Meld je gratis aan
Rijdende rechter beslist over auteursrecht fotograaf © rechtspraak, vonnis, john, reid, rijdende, rechter, auteursrecht

9 maart 2017, 08:00

Als fotograaf kan het gebeuren dat iemand, zonder jouw toestemming, gebruik maakt van een van jouw foto's. In de laatste uitzending van De Rijdende Rechter heeft meester John Reid hierover uitspraak gedaan.

Eerder schreef Annet Maseland al over het auteurs- en portretrecht.
Deze specifieke uitzending van de Rijdende Rechter kan interessant zijn voor fotografen die zelf in aanraking komen met onjuist fotogebruik. Opvallend aan de uitspraak is dat er bij de gebruiker geen sprake hoeft te zijn van opzet. Ook het nietsvermoedend gebruiken van een foto is strafbaar.


In deze specifieke zaak werd de foto niet alleen zonder naamsvermelding overgenomen, maar de foto werd ook door de gebruikster opnieuw uitgesneden en gebruikt voor commerciële doeleinden. Ondanks het feit dat de foto gevonden werd op website die zogenaamd gratis plaatjes zou aanbieden, oordeelde de rechter toch dat er sprake was van auteursrechtinbreuk.

In totaal moet de gebruikster €500,- aan schadevergoeding betalen aan de organisatie die de fotomisbruik op het spoor kwam.

Bekijk de volledige uitzending HIER.

Benieuwd of jouw foto's ook door anderen worden gebruikt? Zo vind je je eigen foto's terug op het internet

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Harlie op 21 april 2017 om 13:16

Wat een geneuzel. Stel er breekt oorlog uit of er is een natuurramp, dat is pas erg. Niet weken gaan zemelen met een rechtszaak en piepen dat je van iemand 500 euro krijgt omdat hij jouw foto mooi vond. Vragen aan die fotograaf die de 500 euro wilt zien of hij wel eens een cd'tje of cassettebandje heeft gekopieerd. Of een dvd'tje heeft gebrand. Of iets uit een boek heeft gekopieerd. Miepers.

192357 op 15 maart 2017 om 11:08

Je staat gek te kijken als er en foto van je op een ruilbeurs te koop wordt aan geboden
en als je vraagt hoe ze aan de foto komen krijg je als antwoordt gekregen van de fotograaf
Deze staat voor je en ik heb geen toestemming voor verkoop dan lopen ze achter de kraam weg

reinadevos op 15 maart 2017 om 07:58

Nee, de Rijdende Rechter heeft het écht fout met dat auteursrechtvonnis Internetrecht door Arnoud Engelfriet
https://blog.iusmentis.com/2017/03/09/nee-rijdende-rechter-echt-fout-auteursrechtvonnis/?utm_source=Ius+Mentis&utm_campaign=cb31aaae9e-iusmentisnb&utm_medium=email&utm_term=0_497b9c1372-cb31aaae9e-113596773

ritnor op 11 maart 2017 om 14:21

Ik maak foto's van kleine figuurtjes en ik kreeg deze reactie wees voorzichtig...er is iemand die hier een patent op heeft in europa...en die is er op gebrand om mensen te doe betalen voor dit soort van fotowerk....fyi. Wat denken jullie hiervan?

houdoex op 26 oktober 2017 om 09:43

Lijkt me heel lastig, zo niet onmogelijk, daar een patent op te krijgen. En kan het wel, dan ga ik heel hard m'n best doen om patenten op 'zonsondergangen', 'burlende herten' en 'waterplas reflecties' te bemachtigen. Serieus: een idee kopiëren is van alle tijden. En zolang je zelf de maker van de foto bent, en je eigen ideeën toevoegt, lijkt het me onmogelijk om die ideeenvrijheid door een patent te laten beknotten.

PtR op 12 maart 2017 om 12:55

In de basis mag je alles fotograferen, het gaat om het publiceren. Zie onderaan dit artikel hoe het in grote lijnen zit: https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Fotograaf

PtR op 10 maart 2017 om 20:46

.....Uh, wie is dan de fotograaf van de "rijdende rechter", hierboven?

HaroldvanWunnik op 10 maart 2017 om 09:57

Het gebruiken van andermans foto's zal altijd een discussiepunt blijven. Wanneer mag je wel en wanneer mag je niet. Het is heel duidelijk dat de rechten van de foto's bij de maker ligt (of opdrachtgever). Als je via Google een afbeelding ziet, geeft Google (in het klein) ook aan dat:
"Afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn".
Je moet dus eigenlijk nooit zo maar andermans foto's gebruiken. Nieuwssites krijgen vaak de foto's vaak toegezonden (al dan niet met vermelding van fotograaf en zo) of geven aan waar men foto's kan vinden die men rechtenvrij mag gebruiken (met of zonder voorwaarden).
Het veiligste is het om er van uit te gaan dat elke foto auteursrechtelijk beschermd is, tenzij het tegendeel expliciet wordt aangegeven.
Wil je dus een foto gebruiken van een andere fotograaf. Neem contact op met de fotograaf of koop de foto.

igork op 9 maart 2017 om 18:56

mag ik een foto van zoom.nl halen en deze gebruiken in mijn YouTube video?

irre op 9 maart 2017 om 21:31

nee dat mag ook niet !!

Stoltefotografie op 9 maart 2017 om 18:54

Even een serieuze vraag, stel ik wil een artikel als deze schrijven. Ik pak zoals hier ook een willekeurige foto van de rijdende rechter.. hoe zit het dan met het auteursrecht/portretrecht? Want deze foto is ook door een fotograaf gemaakt die zijn brood hier mee verdiend. Ik vind en blijf het een lastig verhaal vinden...

elinesips op 9 maart 2017 om 19:28

Deze foto is d.m.v een Creative Commons licentie vrijgegeven.

Stoltefotografie op 10 maart 2017 om 08:16

bedankt voor de reactie, en die verkrijg je door contact op te nemen met een beeldbank o.i.d. ?
Kan iedereen zo'n licentie krijgen of is dit puur voor bedrijven met journalistieke achtergrond ?

elinesips op 10 maart 2017 om 10:12

De foto's die onder Creative Commons worden vrijgegeven zijn voor iedereen vrij te gebruiken. In sommige gevallen mogen de foto's zelfs nog bewerkt worden.
Je kan de foto's achterhalen via: http://creativecommons.nl

perez op 9 maart 2017 om 18:57

Altijd met een contract werken !!