Meld je gratis aan
De puurste foto's maken op de neonatologie © earlybirds, blog, 1

7 augustus 2015, 10:00

Lin Fransen vertelt over haar aanpak bij het fotograferen van te vroeg geboren kindjes. Zij fotografeert in naam van stichting Earlybirds. Andere blogs van deze stichting lees je hier.

Geschreven door Lin Fransen

Het meeste uit het licht halen

In de meeste ziekenhuizen is er op de neonatologie weinig tot geen daglicht aanwezig. Flitsen is geen optie, omdat dit extra prikkels zijn voor deze kwetsbare doelgroep. In het bezit zijn van een lichtsterke lens en een camera waarbij je op redelijk hoge ISO waardes kunt fotograferen is dus een must bij deze reportages. Waarom? Omdat je ouders de mooiste, puurste foto's wilt kunnen geven die zij zelf simpelweg nooit zouden kunnen maken met een mobieltje, compact camera of spiegelreflex op auto-stand.Zelf werk ik met een Canon 6D in combinatie met verschillende lichtsterke lenzen. Kort gezegd is een lichtsterke lens een lens die veel licht doorlaat. Denk hierbij aan lenzen met een maximale diafragma van f/2.8 en hoger. Het is vaak wel nodig om met diafragma op f/2.8 te fotograferen. Zelf ga ik nooit hoger dan f/3.2 omdat je dan het risico loopt om in deze kleine ruimtes de blur net op de verkeerde plekken te laten vallen. De ruimtes in het ziekenhuis zijn daarnaast vaak te donker en ik wil natuurlijk mooie scherpte-diepte in de foto's terug zien. Zo kan ik alle details naar voren halen en wordt de achtergrond vaag. Met f/3.2 zit ik eigenlijk altijd goed, maar ik ga in ieder geval nooit hoger dan f/4.0. Daar is het te donker voor in deze ruimtes.


Lenzengebruik

Mijn favoriete allround lichtsterke lens in deze omstandigheden is de Canon 24-70mm f/2.8L. Bij voldoende ruimte gebruik ik ook graag 2 prime lenzen, namelijk, de 50mm f/1.4 en de 100mm f/2.8L van Canon.
De ISO moet vaak flink omhoog, maar daar zie je achteraf weinig van terug als je in de nabewerking de ruis wat reduceert. In een donkere ruimte op de afdelingen zit je snel op ISO 3200. Het reduceren van ruis doe ik met beleid. Niet teveel zodat ook mooie details zoals donshaartjes behouden blijven. Dit vergt de nodige investeringen, maar dit is het dubbel en dwars waard!

avatar

Stichting Earlybirds Fotografie maakt belangeloos fotoreportages van te vroeg geboren kindjes die nog in het ziekenhuis verblijven. Een liefdevolle herinnering aan de vaak heftige periode van de geboorte van een te vroeg geboren kindje. De stichting heeft fotografen door heel Nederland en België die zich vrijwillig inzetten om ouders een mooie herinnering te geven. Op Zoom.nl zullen verschillende fotografen van deze stichting uitleg geven bij een gemaakte fotoreportage.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
olivier280 op 8 augustus 2015 om 08:58

Ben zelf vader van een Prematuur.... en hoe lastig het soms is om foto's te zien met al die slangen en pompen zijn wij er toch heel blij mee.

Stichting Earlybirds ..... Dikke thumbs up.

Dit zijn waardevolle momenten voor ouders.