Upload jouw foto's
Fotograferen met een handicap  © Blog, Joost, Duif

5 augustus 2015, 10:00

Tijdens de Fotofair fotografeerde Joost, vanuit zijn rolstoel, er driftig op los! Speciaal voor Zoom.nl legt hij uit hoe hij te werk gaat.

Mijn naam is Joost Bosmans en ik hou van fotograferen. 'Ja? En?' hoor ik jullie denken, 'Dat doen er toch meer?' Dat klopt, maar bij mij komt er iets meer bij kijken. Ik zit namelijk in een elektrische rolstoel.

Apparatuur

Omdat ik geen fototoestel vast kan houden en bedienen dacht ik altijd, wanneer ik iedereen om mij heen zag fotograferen, dat dat nooit voor mij weggelegd was. Toen ik echter een tijdje geleden vrijwilliger werd bij Rock en Rolstoel Producties (een audio/video, leer- en werkbedrijf), kwam ik in aanraking met een Canon-app waarmee je een canon-camera kan bedienen.
Toen ik dit gezien had, ging ik meteen op internet zoeken naar een goede camera en de andere belangrijke onderdelen. Ik kwam uit bij een Canon 600D. Deze heb ik toen meteen gekocht. Daarnaast heb ik een Manfrotto Magic Arm via Amazon kunnen kopen. Dit statief is zeer goed op het werkblad van mijn elektrische rolstoel te monteren, waardoor rijden ook nog mogelijk blijft.Na een tijd begon ik mij echter toch te ergeren aan het feit dat ik niet zelf kon inzoomen. Dit komt omdat bij de 600D moet worden ingezoomd door aan de lens te draaien. Ik hoorde via mijn vader dat de Panasonic FZ1000 ook een bedieningsapp had en dat hiermee automatisch kon worden ingezoomd. Ik verkocht de 600D , schafte de FZ1000 aan, waarna er een wereld voor mij open ging. Eindelijk kon ik zelf in en uitzoomen! De volgende stap was echter het kunnen pannen en tilten. Hiervoor kwam de Bescor MP-101 in beeld. Dankzij de rolstoeldienst kon deze uiteindelijk bestuurd worden met de stuurknuppel van mijn rolstoel. Tot slot heb ik via Facebook een oplossing kunnen vinden voor de korte duur van mijn batterijen. Mijn tablet en camera zitten namelijk allebei aangesloten op een externe accu.
Tot zover dus mijn apparatuur.

Fotograferen vanuit een rolstoel

Het fotograferen in een rolstoel heeft, naar mijn mening, verschillende voordelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een lager zichtpunt waardoor mij vaak andere dingen opvallen. Een gebarsten ruit, of een decoratie binnenin een auto. Nog een voordeel is dat ik mijn camera kan draaien, zodat ik vrijwel ongemerkt foto's kan maken.Het nadeel is wel dat ik geen foto's kan maken van dingen die in beweging zijn o.a. vliegende vogels. Ik kan namelijk niet én de camera draaien én foto's maken tegelijk. Misschien vind ik hier in de toekomst echter ook weer wat op.
Omdat ik moeilijker foto's kan maken van dingen die in beweging zijn, maak ik nu vooral foto's van landschappen en architectuur. Ik maak echter het meest foto's van wat ik leuk en apart vind.

Mocht je benieuwd zijn naar meer van mijn foto's, bezoek dan mijn website!

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
WillemHuwae op 25 november 2015 om 14:56

Super dat je met de handicap toch nog je hobby kunt, wil uitoefenen!

grt - Willem

Peterglorieux op 1 september 2015 om 19:42

Ik maak maar beperkt gebruik van een rolstoel, maar een reflexcamera (Nikon D 3100) meesleuren blijft een ganse opdracht. En, ook buitenhuis wil je het toestel bij je dragen...
Respect ook voor je foto's!

hmeeuwes op 15 augustus 2015 om 19:32

Fijn dat de mogelijkheden er zijn en dat je getipt werd op je leer/werkbedrijf.
Fotografie zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, wie weet met de technologie van nu en later.
Top dat je je ervaringen en kennis op zoom zet.
Wie weet komt de macrofotografie ooit ook nog in beeld.
Veel plezier met deze prachtige hobby.
Gr Henk

mphvanhoof op 12 augustus 2015 om 11:15

Ik heb zeer veel respect voor mensen die zich niet laten klein krijgen en opzoek gaan naar oplossingen voor zaken die niet meteen kunnen of lukken. Vooral blijven doorgaan. Ik hoop dat jouw artikel een mooie inspiratiebron voor velen is. Gr MArcel.

WillemHuwae op 5 augustus 2015 om 18:37

Wow, een zeer creatieve handicap fotograaf!

BasA op 5 augustus 2015 om 18:00

Leuk om te lezen dat je je niet laat beperken door je handicap! Je zet dit om in een sterk punt, en dat gebruik je voor je eigen stijl. Goed bezig!

CorrieFotografeerd op 5 augustus 2015 om 13:37

Ontzettend fijn om dit artikel te lezen!! Heel goed om niet je laten beperken door je beperking, maar eruit halen wat er in zit!!
Zelf fotografeer ik ook heel graag, en heb door mijn geringe lengte (groeistoornis) ook een heel ander perspectief! Maar dat maakt het ook weer spannender! Doordat ik kleine handen heb ben ik gegaan voor de kleine Canon eos 100d, dat is goed handzaam voor mij, maar wil echter wel uitbreiding met een zoom objectief.