Meld je gratis aan
Foto-toerist op zoek naar architectuur © Ed Steenhoek

21 augustus 2015, 13:50

Ed Steenhoek heeft een prachtige reis gemaakt naar San Diego, Amerika. Daar heeft hij veel verschillende onderwerpen gefotografeerd waaronder de architectuur van de USS Midway, een gepensioneerd vliegdekschip van de US Navy. Of is het geen architectuur?

Zoals ik al zei in een eerder blog, probeer je als (hobby) fotograaf het onderwerp op je foto zo optimaal mogelijk weer te geven. Daardoor ontwikkel je bepaalde vaardigheden en ben je op een gegeven moment goed in iets. Bij mij zijn dat foto's met (portretten) van dieren. En net zoals je de regels van de gulden snede af en toe mag overtreden, moet je ook open staan voor nieuwe onderwerpen. Op zoek naar nieuwe onderwerpen? Deze 5 opdrachten helpen je op weg!

Ik zie mezelf meer als 'foto-toerist' dan als fotograaf. Dat komt omdat fotografie voor mij een hobby is, die ik inpas in mijn werk en familie. Veelal combineer ik fotografie met een activiteit voor het werk of met de familie. Een mooi voorbeeld daarvan is een bezoek aan San Diego.
Het was voor mij de eerste keer in San Diego, dus als rechtgeaarde toerist, ben ik gaan zoeken naar mooie attracties om te bezoeken en te fotograferen. Een dierentuin (San Diego Zoo en SeaWorld) is dan een makkelijke keuze. Maar er is nog meer.

Eén daarvan is de USS Midway. Een gepensioneerd vliegdekschep van de US Navy dat nu in gebruik is als museum. Een plek waarvan je, na even Google te raadplegen, weet dat de kunst zal zijn om er het beste van maken met het verkeerde licht, hinderlijke bijzaken en de wetenschap dat je hier de volgende dag niet nog een keer zal zijn. Hoe maak je daar nu mooie foto's? Zeker als je weet dat ik in mijn jeugd vliegtuigspotter ben geweest (maar daarover later meer). Puur als 'verslaggever' foto's maken die een exacte weergave zijn van wat je ziet, is niet bepaald waar ik plezier uit haal. En dus heb ik de koe bij de horens gevat (dank aan Zoom.nl voor de tip!) om eens een architectuur-bril op te zetten. Of in elk geval een poging daar toe :)
.
Laat ik beginnen met een definitie: Architectuurfotografie biedt je de mogelijkheid om te experimenteren met compositie, alle elementen van belichting, perspectief, framing, balans, symmetrie, lijnenspel, etc. komen er in terug. Uhhh... Kan het iets concreter? Moet er een gebouw op staan? Of iets industrieels? Moet het 'ontworpen' zijn? Kortom, hoe plak je de sticker 'architectuurfoto' er nu op?

Poging 1


Genomen in de avond en dus erg slechte lichtkwaliteit. De kleuren zijn echt. Knalroze op een verder behoorlijk grijs schip... Kleurrijk, apart. Maar is dit nou architectuur? Industriële vormgeving past mijn inziens beter.

Poging 2


Met een beetje goede wil kun je zeggen dat de 41 omkaderd wordt door een lijnenspel van buizen en hekwerk. Versterkt door vignettering geeft het een aparte sfeer. Op zich heeft het wel wat, maar is dit dan architectuur?

Poging 3


Lijnenspel! Een door de opgeklapte vleugels gevormde driehoek. Symmetrie! Links en rechts zijn gelijk. Moet ik het nu jammer vinden dat het hekwerk er om heen staat? En het andere vliegtuig zichtbaar is?In deze zoektocht vind ik van niet. Nu ben ik aan het leren om te zien.

Poging 4


Dat symmetrie alleen niet voldoen is laat deze foto zien. Mooi recht van voren. De vleugels hebben iets weg van de kromming in de vleugels van een vogel. Best mooi... alleen die achtergrond. Natuurlijk, deze F-14 Tomcat staat daar en kan ik niet verplaatsen. Evenmin de hotels op de San Diego Skyline. Minder scherptediepte is dus evenzogoed belangrijk. Overigens heb ik veel positieve reacties van niet-fotografen op deze foto. Maken we het onszelf niet te moeilijk?

Poging 5

Even weg van de symmetrie en terug op zoek naar lijnen. Kijkend naar details zodat ik geen hinderlijke achtergrond meer heb, kom ik langs dit. Een deel van de boordmitrailleur. Maar wat laat ik dan zien? Waarom laat ik dingen weg? Wat wil ik vertellen? Niks? Is het gewoon 'mooi'? Nee, de 'klik' is er nog niet tussen mij en architectuur.

Poging 6


De staartrotor van een helikopter. Het heeft wel wat weg van de wieken van een molen. Misschien kom ik wel dichterbij het eind van mijn zoektocht...
Geen hinderlijke achtergrond maar lucht. Dat is een plus. Niet recht van voren, maar dat was niet mogelijk. Maar dat hoeft ook niet voor een architectuurfoto. Toch?

De laatste poging


Dan moet dit hem zijn. Geframed door de fysieke vorm van deze H-46 Sea Knight helikopter. Symmetrie. Links en rechts van het gangpad is de inrichting - op wat details na - identiek. Lijnenspel. Het oog neemt je mee naar de openstaande cockpit door zowel de rode bekleding van de zitplaatsen als de bruine afdekking aan het plafond.

Missie geslaagd?


Hierboven de foto die ik zelf het meest geslaagd vind van mijn bezoek als foto-toerist aan de USS Midway. Of de sticker architectuur er op mag, vind ik eigenlijk niet belangrijk. Belangrijk is dat ik heel veel geleerd heb.De belangrijkste les die ik geleerd heb door deze zoektocht, is dat ik anders kan kijken. De realiteit is namelijk, dat als ik niet op zoek gegaan was naar wat een architectuurfoto nu is, ik deze foto nooit gemaakt zou hebben. En is dat nou niet de essentie van wat 'wij' als fotografen toevoegen? Een andere kijk, een ander licht op wat iedereen al ziet?

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Laat vooral een reactie achter.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Winnepin op 27 augustus 2015 om 19:55

Wat leuk, ik ben daar vorig jaar ook geweest en heb naast de "gebruikelijke" vakantie foto's ook geprobeerd wat foto's met lijnen enz te maken. Je hebt wel genoeg keuze op dat grote schip. Ik vind de foto met 41 mooi.

jaylow op 23 augustus 2015 om 23:39

Leuk te lezen over je zoektocht en dat blijkt dat de tocht op zich hetgeen is wat de fotograaf helpt en minder het realiseren van het vooraf gestelde doel.
Dit verhaal bevestigd voor mijzelf ook weer dat een foto op zich (vaak) onvoldoende zegt en het achterliggende verhaal veel toevoegt om een foto op zijn waarde te kunnen beoordelen.

Groet Jurjen

PtR op 21 augustus 2015 om 21:27

Stempeltjes, namen en hokjes. Is dat nu van belang? Ik weet het met mijn straatfoto's (ook een hokje) ook niet altijd. Het gaat er om dat je mooie beelden hebt, die iets zeggen en sommige van je beelden hierboven vind ik gewoon mooi. Je verhaal is trouwens ook goed, ik zat eerst de hoofdlijnen te scannen i.c.m. de foto's en begon me te ergeren. Ik dacht namelijk dat je het allemaal architectuurfoto's vond. Bij het lezen van je artikel viel mijn muntje.

ronab op 21 augustus 2015 om 18:25

Het maakt in feite niet uit wat voor stempel je op een foto zet, compositie en lijnen zijn gewoon altijd belangrijk en dat is hier ook goed terug te zien. Mooie serie foto's en leuk gespeeld met de lijnen, vlakken en dieptewerking.
gr Ron