Upload jouw foto's
Fototips voor Auvergne, Frankrijk © Kristel Schneider

26 juni 2015, 10:02

Frankrijk blijft een geliefd vakantieland voor Nederlanders, maar vaak passeren ze de prachtige landschappen van de Auvergne. Natuur- en landschapsfotograaf Kristel Schneider woont sinds eind 2007 in dit gebied en weet als geen ander hoe deze omgeving cameralenzen trekt. Aan de hand van haar favoriete fotoplekken laat ze je dan ook graag zien waar zo velen iedere zomer aan voorbij rijden.

Waar ligt Auvergne?

Gelegen in het hart van Frankrijk ligt de Auvergne in het centrum van het Massif Central. De regio bestaat uit vier departementen, Allier, Puy de Dôme, Cantal en Haute Loire. Auvergne is een uniek gebied met zijn eigen persoonlijkheid en natuurlijke schoonheid. Het is een ongerept gebied van bergen, vulkanen en rotsachtige kloven, met Clermont-Ferrand als hoofdstad. Vanuit het Zuid-Westen doemt het regionale natuurpark Des Volcans d'Auvergne op, waar vulkanen omhoog rijzen met afgeronde bergtoppen. Het is een uniek landschap met als hoogste top de Puy de Dôme en momenteel UNESCO kandidaat voor Frankrijk. Verder naar het zuiden bereik je bergketen Sancy. Met een ruwer ongerept natuurgebied met kleine kronkelende wegen welke je van de ene naar de andere vallei leiden. Het oostelijke deel heeft zijn eigen regionaal natuurpark - Livradois Forez, dat nog steeds wild en bedekt met dennenbossen is. De sfeer is soms mysterieus met beekjes en rivieren welke overal en nergens naar toe lijken te gaan en bomen die verdwijnen in de opkomende mist. In het noorden maken de bomen plaats voor het heuvelachtige landschap van de Limagne vlaktes. Een enorm, bijna vlak, gebied aan de voet van de vulkanen met vruchtbare grond, dat al eeuwen door de mens wordt bewerkt. De heuvels, bomen en wolken creëren een landschap dat ook wel het 'Tuscane d'Auvergne' wordt genoemd. De groene en gele kleuren worden hier versterkt door de continu veranderende schaduwen van de wolken en waar het licht unieke lijnen langs de randen van gecultiveerde heuvels creëert. Aan de hand vand e zomer en winter legt Kristel uit wat en hoe al dit moois precies fotografeert. Lees hier 10 tips voor het fotograferen van een landschap in zwart-wit.

Fotograferen in de zomer

Een seizoen waar veel mensen misschien gelijk denken aan zon en strand. Voor mij is het de tijd van het jaar om de agrarische landschappen te fotograferen. Omdat de temperaturen aardig kunnen oplopen zul je mij niet veel overdag zien met een camera maar ik kan vooral genieten van de zwoele avonden of de vroege ochtenden. Dan zijn de lichtomstandigheden vaak het mooist en de vroege ochtendmist in de dalen kan voor je landschapsfotografie voor sfeer zorgen.

Billom en omgeving

De omgeving van Billom wordt ook wel Tuscane d' Auvergne genoemd, gekenmerkt door agrarische landschappen met knoflook, zonnebloemen en wijnvelden in de heuvels. De kleine pittoreske dorpjes en romaanse kerkjes zorgen voor een intieme sfeer. In de achtergrond zie je de vulkaantoppen die een lange baan vormen over de horizon.

Tips:

1 Bezoek fotolocaties meerdere malen. Ieder seizoen, zelfs iedere dag, biedt weer andere mogelijkheden. Mijn favoriete plekken van de winter en herfst bezoek ik ook vaak in de zomer, naast dat ze dan ook voor verkoeling zorgen, ziet het landschap er weer totaal anders uit en biedt het fotografisch weer andere mogelijkheden qua vegetatie en licht.

2 Ga er in de zomer ook (misschien wel juist) op uit wanneer de lucht niet strak blauw is. Bijvoorbeeld net na een onweersbui of zware regen is het licht vaak erg mooi en een horizon met donkere regen wolken biedt meer mogelijkheden voor sfeervoller landschapsfotografie composities.

3 Het probleem in de zomer is net als in de winter met sneeuw het felle licht, kijk daarom ook nu goed naar je histogram (belichtingsgrafiek van je camera), 'expose to the right' dat wil zeggen het histogram tot aan de rechter katn vullen om de maximale hoeveelheid data vast te leggen. Maar zorg dat de piek van de lijntjes niet TE veel hoge lijnen rechts aangeeft, dan is de foto uitgebeten en niet meer te herstellen. Zelfs niet wanneer je in RAW fotografeert.

Fotograferen in de winter

Misschien wel één van mijn favoriete seizoenen maar ook wel één met uitdagingen. De koude temperaturen en de hoeveelheid sneeuw vragen wat extra aandacht voor een dagje fotograferen in de bergen. Maar je wordt dan ook beloond met prachtig natuurschoon.

Valley de Choudefour, Sancy

Misschien wel de mooiste vallei van de Auvergne door de diversiteit aan landschappen, flora en fauna. Niet voor niets uitgeroepen tot een nationaal natuurgebied. In de winter vooral fotografisch interessant voor de landschappen; bergtoppen en bomen bedekt met sneeuw. Bevroren watervallen en beekjes met ijs.

Mont du Forez (Pierre sur Haute - des Supeyres, du Béal )

De hoogvlaktes, genaamd de Hautes-Chaumes van de bergtoppen van de Mont du Forez bevinden zich een aantal bergpassen, des Supeyres en du Béal. Beiden bieden een uitgestrekt open landschap met onmiskenbare Scandinavische sfeer. Met als hoogste punt Pierre sur Haute (1631m).
Een plek voor wie zich fotografisch wil uitleven op stuifsneeuw en highkey landschappen. Vooral tijdens de (vroege) ochtenduren een waar fotografisch genot om bij veel sneeuw met sneeuwschoenen rond te lopen over de vlaktes. Je voelt je helemaal alleen op de wereld.

Livradois Forez

Het hart van het regionale natuurgebied, Livradois Forez is een gebied met veel dennen en loofbossen. Je waant je hier soms in Canada, zo uitgestrekt en stil met het geluid van kabbelend water van de riviertjes en bosmeren. 's Morgens kunnen wolken soms lang blijven hangen tegen de bergtoppen wat een mysterieus sfeertje creëert in de bossen. Foto-onderwerpen in de winter zijn hier dan ook (intieme) boslandschappen en sfeerfoto's met mist.

Tips:

1 Veel hoger gelegen gebieden in de winter zijn alleen goed toegankelijk met sneeuwschoenen. Het lopen op sneeuwschoenen is niet moeilijk, je beleeft de natuur op een geheel andere manier en de omgeving ziet er uit als een waar winterparadijs. Aanrader!

2 Zorg dat je in een goede (normale) conditie bent in de winter wanneer je de bergen in trekt. Wanneer je zonder begeleiding dagtochten op de hoogvlaktes of in de bossen gaat maken, neem een hand GPS mee met route tracking.

3 Vaak merk je pas dat je het koud hebt wanneer het te laat is. We zijn dan zo gefocust op het fotograferen dat we vergeten om ons goed te beschermen tegen de kou. Vooral de handen hebben het dan zwaar. Draag daarom winter fotohandschoenen en thermokleding in lagen. De camera kan over het algemeen goed tegen de kou maar denk er wel aan dat je statief ook heel koud kan worden (bevriezen) en dan kan er snel schade optreden bij het verstellen van de poten of balhoofd.

4 Denk tijdens het fotograferen ook aan je camera-accu, want bij koud weer kan hij sneller leeg raken. Bij langere onderbrekingen haal ik de accu vaak uit de camera en doe hem in mijn broekzak (stuk warmer).

5 Houd bij het fotograferen in de winter rekening met je camera-instellingen, zoals je witbalans (wanneer je in RAW fotografeert kun je dit later eventueel aanpassen) en je belichting. Jouw camera ziet de omgeving als gemiddeld grijs het is dus noodzakelijk om over te belichten (+1 tot 1,5 stop). Kijk goed naar je histogram (belichtingsgrafiek van je camera), zorg dat de piek van de lijntjes naar rechts wijst met niet te veel hoge lijnen omdat dan de foto te veel overbelicht is. (wanneer je in RAW fotografeert kun je dit later eventueel iets aanpassen).

6 Na het fotograferen niet gelijk van buiten naar binnen gaan, laat je camera geleidelijk opwarmen om condensvorming te voorkomen. Doe de camera bijvoorbeeld in een afgesloten plastic zak op een niet te warme plek (auto) en dan heb je er geen last van.

In mijn fototas:

- Canon 5D Mark II, 300mm F4.0 , 70-200mm F2.8, 17-40 F4.0, Extension tubes, oude MF lensjes, Canon flitser, Lee set ND filters, reflector + diffusor set, Statief (bij lange wandelingen een klein reisstatief)
- schoonmaak doekje lens, doekje voor de camera, geheugenkaarten, GPS, detailkaarten, vuilniszak om op te liggen.

Wie is Kristel Schneider?
Kristel is geboren in 1968 in Wageningen. Ze studeerde Human Resource Management en Communicatie in Amsterdam en werkte de laatste 6 jaar van haar carrière als een Internationaal communicatie adviseur voor een farmaceutische onderneming. In 2007 besloot ze naar Frankrijk te verhuizen en zich te concentreren op haar passie: fotografie. Kristel fotografeert met oog voor details, past vaak intieme en uitgebalanceerde composities toe in combinatie met licht en emotie. De laatste tijd gebuikt ze fotografie meer en meer om zich ook artistiek te kunnen uiten en sinds 2014 exposeert ze op fotobeurzen en festivals in binnen en buitenland. Ze organiseert het hele jaar door workshops en sinds 2015 begeleidt ze voor Nordic Vision Fotoreizen in de Auvergne fotoreizen (Best of Auvergne, Winter en Herfst, vanaf 2016).
Website: www.kristelschneiderphotography.com | Blog: www.visionsandnature.com

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Andrea66 op 29 juni 2015 om 08:40

Erg interessant om te lezen Kristel het lijkt me een geweldige plek. Mooie beelden. Groetjes Andrea

KristelSchneider op 29 juni 2015 om 09:43

Dank je Andrea (en ja het is hier prachtig) !