Upload jouw foto's
Hoe creëer je een moment voor spontane portretten? © spontaan, moment, artikel

4 februari 2017, 10:00

Het is als fotograaf soms lastig om een spontane portretfoto te maken. We zijn snel geneigd om een specifieke pose te willen zien, of we zetten iets in scene waardoor spontaniteit ver te zoeken is. Zelfs als mensen al weten dat je een camera in je hand hebt, houden ze daar bewust of onbewust rekening mee. Weg spontaniteit. Hoe creëer je dan toch zo'n mooi spontaan moment? Wij geven je vijf tips!

1. Stiekem fotograferen
Net voor het poseren al een foto maken. Als een model voor de camera gaat staan, is het altijd even wennen. Maak vooral tijdens het officiële fotograferen door ook foto's van je model. Dit kan tot prachtig spontane foto's leiden, die soms zelfs beter zijn dan de foto's die je in gedachten had. Geef je model dus af en toe even een minuutje 'pauze'.

MijkeBressers

2. Laat een model de ogen eerst sluiten
Een goede truc om een spontane blik te krijgen in de ogen van een model, is om hem of haar eerst even de ogen te laten sluiten en een opdracht mee te geven: "Denk aan iemand waar je heel veel van houdt." Of "Denk aan een plek waar je van droomt." Als ze dan de ogen openen en meteen de camera inkijken, maak je precies op dát moment een foto!

Rogerk

3. Heel veel verschillende poses, snel achter elkaar
Bedenk van tevoren verschillende poses die het model heel snel achter elkaar uitvoert, met telkens een seconde ertussen. Aan het eind van de poses wordt er vaak even gelachen, en dát is het moment waarop je de spontane foto maakt!

4. Gebruik hulpmiddelen
Als je met kinderen werkt, zorg er dan voor dat ze iets te doen hebben. Ga van tevoren na wat ze leuk vinden of waar ze energie van krijgen. Geef ze in de fotostudio iets te doen en zorg ervoor dat je zelf wat meer op de achtergrond opereert. Daarnaast is het leuk om mensen te verrassen voor de camera, dus met bijvoorbeeld een confetti knal of een hilarische grap. Creëer een moment waarop er misschien iets gebeurt, waarop men kan reageren.

Glennportier

5. Wacht je moment af
Straatfotografie is een prachtig genre vol spontane fotomomenten waar je vaak niet zo heel veel voor hoeft te doen, behalve goed op de achtergrond blijven. Een belangrijke tip van ons: wacht je moment goed af. Neem niet snel een foto en loop weer verder, maar ga er eens voor zitten. Een stel spelende kinderen bijvoorbeeld, leveren soms een prachtig beeld op als je hierbij goed nadenkt over de compositie. Loop er eens omheen, probeer verschillende perspectieven. Ook bruggen of oversteekplaatsen zijn uitermate geschikt om bijzondere momenten te 'vangen', als je er lang genoeg blijft staan om goed te kijken en vooraf je compositie te bepalen.

Bramphotography

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
perez op 8 februari 2017 om 07:12

Bladvulling

mphvanhoof op 9 februari 2017 om 15:37

Een kreet als deze draagt niet bij aan een juiste discussie over ons aller hobby/werk van een zoomer. Zoom is bedoelt om van elkaar te leren. Dit kan ieders werk, maar ook een positief opbouwende en kritische reactie. Een loze kreet als deze valt daar zeker niet onder. Groet Marcel.

hvanderent op 8 februari 2017 om 13:44

bijna 2 jaar lid, semi prof, 3 foto's van één model
is het niet verstandiger om je smoel te houden, nietsnut ?
wat een misselijk mannetje, zeg

mphvanhoof op 9 februari 2017 om 15:38

Ik moet zeggen dat ik het altijd jammer vind, om dit soort reacties op zoom te zien. Het is niet dat ik je niet begrijp, maar zo ga je niet met elkaar om. Je kunt ook op een respectvolle manier vertellen, zie mijn reactie bij Perez, dat je iemands reactie niet juist/ongepast vind. Toch?! Vandaar mijn met respect bedoelde reactie naar jou. Groet, Marcel.

perez op 9 februari 2017 om 18:48

Geachte mijnheer Van Hoof, mijn reactie was nooit en te nimmer respectloos bedoeld. Ik ben vaak kort maar krachtig. Vandaar dat ik volstond met "bladvulling". Lees het artikel nog eens en wees eens heel eerlijk. Alleen over straatfotografie zou ik een boek kunnen volschrijven. Dat omhelst echt wel wat meer als dat de schrijver in dit artikel doet vermoeden zowel op het gebied van de persoonlijke levenssfeer als juridisch. Juist heel veel beginners lezen dit soort artikelen en worden zo toch wel op een verkeerd spoor gezet. Buiten mag en kan veel maar je moet wel degelijk de spelregels goed kennen. Daarom dus mijn korte opmerking. Verder laat ik me door de eerste de beste die mij totaal niet kent niet uitmaken voor misselijk mannetje, smoel houden en nietsnut. Op dit soort taal reageer ik niet.
Mvg !

mphvanhoof op 10 februari 2017 om 11:07

Ik snap volledig met wat je bedoeld. Maar ik heb met mijn reactie alleen maar willen zeggen, dat een losse kreet voor de nodige opschudding kan zorgen en dat is jammer. Zeker wanneer, je zoals je zegt, niet zo bedoeld is. Wat betreft de vervelende reactie hierop van hvanderent, hiervoor heb ik ook bij hem een reactie geplaatst om hem te vragen dit niet meer te doen. Ik hoop dat ik met mijn reacties een positieve bijdrage op Zoom heb kunnen leveren, want fotografie is te mooi om er ruzie om te maken. Laten we vooral van elkaar werk genieten en van elkaar leren. Dan zijn we op de juiste weg, toch?! Groet, MArcel.

perez op 11 februari 2017 om 12:40

Het laatste wat ik wil is ruzie Marcel. Daar is inderdaad fotografie te mooi voor. Maar ik blijf bij mijn mening dat ik het artikel "bladvulling" noem. Voor de doelgroep straatfotografen biedt het weinig tot geen toegevoegde waarde. Het advies wat hierin gegeven wordt zal zeer zeker bij een beginnend fotograaf zelfs tot agressie kunnen leiden. Zeker in deze tijd waarin we nu leven. Groet.

mphvanhoof op 11 februari 2017 om 13:27

We snappen elkaar helemaal. Bedankt voor je feedback op mijn reactie. Gr Marcel.

hvanderent op 9 februari 2017 om 15:49

helemaal correct, het is ook voor het eerst dat ik zo reageer.
maar Perez plaatst in mijn geheugen, ook recentelijk, meer van dit soort negatieve reacties en ik denk dat hij daar gewoon mee doorgaat ondanks Uw opbouwende manier van reageren. en dat zat mij dwars, vandaar