Upload jouw foto's
 Tips voor Uitvaartfotografie - Het fotograferen van de laatste reis © uitvaart, rozen, fotografie

19 september 2017, 08:42

Een uitvaart fotograferen is een zware maar belangrijke taak als fotograaf. Hoe ga je respectvol om met de gasten en familieleden en maak je toch nog mooie foto's die heel dierbaar zijn voor de nabestaanden? Nancy van Oosterhout legt het uit in haar blog!

Veel momenten in een mensenleven worden vastgelegd met een camera. Steeds vaker komt het voor dat mensen ook hun laatste reis laten vastleggen. Vooral voor nabestaanden kan het fijn zijn om de laatste momenten van hun dierbaren vast te leggen. Dit kunnen zij doen door middel van een uitvaartfotograaf. Het fotograferen van deze momenten is fijn voor de mensen die er niet bij konden zijn, maar het kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het rouwverwerkingsproces. Afscheidsfoto's kunnen helpen bij het verwerken van het verdriet en ze dienen als een herinnering van deze dag. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze eraan toe zijn, kunnen zij rustig de foto's bekijken. Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om te kijken naar deze foto's, als herinnering aan hun overleden dierbare.

Tips voor uitvaartfotografie

Emotie
Uitvaartfotografie is niet makkelijk, het is niet iets wat je even doet. Je krijgt te maken met verschillende facetten waar je rekening mee moet houden. Vooral de emoties van de nabestaanden zijn belangrijk om rekening mee te houden. Probeer jezelf zo professioneel mogelijk, maar ook empathisch op te stellen. Het fijnste is om met de contactpersoon te bespreken wat de wensen zijn. Wat willen ze graag en waar voelen ze zich het meest comfortabel bij. Sommige mensen vinden het fijn als de emotie ook wordt vastgelegd, andere willen liever een globaal beeld van de uitvaart. Soms vinden mensen het fijn als de openbaring ook gefotografeerd wordt. Dit is altijd erg emotioneel. Het belangrijkste is om zelf rustig te blijven. Ik merk aan mezelf dat ik tijdens het fotograferen erg met mijn vak bezig ben, omdat je het zo goed mogelijk wil doen. Hierdoor komen automatisch je emoties op een tweede plaats. Toch is het niet voor iedereen even gemakkelijk om deze emoties te onderdrukken, omdat het eng en spannend kan voelen. Het is dus verstandig, voordat je aan uitvaartfotografie begint, om bij jezelf na te gaan of je het aankunt of niet. Is dit niet het geval, dan is het niet verstandig om eraan te beginnen.

Onzichtbaar
Probeer om jezelf tijdens het fotograferen zo onzichtbaar mogelijk op te stellen. Zoek een plekje naast een pilaar of iets waarbij je minder opvalt. Zorg dat je ruim van tevoren aanwezig bent, zodat je de ruimte goed kunt bekijken en je plaats kunt bepalen. Probeer tijden de dienst zo min mogelijk jezelf te verplaatsen, zodat de rust zo veel mogelijk wordt behouden. Ga zeker niet achter de spreker of de kist staan, dit leidt erg af. Uiteraard is flitsen zeer storend. Probeer deze dus niet te gebruiken. Wanneer je denkt dat je dit echt niet kunt voorkomen, spreek het dan duidelijk door met de familie.


Kleding

Kleed jezelf zo gepast mogelijk. Kleding waarin je zo min mogelijk opvalt verdient de voorkeur, maar soms heeft de familie ook een wens wat kleding betreft. Probeer hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.

Dienstindeling
Zorg dat je weet wat er tijdens de dienst gaat gebeuren. Je kunt dan gelijk anticiperen op de belangrijke momenten. Mis bijvoorbeeld het aansteken van een kaarsje niet of het leggen van een bloem.

Foto's door Nancy van Oosterhout

Wat neem je mee?
De ruimte waarin de uitvaart gefotografeerd moet worden, is vaak slecht verlicht. Dit komt doordat men een aangename sfeer wil creëren voor de ceremonie. Zorg er dus voor dat je een lichtsterke lens bij je hebt. Ikzelf werk het liefst met een 24-70 lens en in sommige gevallen met een 70-200 f2.8 lens.

Fotografeer in RAW, zodat je de foto's later nog kunt bewerken op de manier zoals jij wilt. Een zoomlens is ook een aanrader om mee te nemen. Daarmee voorkom je dat je jezelf vaak moet verplaatsen tijdens de dienst. Probeer ook van tevoren te gaan kijken in de ruimte als daar gelegenheid voor is, zodat je vooraf de instellingen kunt bepalen van je camera. Niets is vervelender dan ter plekke, terwijl de uitvaart bezig is, momenten missen, omdat je nog bezig bent met de juiste instellingen. Zorg uiteraard dat je accu vol is en neem een extra geheugenkaart mee. Soms duren uitvaarten erg lang en dan is een flesje water geen overbodige luxe. Neem ook het wensenlijstje van de mensen mee, zodat je weet wat ze het liefst gefotografeerd willen hebben.

Mijn naam is Nancy van Oosterhout en samen met mijn maatje Kees vormen we Nankee. We zijn gevestigd in Terheijden en Arnhem. Fotograferen is een enorme passie en mijn hoogtepunten zijn een fotoreportage van Koning Willem Alexander en winnaar van National Geographic The big Five 2016. Iets om erg trots op te zijn. Buiten natuurfotografie vind ik het ontzettend leuk om mensen, dieren, gebouwen en food vast te leggen. Voor mij moet er altijd emotie in een foto zitten, dan pas ben ik tevreden. Ik ben ook leerkracht en vind het daarom heerlijk om fotografie cursussen te geven met ervaring en passie delen. Meer informatie van ons werk is te zien op mijn site www.nankee.nl of op Facebook. Instagram nankee_photography

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
boyhazes op 16 oktober 2017 om 21:34

Dag, ik wil toch reageren op dit artikel. Veel zaken die je benoemd kloppen Nancy. Zoals Boukje al schreef, je hoeft je niet te 'verstoppen' achter een pilaar. Ik ben er op verzoek van de familie. Ik zie mezelf als een empathisch paparazzi fotograaf. Ik ben niet onzichtbaar maar stel me wel zo op. Ik ben al ruim 10 jaar afscheidsfotograaf. En, het is een beroep. Het is een specialisme in de fotografie. Het eist hoge kennis van vakfotografie. Ik merk dat steeds meer mensen denken dat iedereen het wel kan. Ik heb nu al een paar keer verzoek gekregen of ik nog iets kan maken van een foto. Helaas. Een uitvaart is éénmalig. Er is geen herkansing. Als afscheidsfotograaf ben ik onderdeel van de ceremonie. Het is niet alleen een vakfotograaf zijn, ook hoe je je opstelt als mens is belangrijk. Vaak kijk ik kritisch naar artikelen over afscheidsfotograaf. Er wordt soms het idee gegeven dat iedereen het wel kan. Nee, is dus niet zo. Het is wel mooi dat er nu een artikel in Zoom staat zodat afscheidsfotografie meer bekendheid krijgt. Het is nog steeds niet bekend genoeg. Ik heb onlangs een interview gehad in het Parool en op LindaNieuws. We zijn goed bezig maar nog een lange weg te gaan. Hartelijke groet, Boy PS Jammer dat de foto van de auto met de kist niet de juiste kleurtemperatuur heeft. Niet echt representatief. Maar dat is weer mijn mening. Mocht je interesse hebben in het interview: https://www.lindanieuws.nl/nieuws/interview/boy-hazes-rouwfotograaf-juist-geen-huilende-mensen-foto/

iboukje op 22 september 2017 om 20:00

Als docent aan de opleiding "Bekwaam Afscheidsfotograaf" mag ik je complimenteren met deze tips. Wat mij betreft zijn er nog meer zaken die er toe doen dan die je hier beschrijft, zoals contact leggen met de uitvaartbegeleider, ritueelbegeleider of pastoor om te overleggen met wat er gaat gebeuren. Het is prettig om goed voorbereid te zijn. Je geheel verstoppen achter een pilaar kan in veel plekken niet. Crematoria zijn vaak open en is het lastig je verborgen op te stellen. Plus het lijkt mij dat je dan juist het paparazzi gevoel in werking zet, terwijl je dit echt moet voorkomen. Je bent namelijk geen paparazzi, je bent daar op wens van de familie. Deze wens zal ik ook altijd uit laten spreken. Het moge maar beter duidelijk zijn waarom je daar bent om zo geen mensen te hoeven uitleggen waarom je foto's neemt.
Waar veel fotografen niet aan denken is dat je geconfronteerd kunt worden met vreselijk moeilijke situaties die meer van je verlangen dan empathie. Denk hierbij aan zelfmoord binnen een gezin, traumatisch ongeval, een overledene van gescheiden ouders, waarbij beide gezinnen aanwezig zijn en waar de nieuwe partner zich misplaatst voelt, enzovoort. Hoe gedraag jij je dan? Hoe zet je dan de juiste momenten in beeld? Hoe houd je jouw eigen rol vast? Een 'ongecompliceerde' of gewone uitvaart is waar men in bovenstaand verhaal over spreekt. Dit kan je als fotograaf waarschijnlijk prima vastleggen, maar als je verder wilt en uitvaartfotografie echt neer wilt gaan zetten als specialisatie, dan behoor je beter beslagen ten ijs te komen. Uitvaartverzorgers zijn niet allen positief over een onervaren fotograaf. Wanneer je in de uitvaartbranche zou willen werken, dan moet je kunnen aantonen dat je ervaren bent om het vertrouwen te winnen om zo aan meerdere opdrachten te komen.
In de opleiding zie ik fotografen zich enorm ontwikkelen en met positieve ervaringen het werkveld in gaan. De ontwikkeling zit 'm daarnaast ook op persoonlijk vlak. Het leren om uit je comfort zone te gaan, is iets wat hier zeker nodig is en wat je sterk mag maken.

PtR op 23 september 2017 om 21:48

Je hebt helemaal gelijk met je betoog. Maar ik moet altijd een beetje grinniken om een opleiding die opleid tot bekwaam. Zijn er dan ook opleidingen die opleiden tot onbekwaam? Gewoon even een taalonderwerp, meer niet, ik heb verder het volste vertrouwen in je bekwaamheid in deze moeilijke tak van fotografie.

Wubbe op 22 september 2017 om 15:51

ik heb zelf ook 3 keer een uitvaart mogen fotograferen, ik nam dan wel een backup camera mee, en het is zeer dankbaar maar zwaar werk.

Rolo72 op 19 september 2017 om 21:33

Misschien een overbodige tip; overweeg een systeemcamera te gebruiken i.p.v. een spiegelreflex. Zelfs in een "stille" ontspan-modus kan het geluid van de mechaniek erg storend zijn voor nabestaanden en omgeving gedurende de uitvaart.