Upload jouw foto's
De tien mooiste fotolocaties op Texel   © texel, locatie, paal 17

30 juli 2016, 10:00

Als geboren en getogen Texelaar en fervent natuurliefhebber, weet fotograaf Patrick de Graaf de allermooiste plekjes op het eiland te vinden. Speciaal voor Zoom.nl neemt hij je mee langs tien van zijn favoriete locaties op Texel, van vergezichten tot ongerepte natuur. Onderweg legt hij uit hoe je daar de mooiste foto's kunt maken!

De Hors

Het summum is natuurgebied De Hors, de zuidpunt van het eiland. Het ongerepte en uitgestrekte karakter van dit duin- en strandlandschap maakt dit bij uitstek een plek voor fotografen. Zelfs in de zomermaanden lukt het hier het 'alleen op de wereld' gevoel te ervaren. Elk moment op De Hors is fotogeniek, van de mooiste zomerdagen tot stormen die het zand laten stuiven, de lucht grijs maken en de zee wild. Trek daarom wandelschoenen aan en leg de paar kilometer naar dit unieke natuur-gebied af. Ga niet teveel op in het natuurschoon, want er staat maar één paal die vanaf De Hors de weg naar de bewoonde wereld terug wijst.

Strand Paal 17

Het bruisende middelpunt van het strand is Paal 17, nabij Ecomare. Jaarrond is dit het drukste strand, tenminste voor Texelse begrippen dan. Overdag is het hier prima toeven en foto's maken, maar dit is mijn favoriete plek bij zonsondergang. Door de meerdere strandopgangen, de strek-dammen en de buitengewone architectuur van het paviljoen, is er altijd een invalshoek te beden-ken. Voor mijn zonsondergangen maak ik gebruik van LEE-filters en vaak fotografeer ik met lange sluitertijden. Tip: focus niet alleen op de ondergaande zon. Het zou zomaar kunnen zijn dat het mooiste moment van de dag het laatste zonlicht is, dat op de duinenrij en de strandhuisjes valt.

De vuurtoren

Een van de iconen van het eiland is de vuurtoren, op de noordpunt van het eiland. De robuustheid, de rode kleur en de prachtige locatie, maken dat de meeste foto's van de vuurtoren aardig raak zijn. Liever geen clichéfoto? Neem meer afstand en leg de nadruk op de omgeving. Het gebied rond de vuurtoren, van camping De Robbenjager tot de strekdam, is zo onwaarschijnlijk mooi dat de natuur het verdient de hoofdmoot in de foto te zijn.

De Horsmeertjes

Ver van de bewoonde wereld liggen De Horsmeertjes in natuurgebied De Geul. Deze plassen zijn een veilige haven of tussenstop zijn voor talloze, veelal bijzondere vogelsoorten. Uitkijkpunten ma-ken het mogelijk vogels te spotten en fotograferen. Ook vanaf het verharde pad kunnen prima fo-to's gemaakt worden. Dit lukt het beste met telelenzen en voor de fanatiekelingen zijn wandel-schoenen een pre. Wie vogelgeluiden kan herkennen, of een verrekijker mee heeft, is in dit uitge-strekte en soms dichtbegroeide gebied in het voordeel. In het broedseizoen zijn meerdere wandel-paden afgesloten, maar een bezoek aan De Horsmeertjes is jaarrond de moeite waard.

De Bollekamer

In de duinen tussen Den Hoorn en het dennenbos ligt De Bollekamer. Hier houden een kudde Schotse Hooglanders en een verzameling Exmoor pony's de begroeiing laag. Wie mazzel heeft of bereid is een paar kilometer te lopen, kan deze dieren fotograferen. Houd wel afstand tot de koeien, zeker als er kalfjes zijn. Wie de allermooiste foto wil maken legt aan het eind van de zomer, op een mooie dag, de bloeiende heide vast bij zonsondergang.

Paadje 14

Omsloten door het bos en de duinenrij tussen de strandslagen 12 en 15, ligt het gebied dat in de volksmond 'Paadje 14' wordt genoemd. Het gebied bestaat uit wandelpaden door een vrij woest landschap. Wie na een steile klim de duinen over gaat komt, via een mooie strandopgang, uit op een heel rustig stuk strand.
De gemiddelde Texelbezoeker zal er niet zomaar terecht komen, daarom een routebeschrijving: rij vanaf Boskiosk 't Turfveld door het bos richting Paal 12 en parkeer bij de tweede parkeerhaven aan de rechterkant. Ga daar het bos in, loop rechtdoor en ga door het hek. Het gebied is van begin maart tot eind september gesloten vanwege het broedseizoen.

Utopia

Voor natuur- en vogelliefhebbers maakt Utopia haar naam waar. Dit gebied ligt net binnendijks, nabij Oosterend. De ligging aan de Waddenzee maakt het een geliefde plek voor vogels, omdat de zee volop voedsel biedt voor hun jongen. Utopia is niet toegankelijk voor bezoekers, maar met tele-lenzen is het hier prima toeven.

Haven Cocksdorp

Vroege vogels kunnen zomers bij de haven van De Cocksdorp waanzinnige zonsopgangen fotogra-feren. Met als decor een eenzaam bootje en het Wad, is een setting voor een foto snel bedacht. Uniek is deze plek niet. Het kan zomaar zijn dat er om 04.30 uur 's ochtends tips uitgewisseld kun-nen worden tussen fotografen. Wie in het voor- of najaar Texel bezoekt kan een poging doen de zonsopgang vast te leggen met als decor de haven van Oudeschild, het vissersdorp van Texel.

De landerijen

Texel biedt een verrassende combinatie van akkerbouw en veeteelt, wat resulteert in kleurrijke bol-lenvelden, grasland vol grazend vee en akkers vol met bijvoorbeeld graan, koolzaad en papavers. In combinatie met de eindeloze vergezichten, het bijzondere licht en de echt Texelse schapenboe-ten, kan het zomaar zijn dat het meest typerende beeld van Texel in de landerijen geschoten wordt.

Garanties zijn er niet, maar de meeste telers van bloembollen zitten rond 't Horntje en Den Hoorn en in het noorden van het eiland. De grootste kans op dartelende lammetjes is in het gebied rond De Hogeberg, vlakbij Oudeschild, en op de dijk aan de kant van de Waddenzee. Hou natuurlijk re-kening met de seizoenen en maak vooral kilometers om het veelzijdige landschap te verkennen.

De Dennen

Bosgebied De Dennen is niet uniek, maar een mooie aanvulling op het fotogenieke eiland. Macro-liefhebbers kunnen met sneeuwklokjes, paddenstoelen, insecten en een veelvoud aan planten pri-ma uit de voeten. Ook vogelfotografen krijgen het druk. Veel kleine vogelsoorten houden kwartier in het bos en soms wordt een bijzonder exemplaar ontdekt. Voor landschapsfotografen zijn er volop mogelijkheden met het juiste licht, in de kleine paadjes of bij slootjes.

EXTRA TIPS:

Er zijn op Texel mogelijkheden om tegen betaling met professionals vogels te spotten, zoals met Klaas de Jong (bekend van het programma In de ban van de Condor) en Marc Plomp. Land-schapsfotografen op een missie kunnen het beste aan de hand van hun wenslijst een seizoen kie-zen om naar Texel te komen. Hou er rekening mee dat een aantal natuurgebieden in het broedsei-zoen gesloten is.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Piether op 26 maart 2017 om 16:02

Ik mis in de opsomming de Slufter, zeker ook niet te versmaden...

swany op 3 augustus 2016 om 13:10

Prachtige en wat mooie tips.

ajlindeboom op 3 augustus 2016 om 12:54

Een motiverend artikel. In oktober ga ik een week naar Texel dus deze tips zijn zeer welkom.

osten op 3 augustus 2016 om 10:07

prachtig,we gaan er zeker naartoe.

betty04 op 2 augustus 2016 om 23:04

Prachtig. Net terug van Texel. Genieten.

bobphoto op 2 augustus 2016 om 20:26

Goed bezig Patrick!!! Leuk dat je dit met de wereld wilt delen en boeiend geschreven bovendien, naast natuurlijk prachtige platen!!! Top!!

bentink op 2 augustus 2016 om 18:44

De haven Oudeschild, net achter de jachthaven het stukje strand, een geweldige plek voor Zon op.
Gr. Willem

Jozeeke op 30 juli 2016 om 16:31

Ik mis het prachtige natuur gebied De Slufter ertussen.
Adembenemend mooi vond ik het daar, toen ik er 3 jaar geleden was.

grt José

kezeman op 2 augustus 2016 om 19:01

Dat was inderdaad het eerste waar ik naar zocht. Jaren geleden dat ik daar was en het maakte een onuitwisbare indruk op mij!

minimalb op 30 juli 2016 om 14:57

Interessant artikel en prachtige foto's! Wij zijn dit jaar voor het eerst op Texel geweest, in de stormachtige koude week van de meivakantie. Ondanks het weer genoten van het prachtige eiland!