Upload jouw foto's
Vijf redenen om vanaf nu in de M-stand te fotograferen © ijsvogel, vlucht, scherpte

12 mei 2017, 10:00

Er zijn zoveel mensen die een dure spiegelreflexcamera kopen, een goede set objectieven erbij aanschaffen en vervolgens alleen maar op de automaat fotograferen. Hartstikke zonde, want je kan zoveel meer uit je camera halen als je die goed beheerst! Vandaar dat we je vijf tips geven om voortaan op de m-stand te fotograferen.

In deze beginnerscursus leer je alles over het fotograferen in de M, A en S-stand.

De camera weet niet hoe jouw perfecte foto eruitziet

Als je op de automaat fotografeert dan gaat je camera op zoek naar scherpte in het midden, een gelijkmatige belichting en neutrale kleuren. De foto's pakken meestal dus gewoonweg saai uit. Als je wilt experimenteren met creatieve composities, low- of highkey opnamen, grote contrastverschillen of extreme scherptedieptes, dan zal je die dus handmatig moeten instellen. Bovendien weet jij precies wat je achteraf nog wilt aanpassen in de nabewerking en kan je daar, door zelf de instellingen te bepalen, tijdens het fotograferen al op inspelen.

kariver

Soms heeft de camera wat hulp nodig

Naast het feit dat je relatief saaie standaard foto's krijgt als je de camera de instellingen laat bepalen, zijn er ook situaties waarbij de camera helemaal de kluts kwijtraakt. Tegenlicht is zo'n situatie, waarbij de camera automatisch kiest voor silhouetvorming, omdat het beeld anders overbelicht raakt. Als je meer doortekening in je onderwerpen wilt, zal je dus echt handmatig je foto moeten belichten. Ook nachtfotografie, concertfotografie en lightpainting zijn onderwerpen die je echt zelf zal moeten instellen, omdat de camera daar waarschijnlijk de fout ingaat.


De m-stand dwingt je om na te denken

Waarom kies je voor de M-stand en niet voor een van de vele andere opties op het pasm-wieltje? Soms heb je bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur voor een heel klein diafragma. Je zou dit kunnen instellen via de A (aperture)-stand, waarna de camera automatisch er een langere sluitertijd bij kiest om de foto uiteindelijk gelijkmatig te belichten. Als je zou kiezen voor de m-stand, word je gedwongen om zelf na te denken over een geschikte sluitertijd en wat voor impact die keuze heeft op je foto. Misschien pakt een klein diafragma samen met een korte sluitertijd wel veel beter uit. Je weet dan dat je je iso-waarde daarop aan moet passen, of moet zorgen voor meer licht. De m-stand dwingt je dus om na te denken over alle instellingen.

henk-laverman

Soms pakken technische fouten goed uit

Soms zet je je camera aan om direct een foto te maken, waarna direct blijkt dat je nog met de manuele instellingen van de dag ervoor staat te fotograferen. In 99% van de gevallen heb je dan een mislukte foto, maar soms geeft het je een totaal andere kijk op de situatie. Het helpt om veel creatiever na te denken over het soort foto's dat je kan maken en voorkomt dat je direct zelf een toevlucht zoekt naar de meest voor de hand liggende opties. Onscherp, onderbelicht of bewogen is namelijk niet altijd fout.

watikziefotografie

Je leert zoveel beter te fotograferen!

Door het gebruiken van de m-stand ga je veel beter na denken over alle technische aspecten van je camera en hoe deze van invloed zijn op je eindresultaat. Je leert hierdoor dus technisch steeds beter te fotograferen! In het begin is het misschien wat onwennig en duurt het te lang om alles in te stellen, maar als je tijd investeert in het onder de knie krijgen van je camera, zal je op de langere termijn echt een betere fotograaf worden!

moleneind

Alle basisinstellingen van je camera worden uitgelegd in deze basiscursus!

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
boddeus E-L op 24 mei 2017 om 20:30

Ben begonnen met 6x6 klapcamera zelf alles instellen Tijd Diafragma ISO EN afstand . Zou ik nu het gemak van een goede automatische lichtmeting opnieuw moeten ontberen . Zodoende zit ik vaak goed maar denk altijd na of ik niet moet onder of overbelichten wat heel makkelijk met + of - knop Soms wijk ik af van de gewogen meting en kies voor centrum gemiddeld of spot .Ik wrk in de stand Aperture DIAFRAGMA dus omdat naast brandpunt en standpunt bij stilstaande onderwerpen het diafragma een mede beeldbepalende factor is ivm scherptediepte .Het argument dat bij tijdgebrek onoplettendheid de M stand verrassende mislukte fotos opleverd vind ik krom . Bij tijdgebrek heb ik altijd nog een redelijke foto als hij op Diafragmavoorkeuze staat .Voor wie in de automaat stand is begonnen verdient het natuurlijk wel enige kennis om te weten wanneer je er van moet afwijken .
En kies bij stilstaande onderwerpen dus voor de diafragma voorkeuze en bij beweging een korte sluitertijd of juist een lange

Bulgarovski op 20 mei 2017 om 12:42

Ik weet niet of de redactie bewust of onbewust voor tenenkrommende titels bij haar verhalen kiest, maar gelukkig is dit keer treiterende woordje "altijd" weggelaten.

Wat betreft de motivatie voor de M-stand ... daar kan ik mij in grote lijnen wel in vinden. Dat wil niet zeggen dat de automaat slechts voor dummies in het leven is geroepen. Soms, en misschien wel vaker de je wenst, ontbreekt de tijd om een onderwerp te beoordelen en de camera daarop in te stellen. Beter een foto op de automatische pilot gemaakt dan een gemiste opname. Processoren in camera's worden steeds geavanceerder en slimmer (zelflerend), waardoor die P-stand ook nog wel eens op de opvolgers van een Nikon D5 en Canon EOS-1D gaan komen. Dat is slechts een kwestie van tijd.

Voorstel voor een volgend onderwerp ... 5 redenen om vanaf nu zonder autofocus te fotograferen.

zoomer-nl op 17 mei 2017 om 21:33

M, P, S, A of wat voor stand dan ook is enkel een onderdeel van het fotograferen. Ik gebruik ze zo het op dat moment het beste uitkomt. Enkel de volautomaat heb ik het niet op.

Je kunt ook een prachtig plaatje krijgen met ongelooflijke rotte apparatuur, het is maar wat je interessant vind.

edouard op 17 mei 2017 om 19:04

Vroeger fotografeerde ik altijd op de M-stand bij gebrek aan P, S en A. En dan dat gedoe met een losse belichtingsmeter. Was ik daarom een betere fotograaf? Ik denk van niet!
Waarom geen gebruik maken van huidige technologie?
Voor mij zijn er maar twee standen: S en A en daar maak ik héél mooie (raw)platen mee.

PtR op 17 mei 2017 om 19:28

.....Uuuh, vind je (raw)platen opvallend minimalistisch

osten op 17 mei 2017 om 10:41

op de M stand gaat,maar soms niet gemakkelik.Zo leer je bij om foto's te maken.
osten

tjaard64 op 17 mei 2017 om 06:53

Ik probeer zoveel mogelijk de M stand te gebruiken . Maar in een aantal gevallen gebruik ik ook wel het AV standje .Soms even als eerste (een better safe then sorry shot) en ga daarna over op M. en ga daarna een beetje experimenteren .

perez op 16 mei 2017 om 22:25

Uiteraard in de M-stand. De foto met de bomen is heel makkelijk te maken. Kies een iets langere sluitertijd en maak een verticaal vloeiende beweging. Heel simpel.

jankoopmans207 op 16 mei 2017 om 18:36

Als het kan? Eerste de camera, die heb je alvast en daarna als het kan lekker experimenteren.
Maar soms ook alles met M, als het maar een leuke plaat wordt..

Yol op 14 mei 2017 om 23:10

De voorgaande reacties verbazen me. Ik ben echt geen super ervaren fotograaf. Echter wanneer je de camera het werk laat doen, krijg je als het meezit een goede registratie. Hierbij het punt van de compositie buiten beschouwing latend. PtR juist wanneer je weet wat je camera denkt dat goed is, kun je daar van afwijken. Door bijvoorbeeld onder of juist overbelichten. Niemand is minder Hans4791 wanneer hij de camera op A-stand zet. Al helemaal niet wanneer dit een bewuste keuze is.

Ik denk dat het goed zou zijn geweest wanneer het artikel wat uitgebreider was ingegaan op de mogelijkheden van de M-stand en daarbij wat meer voorbeelden had gegeven. Zodat je denkt: wauw, dit is leuk! Dat wil ik ook! In elk geval hoopte ik daarop toen ik het artikel aanklikte.

PtR op 15 mei 2017 om 16:38

@Yol. Ik laat de camera bijna altijd het werk doen maar houd valkuilen, zoals donkere oppervlakken, veel wit, tegenlicht of veel lucht wel altijd in de gaten en corrigeer daar zelf op. Zeker als je in RAW werkt kan je best vertrouwen op de camera. Achteraf kan je, als het nodig is, de boel nog netjes redden. Voor mij dus meestal diafragmavoorkeuze en zelf meedenken. En dat zelf meedenken is natuurlijk gevoed door ooit, in de basis, op de M-stand te werken. Nu -tig jaar later durf ik te vertrouwen op mijn camera.

hans4791 op 14 mei 2017 om 22:39

Ben ik dan minder, ik werk meer dan 75% op de A-stand, ik kan het wel op M doen, maar dat kost mij teveel tijd. Bij macro fotografie is die snelheid in mijn ogen van belang en wil ik niet verder denken dan scherptediepte en scherpte en natuurlijk het licht kunnen sturen.
Maar mijn OM-D camera's helpen mij daar geweldig bij!

PtR op 15 mei 2017 om 16:40

Je bent zeker niet minder in mijn ogen. Ik denk er ook zo over.

p9 op 12 mei 2017 om 13:06

Wel leuk de M Stand...daar ben ik ook mee begonnen ,met de Nikon,s ,je leert je licht
Nu is het anders geworden ,omdat ik nu de Olympus Omd-em1 Mark 11 gebruik , nu is de A stand perfect, de focus snelheid is geweldig ,en de scherpte .
De twee wielen gebruik ik nu voor licht ,en de F ...spelen en spelen.

PtR op 12 mei 2017 om 10:16

Ik heb altijd wat moeite met dit soort stellingen. De M-stand dwingt je tot beter fotograferen. Ja, lopen laat je meer van de omgeving genieten dan als je met de auto gaat. Duiken met je adem in maakt je meer bewust van je sterfelijkheid dan duiken met flessen.
Je moet je natuurlijk bewust zijn van het spel tussen sluitertijd, diafragma en iso en ja, dat leer je door te oefenen met de M-stand. Je gebruikt echter altijd de lichtmeter van je camera en dat is nu exact diegene die het niet altijd goed doet. Bij benadering zit die vaak wel heel goed en hoef je alleen maar te compenseren met diafragma of sluitertijd. Stelselmatig in de M-stand werken is veel te traag en de kans op fouten is heel veel groter dan met sluitertijd- of diafragmavoorkeuze. Maar, en dat is misschien ook de strekking van dit artikel, om te leren is de M-stand een goede.