Upload jouw foto's
Bijzondere fotoreis door Antarctica - Verslag van Eefke Essers

9 maart 2017, 11:24

Zoom.nl-lezer Eefke Essers is op dit moment op een bijzondere reis door Antarctica. Vanuit Nieuw-Zeeland is ze maar liefst een volle maand onderweg en bezoekt allerlei bijzondere en afgelegen plekken om te fotograferen. Speciaal voor Zoom.nl heeft ze een reisverslag bijgehouden, waarin ze beschrijft hoe het is om op de meest afgelegen plekken ter wereld te fotograferen.

Mijn naam is Eefke Essers en samen met mijn man reis ik op dit moment door Antarctica. Op 15 februari zijn wij vanuit Nieuw-Zeeland op het schip 'Ortelius' gestapt en varen wij in 31 dagen via het weinig bezochte West-Antarctica naar Argentinië. Tijdens deze reis doen we met zodiacs en helikopters verschillende expedities naar het vasteland, eilanden en op het water. Ook tijdens het varen worden we vaak vergezeld door walvissen, orka's, pinguïns en vogels. Ons programma wordt met name bepaald door moeder natuur. Te veel wind of ijs kan en heeft ervoor gezorgd dat we een locatie niet konden bereiken. Tot nu toe hebben we echter veel geluk gehad...

Mijn apparatuur

Ik heb 2,5 jaar geleden een Canon 70D met de bijbehorende kitlens 18-135mm gekocht. Deze combinatie gebruik ik vooral voor landschapsfotografie. Voorafgaand aan de reis heb ik me verdiept in het fotograferen in koude weersomstandigheden.Ik zag het niet zitten om snel lenzen te moeten wisselen in de kou en sneeuw, en besloot om een tweede body aan te schaffen. Dit werd de Canon 7D mark II. Deze camera gebruik ik samen met een Canon 100-400mm objectief, om al het wildlife vast te leggen dat we in groten getale op deze reis tegenkomen.

Tijdens andere reizen fotografeerde ik zonsopkomsten en ondergangen vaak in HDR, maar op een bewegend schip leek me dat minder ideaal. Daarom heb ik voor deze reis een aantal grijsverloopfilters met houder gekocht, om de lucht en voorgrond egaal belicht te krijgen in contrastrijke situaties. Verder heb ik in mijn cameratas een statief, cameraregenhoes en uiteraard verschillende reservebatterijen, want die lopen snel leeg in de extreme kou.

Mooiste fotomomenten

We hebben inmiddels al zulke onbeschrijfelijke mooie expedities gedaan, dat ik niet kan kiezen. Eigenlijk waren tijdens elke expeditie wel één of meerdere hoogtepunten: tijdens een zodiac-cruise stonden twee Emperor pinguïns een paar meter verder op een ijsschots, Weddell-zeehonden lagen overal om ons heen tijdens een landexpeditie, de helikoptervlucht naar en het bezoek van de Dry Valley's, het uitzicht op het pakijs, 'pancake ice' en ijsbergen vanuit het schip en de ervaring van het varen/breken door ijs.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van de reis was in de McMurdo Sound. Ik stond al een poos op het dek Orka's te fotograferen. Ik keek om en zag dat we in beginnend 'pancake ice' dreven. Er stond een laagstaande zon die al het pancake ice en ijsbergen prachtig goud kleurde. Het was een magisch moment. Het geklik van alle camera's stopten en iedereen werd stil. We genoten allemaal van het prachtige uitzicht, met op de achtergrond het piepend en spuitend geluid dat de tientallen orka's om ons heen maakten.

Instellingen en uitdagingen

Het was en is een uitdaging om de juiste camera-instellingen te vinden. Om meteen te kunnen anticiperen op voorbijkomend wildlife heb ik de Canon 7D mark II + 100-400mm objectief, standaard op de volgende instelling staan: Av stand, grootste diafragma-opening en ISO automatisch. De sluitertijd heb ik vergrendeld op een minimum van 1/2000. In eerste instantie stond deze op 1/1000 vergrendeld, maar volledig ingezoomde foto's waren toch soms onscherp. Waarschijnlijk door de beweging van het schip/zodiac en de vaak aanwezige harde wind. Deze vaste instelling maakt dat ik soms met een hogere ISO fotografeer, maar dit heb ik liever dan dat ik een mooi moment mis, doordat ik met het instellen van mijn camera bezig ben.Mijn camera's staan ingesteld op automatische witbalans. In zonlicht gaat dit meestal goed, maar vooral met bewolkt weer worden de foto's erg blauw. Doordat ik in raw-formaat fotografeer is dit achteraf gelukkig in Lightroom te corrigeren. Foto's met ijs en sneeuw zijn vaak onderbelicht. Om dit te voorkomen overbelicht ik meestal met twee stops en check ik steeds het histogram op de juiste belichting.

Tijdens een helikopterexpeditie fotografeer ik met de Canon 70D + 18-135mm objectief met de instellingen: Av stand, grootste diafragma en ISO automatisch. De ramen in de helikopters zijn niet schoon, maar door het grote diafragma en het scherpstellen op het landschap, zie ik amper viezigheid terug op mijn foto's. Tevens is zo de sluitertijd altijd snel genoeg om het schudden van de helikopter te compenseren. Wel hebben de helikopterfoto's een waas, maar ook dat is te verhelpen in Lightroom. Zeker de functie 'Nevel Verwijderen' vind ik hiervoor handig.

Mijn statief heb ik tot nu toe nog niet gebruikt. Natuurlijk geeft een statief extra stabiliteit, maar het maakt je ook minder snel en flexibel. Het fotomoment is er vaak maar zo kort, dat ik ervoor kies om stevig tegen de reling te gaan staan. Fotograferen met een langere sluitertijd is op het schip sowieso onmogelijk, gezien deze altijd in beweging is.Vooral in de McMurdo Sound was het erg koud, -15 graden. Door de zuidelijke wind voelde dit veel en veel kouder. Batterijen werkten in deze kou opmerkelijk minder goed. Ik had dan ook altijd twee reservebatterijen op een warme plek in mijn vest. Om condensvorming te voorkomen, zorgde ik vooral op deze koude dagen dat mijn camera terug in mijn tas zat, voordat ik naar binnen ging. In de gesloten tas kon de camera langzaam weer op temperatuur komen.

Vorige week hebben we op Cape Evans de historische hut van kapitein Scott (1910-1913) mogen bezoeken. Het was erg donker in deze hut, wat het fotograferen erg bemoeilijkte. We mochten maar met kleine groepjes naar binnen en hadden daardoor maar 15 minuten tijd. Ik heb gefotografeerd met de Canon 70D + objectief 18-135mm. Mijn statief had ik bij me, maar heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Het opzetten en verplaatsen van het statief vond ik namelijk te veel tijd kosten. Mijn instellingen waren: M-stand, grootste diafragma, sluitertijd 1/30, ISO automatisch. Dit gaf natuurlijk foto's met hoge ISO-waarden (vaak wel 8000) en dus veel ruis. Het was echter een unieke ervaring om te zien hoe de expeditie-mannen geleefd hebben. Ze hebben alles achtergelaten, blikken eten, keukenspullen, wetenschappelijk materiaal, kranten, sokken aan de waslijn en ga zo maar door. Liever wilde ik rustig door de hut lopen en alles op me laten inwerken, dan alleen maar gefocust te zijn op fotografie.

Foto's © Eefke Essers

Vervolg

Op dit moment zijn we al een aantal dagen aan het varen richting het zeer zeldzaam bezochte Peter Island. Daarna varen we door naar de Peninsula. Wat we daar doen hangt volledig af van moeder natuur. Het enige wat we zeker weten, is dat we 17 maart in Ushuaia aankomen. Tot nu toe is het een overweldigende en bijzondere reis geweest en dan hebben we nog 9 dagen te gaan... Daarna zal ik vast en zeker actief zijn op Zoom.nl en veel foto's plaatsen.

Op zoek naar meer mooie natuurfoto's? Bezoek het profiel van Eefke. Lees ook meer over het fotograferen in de extreme kou of doe inspiratie op met de collectie Ijsland.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sven483 op 8 april 2017 om 13:36

Zier er een prachtige reis uit!

JeJeEs61 op 10 maart 2017 om 20:30

Geweldig dat je de moeite neemt om je reiservaring met ons te delen.
Nog heel veel foto plezier!

WillemHuwae op 10 maart 2017 om 17:03

Zeer boeiend verhaal, natuur, reflectie's, kou, IJs, kleur, compositie en prachtige reisfotografie.

kos op 10 maart 2017 om 10:33

Mooi verslag en wat een ervaring moet dit zijn geweest! Groet, Kos

marka op 9 maart 2017 om 18:10

Geweldig wat een ervaring.
Prachtige foto,s.
Goeie reis nog verder.
Gr marian

Dequillo op 9 maart 2017 om 16:14

Prachtig avontuur en mooie foto's