Upload jouw foto's
Vijf redenen om in je objectieven te investeren © tele, 70, 200, 2.8

8 september 2017, 10:00

Stel je staat voor de keuze; investeren in een nieuwe camerabody, een beter objectief of toch wat meer accessoires? Wat kan je dan het beste doen? Wij geven je een aantal redenen om in dat geval in je objectieven te investeren.

Waar moet je allemaal op letten als je een nieuw objectief gaat kopen? We geven je een aantal tips!

Het objectief is in grote mate bepalend voor je kwaliteit

Als je als fotograaf de techniek goed beheerst en weet hoe je met een camera om moet gaan, dan zal je al snel merken dat niet de kwaliteit van de camera, maar de kwaliteit van het glaswerk een belemmering gaat vormen om verder te kunnen groeien. Als je een professionele fotograaf zou vragen om te kiezen tussen het fotograferen met een instap-reflex met lichtsterke en hoogwaardige objectieven of met een high-end-topcamera met standaard kitlenzen, dan zal hij zeker voor het eerste kiezen. Het duurdere glaswerk heeft namelijk vaak een aanzienlijk betere kwaliteit van scherpte, onscherpte en geeft significant minder lensfouten dan de goedkopere objectieven. Dat zal je uiteindelijk zeker terugzien in de resultaten.

maaikekampert

Objectieven kan je je leven lang blijven gebruiken

Als je er normaal mee omgaat, ze regelmatig laat reinigen en goed opbergt, dan kan je een leven lang genieten van je (dure) objectieven. Ze zijn vaak uitstekend gebouwd waardoor er nauwelijks slijtage ontstaat. De lensvattingen worden ook door de meeste camera-merken zelden aangepast, waardoor je nieuwere camera's met oudere objectieven kan blijven combineren. Mochten er wel aanpassingen zijn, zoals bijvoorbeeld bij Sony het geval was toen de E-mount werd geïntroduceerd, dan zijn er altijd wel mount-converters beschikbaar die alsnog de mogelijkheid geven om je oudere glaswerk te blijven gebruiken.

jeertje

Het objectief groeit met je mee

Als je als beginnende fotograaf begint met een eenvoudige spiegelreflex, maar direct ook investeert in het betere glaswerk, dan zal je zien dat je niet snel de noodzaak hebt om nieuwe objectieven te kopen. Je leert langzaam je camera in te stellen, leert steeds meer over fotografie en ondertussen haal je steeds meer kwaliteit uit zowel de camera en het glaswerk. Als je die eerste camera op een gegeven moment ontgroeid bent, kan je eenvoudig overstappen naar een hoger segment met dezelfde mount. Als je in dit geval aan het begin van je ontwikkeling dus de juiste objectieven hebt aangeschaft, kan je deze gewoon meenemen naar je nieuwe camera. Ze zijn dan bijvoorbeeld geschikt voor zowel een crop- als fullframe sensor. Door dus direct te investeren in geavanceerdere objectieven, bespaar je jezelf de kosten van nieuwe objectieven tijdens je eigen ontwikkelingstraject. Dat kan je op de lange termijn flink wat geld besparen!

toine-westen

Een goed objectief hoeft niet duur te zijn

Fotografie is een dure hobby en als je net begint, is het natuurlijk een hele grote drempel om direct die super dure lichtsterke zoom-objectieven te kopen. Toch is er dan nog altijd een veel beter alternatief dan de standaard kitlenzen. Als je kiest voor één of twee lichtsterke prime objectieven, zoals een 50mm en een 85mm, dan kan je al heel aardig uit de voeten, zonder diep in je portemonnee te hoeven tasten. Je beperkt jezelf dan wel in het zoombereik, maar hebt twee enorm lichtsterke objectieven met een prachtige bokeh, waarmee je super scherpe en hoogwaardige foto's kan maken.

melissahouben

Objectieven behouden lange tijd hun waarde

Als je het aanschaffen van een objectief ook echt gaat zien als een investering, dan ben je bij een objectief veel beter af dan bij een body. De techniek ontwikkelt zich heel erg hard en cameramodellen volgen elkaar razendsnel op. Nieuwere modellen kunnen vaak net een hogere iso-waarde, hebben net wat meer autofocuspunten of hebben meer creatieve opties. Echt schokkende grote ontwikkelingen binnen hetzelfde segment zijn er echter de laatste jaren niet meer. Toch is een model van drie jaar geleden al snel nog maar een fractie waard van de aanschafprijs. Bij het glaswerk gaat die ontwikkeling een stuk minder snel. Tuurlijk; coatings worden steeds geavanceerder en de focussystemen worden steeds nauwkeuriger en stiller, maar goed glas van tien jaar geleden geldt nu nog steeds al goed glas.

motionman

Vergeet ook niet dat tweedehands objectieven vaak nog in prima staat zijn en een stuk voordeliger zijn dan een nieuwe. Je moet natuurlijk wel goed opletten bij de aanschaf.

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
perez op 13 september 2017 om 16:17

Ik fotografeer nu al weer een tijd met Nikon en alleen maar met de hoogwaardige lichtsterke objectieven. Ik hoop nog steeds dat ze eens een camera op de markt brengen zonder alle toeters en bellen. Bijv. zonder filmfunctie etc. Als ik wil filmen gebruik ik wel een filmcamera. Ben benieuwd hoe andere serieuze fotografen hier over denken?

Jaap93 op 1 juni 2019 om 22:27

Dat zou ik ook graag willen maar er komen alleen maar meer opties bij. Soms verdwaal je in de menu’s

perez op 1 juni 2019 om 23:15

Wat is het probleem dan Jaap?

Casanova56 op 12 september 2017 om 19:01

Hier dan nog een tip.
Heb je een Nikon body, dan kan je FX objectieven gebruiken op een Cropbody, dan wel ff met 1,5x vermenigvuldigen, maar heb je een crop objectief van de Sigma uit de ART serie, dan kan je die ook vaak gebruiken op een FX body, je kan dat ook instellen in je menu voor herkenning, dan wel minder MP.
Nog een voordeel bij Nikon is, vanaf de D7xxx kan je ook objectieven gebruiken uit de Analoge tijdperk, dan wel ff navragen aan een echte kenner natuurlijk.

Trissie73 op 8 september 2017 om 23:01

Ik twijfel tussen de 50 mm f1.8 (€269,-) en de 85 mm f1.8 (€649,-) voor mijn Sony a7 (= e-mount). Wat zou de beste keus zijn?

motionman op 10 september 2017 om 00:51

Hangt ervan af wat je allemaal wilt gaan fotograferen. Zoek eens wat voorbeelden op van foto's die met 85mm lenzen en 50mm lenzen zijn geschoten. ''85mm vs 50mm'' en dergelijke op Google.

De 50mm is een meer standaard brandpuntsafstand, goed voor van alles en nog wat. Met 85mm kan je meer scherptediepte creëren, echter kan je nu niet meer zo dicht op je onderwerp gaan staan als met een 50mm.
Als je bijvoorbeeld veel portretten gaat schieten en je houdt van veel scherptediepte en daarbij een mooie dromerige zachte achtergrond ga dan voor een 85mm.

Qua optische kwaliteit is de 85mm Sony wel een stuk beter dan de 50mm Sony. Voor technische vergelijkingen kun je het beste kijken op de DXOmark site. Dan weet je wat elke lens in de optimale situatie kan bereiken.

GijsBouwdewijns op 9 september 2017 om 20:11

Zover ik weet, is 50mm wel minder zoom maar kom je toch dichterbij qua focus afstand. Daarin tegen word de bokeh wel "beter" bij meer milimeters. Dus het is persoonlijk wat het fijnste is. Sites zoals www.cameradecision.com zijn goed voor het vergelijken van vele aspecten.

PtR op 8 september 2017 om 18:55

Wat ik enorm waardeer aan oudere objectieven is het feit dat er een scherptediepteschaal op staat. Ik zie dat hierboven ook bij de foto van de Panagor. Waardeloos dat de bouwers dit de laatste jaren achterwege laten. Alleen Leitz hanteert deze schaal nog, voor zover ik weet, maar die zijn me een tikkie te prijzig.

jpstairs op 8 september 2017 om 12:55

Om hierop aan te sluiten. Goede vintage lenzen zijn soms erg gunstig qua prijs en leveren erg hoge kwaliteit foto's af. In mijn geval heb ik een 35 jaar oude Canon 50mm F1.4 FD mount lens die ik soms gebruik op mijn Olympus systeem camera's. Kosten ongeveer 100 euro. Ziet er ook nog eens prachtig uit.