Upload jouw foto's
Hoe maak je betere foto's van insecten? © kever, goud, insect

4 augustus 2017, 10:00

Sommige mensen zijn er een beetje bang voor en anderen vinden ze juist prachtig. Insecten blijven echter voor iedereen fascinerend om te zien, zeker wanneer je er dicht op kan kruipen met een macrolens. Hoe fotografeer je ze het beste? We geven je een aantal tips!

Wil je wel met macrofotografie aan de slag, maar liever toch niet met insecten? Fotografeer dan eens een van deze fotogenieke bloemen!

Goedkope alternatieven voor je macrolens

Je wilt natuurlijk graag zo dicht mogelijk op die kever, wesp of krekel duiken om deze zo groot mogelijk vast te kunnen leggen, maar heb je daar dan een dure macrolens voor nodig? Een lichtgevoelige macrolens is natuurlijk heel fijn en praktisch om mee te werken, maar er zijn ook voldoende goede alternatieven.

- Een voorzetlens schroef je heel eenvoudig op je objectief, waardoor de minimale scherpstelafstand wordt verkort.

- Tussenringen daarentegen schroef je tussen je camerabody en het objectief. Ze vergroten de afstand van het objectief tot de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt en je scherptediepte nog iets kleiner.

piter

Rekening houden met de onscherpte

Bij het fotograferen van insecten werk je vaak met een hele kleine scherptediepte. De achtergronden worden daardoor helemaal wazig, wat een prachtig effect geeft. Daardoor zou je haast denken dat je er niet echt meer rekening mee hoeft te houden, maar het mooiste effect krijg je als je toch bewust met die achtergrond gaat spelen. Soms zie je nog lichte lijnen van het gras of riet op de achtergrond, die je goed kan gebruiken om te spelen met je compositie. Een andere keer kan je juist he camouflage element van het insect gebruiken, om deze haast volledig weg te laten vallen in die achtergrond.
dylano

Ooghoogte

Bij mensen, bij dieren en ook bij insecten geldt dat ooghoogte altijd een prettig en persoonlijk perspectief geeft. Ondanks dat de ogen van insecten soms haast onherkenbaar zijn, werkt het toch heel goed om door de knieën te gaan of zelfs op de grond te gaan liggen, om op de juiste hoogte te komen. Als je een kantelbaar display hebt, werkt dit natuurlijk nog net iets makkelijker! Probeer maar eens twee foto's te maken; een waarbij je neerkijkt op het insect en één op gelijke hoogte. Je zal zelf zien dat het laatste beter werkt.
marcojongsma

Actiefoto's van insecten

De meeste foto's van insecten worden gemaakt als ze stilzitten op een takje of blaadje. Dan heb je natuurlijk de meeste tijd om ervoor te zorgen dat het hele dier mooi scherp is, maar als de sfeer van de foto niet sterk genoeg is, is het beeld toch een beetje saai. Insecten hebben ook nog tal van actiemomenten. Die misschien niet zo eenvoudig zijn om te fotograferen, maar daarom zijn ze des te interessant om een keer uit te proberen. Als je de tijd neemt om een insect goed te observeren, zal je zien dat er een bepaald patroon zichtbaar is in het gedrag. Regelmatig zweeft een zweefvlieg bijvoorbeeld boven dezelfde plek waardoor je deze redelijk makkelijk vliegend kan fotograferen en een sprinkhaan die net afzet voor de sprong is ook goed te timen.

axelterpstra

Leg de schoonheid van het insect vast

Wat maakt het insect zo bijzonder? Zijn het de prachtige kleuren van die vlinder? De felle strepen op de rups? Die grote facetogen van de vlieg of die mooie glans op die kever? Bepaal wat jij de meest unieke eigenschap vind en zorg ervoor dat die zo sterk mogelijk in je foto naar voren komt. Zo zorg je dat je foto bij de kijker het meeste teweegbrengt

a6b7c8h4

Nog niet genoeg geleerd? Werkelijk alles over macrofotografie leer je in deze basiscursus!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Motordrive op 9 augustus 2017 om 12:02

Aan een voorzetlens en tussenringen zitten ook nadelen. Niets van te lezen.....
Of sla ik iets over.
Een omkeerring voor een goed lensje is ook niet erg prijzig.

Judith41 op 5 augustus 2017 om 12:46

Inderdaad helemaal mee eens DirkSi...de belangrijkste informatie ontbreekt, erg jammer!

DirkSl op 4 augustus 2017 om 19:13

Ik mis in dit verhaal ook enkele belangrijke zaken, zoals statief, verlichting, belichting, spelen met je diafragma, niet één foto maken maar velen, etc

Beaumimi op 4 augustus 2017 om 15:40

Ben het helemaal met Ali eens... dode insecten, die ook nog eens op een speld worden geprikt.

houdoex op 15 augustus 2019 om 21:43

Doe 't 'm eerst maar eens na, in plaats van die misplaatste arrogantie te posten. Respectloos.

ali op 4 augustus 2017 om 15:21

heel raar dat jullie een foto van ene Marco Jongsma gebruiken die zelf zegt dode insecten te fotograferen.............. dat lijkt me de kunst niet zeg!!

houdoex op 15 augustus 2019 om 21:46

Wat is een arrogante opmerking. Als het 'geen kunst is', daag ik je uit zelf zoiets te maken. Moet een makkie zijn, toch?

ali op 15 augustus 2019 om 21:49

ik fotografeer geen dode dieren, vind dat walgelijk! En het heeft niets met arrogantie te maken maar met ethiek!
lekker actueel, reactie op een artikel uit 2017.

houdoex op 15 augustus 2019 om 22:03

Door woorden te gebruiken als: "dat lijkt me de kunst niet" geef je anders sterk de indruk dat er geen kunst aan is. Het is overigens een tijdloos artikel ... staat los van de actualiteit. Al is het je smaak niet, een beetje respect voor het vakmanschap en de schoonheid van de foto's van deze macro-fotograaf lijkt me op z'n plaats. In plaats van dat veroordelen.

ali op 16 augustus 2019 om 08:29

ik ga gelukkig nog altijd over mijn eigen woorden!

houdoex op 16 augustus 2019 om 20:57

I know. Blijft jammer dat ze zo respectloos zijn. Hoog in de boom zitten als iemand een dood vliegje fotografeert, maar zelf een collectie vol foto's van gekooide en getraliede dierentuindieren tonen.