Upload jouw foto's
Waarom je op je vrije dag de wekker moet zetten om te gaan fotografen © ochtendwandeling, vroeg, zonlicht

9 juni 2017, 10:00

Op onze vrije dag doen we meestal niets liever dan lekker uitslapen, rustig de dag opstarten om uiteindelijk eens met onze camera op stap te gaan. Ga je dat komend weekend ook weer doen? Nee! Want wij geven je vijf redenen om extra vroeg je wekker te zetten om te gaan fotograferen!

Plan je uitstapje van de volgende dag al goed. Weet je nog niet waar je kan gaan fotograferen? We hebben hier een lijst met de mooiste fotolocaties van Nederland!

Het licht is zoveel mooier

Als je vroeg je wekker zet dan zal je daar zeker geen spijt van krijgen, want vroeg in de ochtend is het licht prachtig! Als je op pad gaat voordat de zon opkomt, dan kan je zowel gebruik maken van het blauwe als van het gouden uurtje. Dat betekent dat de schaduwen niet zo hard zijn en dat je foto's het ene moment een hele koele en vervolgens hele warme sfeer kunnen uitstralen. Tussen die twee momenten zit maar heel weinig tijd. Meer over deze (en andere) prachtige lichtomstandigheden lees je in dit artikel.

HJfoto

Ochtendomstandigheden

In de ochtend is de natuur nog vrijwel onaangetast. Dat kan zich uiten in egaal besneeuwde straten in de winter, prachtige ochtenddauw op een zomerochtend of flinke mistbanken in het voor- en najaar. Het moment dat alles nog zo rustig en onbeschadigd is, is meestal maar van korte duur. Zodra de zon wat hoger staat en mens en dier een stuk actiever worden, verandert het landschap al snel. De schoonheid van de natuur komt dus het beste tot uitdrukking in de vroege ochtend!

gilles147

Grotere kans op wildlife

Een andere belangrijke reden om eerder op te staan, is de grotere kans om wildlife tegen te komen. Grotere dieren zoals herten, reeën, vossen en dassen zijn erg schichtig en laten zich overdag veel minder snel zien. Als je niet teveel lawaai maakt en rustig op pad gaat, dan is er een grote kans dat je ze in de ochtend wél in de velden tegenkomt.

stefanojanssen

Op pad voordat de hitte toeslaat

In de zomer is het heel erg fijn om op tijd te vertrekken, zodat je nog niet teveel last hebt van de hitte van de dag. Als er echt tropische temperaturen op komst zijn, dan is de lucht sowieso ook schoner en helderder om te fotograferen in de ochtend. Later op de dag stijgt namelijk de luchtvochtigheid en het aantal pollen en de hoeveelheid stof in de lucht en dat zie je ook terug in je foto's.

yeroon86

De overweldigende rust!

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar vroeg opstaan zorgt voor een heerlijk gevoel van rust. Als je je dag kan beginnen met een prachtige fototocht door een mooi landschap, dan moet er veel gebeuren om je dag nog te verpesten. Het is heerlijk om te wandelen als de rest van het land nog op één oor ligt en je het gevoel krijgt dat je alleen op de wereld bent.

sanderpeters

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 19 juni 2017 om 11:07

Geijk ronnie42 sfrijfd alles is mooi in de vroege ochtend

ronnie42 op 16 juni 2017 om 07:49

Mooi artikel en 100% waarheid, alles is zo mooi sereen vroeg in de ochtend.