van zijn expositie is 28 november in Posse Espressobar.
www.offrotterdam.nl

Maar hoe pak je zoiets nou aan?

Zoals we allemaal weten mag je geen professionele foto apparatuur meenemen naar een concert. Je kunt dan natuurlijk met je telefoon aan de slag gaan. Maar dan krijg je niet die fantastische foto's die je in de magazine's of op het internet tegenkomt.

Concurrentie

De concurrentie onder fotografen is groot en je komt er als beginner niet zomaar tussen. Je krijgt alleen een fotopas als je voor een band of organisatie fotografeert. Voor het project OFF Rotterdam, waar ik een jaar lang 7 prominente bands volgde, heb ik het op een documentaire stijl aangepakt. Ik heb contact gezocht met de bands en hun manager en gevraagd of ze wilde mee werken aan het project. De bands zijn al snel blij met foto's van enige kwaliteit en geven alle medewerking die jij als fotograaf nodig hebt. Maar ook kleine festival organisaties en concertzalen willen je vaak op de pers- of gastenlijst zetten in ruil voor een mooie reportage.

Iso

Als beginnend fotograaf ben je in het begin voornamelijk op de kleine zaaltjes aangewezen. Die hebben doorgaans helaas nogal slechte belichting. En een regel bij concertfotografie is dat je niet mag flitsen. Dit stoort de artiest. Daarom moet je een camera hebben waar je een hoge iso-waarde in kunt stellen met behoud van kwaliteit (zonder dat er enorm veel ruis optreedt). Vervolgens heb je een lichtgevoelig objectief nodig met een grote diafragma opening en het liefst één met een stabilisator zodat je bij een relatief lange sluitertijd toch nog uit de hand kunt fotograferen.Zelf heb ik voor het realiseren van OFF Rotterdam gewerkt met de 50mm F 1.8. Een lichtgevoelige lens maar toch betaalbaar. 1 nadeel of voordeel is dat deze lens geen zoom bereik heeft en je daarom zelf veel moet verplaatsen voor de perfecte foto. Maar omdat je je verplaatst kom je ook dichter bij je onderwerp waardoor je foto's krijg die de kijker dieper het verhaal intrekken.

Sluitertijd

Aangezien artiesten meestal veel bewegen op het podium zul je in de praktijk al snel merken dat je je sluitertijd niet veel langer dan op 1/60s moet instellen. Het risico op bewegingsonscherpte is dan te groot, hoewel het ook weer een dynamische foto kan opleveren als je de zanger die over het podium rent, volgt. Experimenteer met je instellingen aan het begin van het concert, meestal gebeurt er dan nog vrij weinig. Een band komt pas na een paar nummers los en veel expressiever.
Omdat ik als fotograaf bijna een jaar lang met de 7 bands meereisde en als het ware 1 van de bandleden werd, kon ik de achtergrond en inspiratie van de artiesten vastleggen en wist ik de juiste momenten vast te leggen. Ook mocht ik op plekken komen waar de concurrent niet mocht komen, zoals achter de band op het podium! Meer over composities tijdens concertfotografie in deel 2, binnenkort op Zoom.nl!

TIPS:

1. Zorg voor een fotopas

2. Zorg voor de juiste apparatuur.

Een lichtsterk objectief en een camera die nog goed presteert bij hoge iso-waardes zijn dan belangrijk.

3. Contact beginnende bands en managers

4. Geniet vooral ook van de muziek!

avatar

De Rotterdamse fotograaf Marcel Kollen ontwikkelde door zijn vele reizen een voorliefde voor straatfotografie en de schoonheid van alledaagse gebeurtenissen. Na een fotografieopleiding en masterclasses bij fotografen van het beroemde Magnum Agency fotografeert hij in zijn kenmerkende documentaire zwart/wit stijl. Zijn liefde voor zowel fotografie als muziek leidde tot het documentaire fotoboek over de nieuwe lichting Rotterdamse muzikanten.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
laggebekkie69 op 17 november 2014 om 18:01

Mooi artikel. Ik ben sinds kort bezig met concertfotografie.
Ik heb ook een 50 mm , f/1.8. Geweldige lens.
Het is niet makkelijk om aan een fotopas te komen, gezien de concurrentie.
Maar ik moet toch ervaring op kunnen doen. Ik oefen veel in wat kroegen bij mij in de stad.
Maar, zoals Marcel al beschreef, is de verlichting daar vaak niet al te best.
Gelukkig wel al een paar keer als fotograaf een concert / festival kunnen bezoeken.
Wat kan ik het beste doen ? Gewoon mailtjes sturen naar zalen, organisatoren ?
Of beter contact zoeken met de bands / managers ?
Mvg, Marieke

Matt-H-Imaging op 13 november 2014 om 10:41

De non-plus-ultra camera op dit moment voor concertfotografie is de Sony A7s. Met zijn enorme lichtgevoeligheid en mogelijkheid tot silent shutter (vooral bij klassieke concerten een voordeel), gecombineerd met de compactheid van een mirrorless camera maakt het een supercamera voor dit soort fotografie.