Upload jouw foto's
Fotograferen in Northumberland (UK) © IDG NL

11 december 2014, 16:00

Hoog in het noorden van het Engeland ligt Northumberland. Grenzend aan de Noordzee is met name het kustgebied voor de landschapsfotograaf zeer interessant. Aland de Wit laat je zien waarom.(bron: http://en.wikipedia.org)

Hoog in het noorden van het Engeland tegen de grens met Schotland ligt het gebied Northumberland. Grenzend aan de Noordzee is met name het kustgebied voor de landschapsfotograaf zeer interessant. Wie van ruige kusten, mooie havens, vuurtorens en kastelen houdt, komt hier hoogst waarschijnlijk tijd te kort. Vanuit Nederland is dit gebied eenvoudig te bereiken per ferry vanuit IJmuiden. De ferry vaart tegen het eind van de middag weg en meert vroeg in de ochtend aan in Newcastle Upon Tyne. Het voordeel van deze Ferry is dat je eigen auto mee kan en je niet gelimiteerd bent aan 20 kilo bagage wanneer je het vliegtuig pakt. Concessies doen ten aanzien wat je qua fotoapparatuur meeneemt, voorkom je hiermee. Tips voor Northumberland en landschapsfotografie.

St. Mary's Lighthouse

Wanneer je de boot afrijdt, is het een kort ritje naar St. Mary's Lighthouse, een prachtige vuurtoren die bij vloed onbereikbaar wordt. Probeer bij het fotograferen van deze vuurtoren niet te krap in te kaderen. Zeker wanneer je op de voorgrond van je foto een object plaatst om de foto in te leiden, kan het gebeuren dat achteraf blijkt dat de vuurtoren scheef staat. Achteraf makkelijk te corrigeren in bijvoorbeeld Lightroom maar de foto wordt wel bijgesneden en veelal gaat dat ten koste van het gedeelte onderin de foto. Een statief en fotograferen via liveview kan hierbij een handig hulpmiddel zijn om een zo goed mogelijke compositie te maken en ruimer in te kaderen.


Probeer niet te krap in te kaderen. Doordat ik achteraf in Lightroom de vuurtoren recht heb getrokken, ben ik een stuk van mijn lucht kwijtgeraakt.

De ruige kust

Kilometers lange stranden met rotspartijen vind je overal langs de kust van Northumberland. Ga op zoek naar lijnen in je compositie die je naar de horizon leiden. De camera in de portretstand (verticaal) zetten, zorgt ervoor dat je minder in beeld brengt en geeft rust in de compositie.


Door in de portretstand te fotograferen breng je minder in beeld. Dit geeft rust in de compositie terwijl de dieptewerking verstrekt wordt.

Long exposure

Golven en wegstromend water zijn uitermate geschikt voor het fotograferen met lange sluitertijden. Het uurtje rond zonsopkomst en -ondergang zijn hier geschikt voor. Grijsfilters worden zo minder noodzakelijk. Plaats je camera op een stevig statief en bepaal je compositie en wacht op die ene golf. Een draadontspanner helpt hier goed bij. Wanneer je de camera op een timer zet (van bijvoorbeeld 2 seconde) blijft het toch een gok of je op het juiste moment hebt afgedrukt.


Afdrukken met een draadontspanner of afstandsbediening zorgt ervoor dat je timing juist is.

Bereid je voor

Weet wanneer het eb en vloed is. En op welke locatie je hoog of laag water nodig hebt. Er zit meters verval tussen eb en vloed aan die kant van de Noordzee. Dit kan ervoor zorgen dat je locatie geschikt dan wel totaal ongeschikt is voor die ene foto.


Wanneer het hier eb is vallen de steen over tientallen meters droog en geeft een andere foto dan bij vloed.

Profiteer van het gouden uurtje

Maak je landschapsfoto's in het gouden uurtje rond zonsopkomst of -ondergang. Het licht is dan op zijn mooist en zorgt voor kleur in de lucht.

Kijk uit voor het water

Elke keer weer dat ik aan de kust sta, en met name de kust van het Verenigd Koninkrijk, ben ik zeer onder de indruk van de kracht van het water. Wat een geweld op zijn tijd. Maar ook de snelheid waarmee het tij verandert en binnenkomt gaat met een verraderlijke snelheid. Houd je rugzak met fotoapparatuur op je rug. Je zal niet de eerste zijn die zijn rugzak voorbij ziet drijven. Plaats je statief stevig in het zand of op de rotsen. Blijf alert en reageer onmiddellijk bij een flinke golf door je statief omhoog te tillen. Zout water is funest voor je spullen. Ik sta geregeld tot ver boven mijn knieën in het water. Door een regenbroek over mijn laarzen te dragen, blijf ik over het algemeen verstoken van natte kleding.


Zorg dat je statief stevig staat en blijf alert op grote golven (foto: Pete Hyde)

avatar

Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto's te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto's op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do's en don'ts aan te koppelen.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
mphvanhoof op 16 december 2014 om 14:41

Prachtige kunstlijn. Daar zijn heel wat mooie shots te maken. Dat bewijs je goed met jouw fraaie platen. Gr MArcel.