Meld je gratis aan
Fotografeer vallende sterren op 12 augustus © perseïden, vallende, sterren

12 augustus 2018, 20:15

De jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm trekt deze dagen weer voorbij. Het hoogtepunt vindt vannacht plaats en wij geven je tips zodat je perfect voorbereid bent!

Perseïden fotograferen in 2018

Als je de vallende sterren wilt zien, kun je het beste je camera op het noordoosten richten. Er is echter flink wat bewolking, dus je zult een beetje geluk moeten hebben en een opklaring moeten afwachten. Rond half 4 's ochtends is de sterrenregen op haar hoogtepunt, maar de hele avond zijn er al behoorlijk wat vallende sterren te zien. Lukt het vanavond niet om ze te fotograferen? De komende dagen heb je nog altijd een goede kans.

Instellingen om vallende sterren te fotograferen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!

Inspiratie opdoen?

We hebben een collectie met foto's van eerdere sterrenregens voor je gemaakt:

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
robbrown op 31 oktober 2018 om 05:04

Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig.
192.168.0.1 ip address