Upload jouw foto's
Zeven toegankelijke urbexlocaties © urbex, locaties, duitsland, 4

4 oktober 2017, 10:42

Er verschijnen de afgelopen tijd steeds meer bijzondere urbex foto's op Zoom.nl. Logisch, want urbex fotografie is razend populair. Naast de spanning die het met zich mee brengt, levert urbex fotografie vaak magische plaatjes met een vintage sfeer op. Lijkt het je nou interessant om ook eens te gaan urbexen? Wij hebben zeven toegankelijke urbexlocaties voor je op een rijtje gezet.

Verschillende populaire urbexlocaties voor fotografen:

Radio Kootwijk, Nederland

Verstopt midden op de Veluwe doemt het monumentale hoofd-zendgebouw op uit het adembenemende en weidse heidelandschap. Dit voormalige radiostation is één van de bekendste urbex locaties in Nederland. Het is een ervaring opzich om dit indrukwekkende gebouw te bezoeken. Het gebouw bevat veel details wat het erg interessant maakt voor de urbex fotograaf. Tegenwoordig worden er regelmatig evenementen en rondleidingen georganiseerd in en rondom het gebouw. Meer informatie over het bezoeken van Radio Kootwijk is hier te vinden.
Linker foto: hvr2105, rechter foto: gerbenhillebrand.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Doel, België

Eén van de bekendste en zeer toegankelijke urbexlocaties is de verlaten spookstad Doel in België. Er wonen bijna geen mensen meer in het dorp, al kan het wel druk bezocht zijn door toeristen. De verlaten straten en dichtgetimmerde panden leveren een surrealistisch en spookachtig beeld op. Belangrijk: In Doel wonen en leven mensen, het is zaak dit niet te verstoren. Ga dus met veel respect om met de omgeving en maak jezelf niet tot last.
Linker foto: mdwaard, rechter foto: TommyDijkwel.

Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Dit verwoeste en verlaten dorpje is een adembenemend monument van de gruweldaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Op een klein half uur rijden van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. De Gaulle Oradour bezocht na de oorlog het plaatsje en besloot dat het moest blijven zoals de Duitsers het achter hadden gelaten. Sinds die tijd is er niets veranderd. Er zijn dus nog steeds ontzettend veel details te vinden in dit oude plaatsje, wat je het gevoel geeft dat je even terug in de tijd bent. Voor urbex fotografen is dit dus zeker interessant om eens naar toe te gaan.
Foto's: www.frankrijk.nl.

Zollverein, Duitsland

Dit industriële erfgoed is de eerste en tot nu toe enige UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Ruhrgebied. De mijn en cokesfabriek zijn inmiddels het symbool van dit gebied geworden. Ooit was dit de grootste en meest productieve steenkoolmijn van de wereld met zijn zakelijke architectuur. Ook dit terrein is zeer toegankelijk, wat helaas zorgt voor veel toerisme. Kijk voor meer informatie en tickets hier.
Linker foto: stephaniem, rechter foto: hans-wildeboer.

Infanterie schiessschule, Duitsland

Dit gigantische militaire complex ligt verscholen in de Brandenburger bossen, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Berlijn. Sinds de Sovjets in 1994 het complex hebben verlaten, staat het leeg. Nog steeds zijn er veel sporen te zien van de 84 jaar dat het een supergeheim gebied was. Het is een enorm groot terrein, waar je als urbex fotograaf wel een dag zoet bent. De locatie is veilig te bezoeken, helaas wel tegen betalen aangezien er ook tours worden gegeven voor toeristen. Bekijk hier de prijzen en boek een ticket.
Foto's: www.wattedoeninberlijn.nl.

Landschaftspark Duisburg-Nord, Duitsland

Dit voormalige hoogovencomplex is tegenwoordig een openbaar park wat voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Ondanks dat, blijft deze plek een prachtige locatie voor de urbex fotograaf. Zowel overdag als ' s avonds is het interessant om beelden te schieten door de fascinerende lichtinstallatie. Het industriële karakter van het park kan prachtige beelden opleveren. Voldoende inspiratie en vermaak voor een dag fotograferen! Meer informatie over deze locatie is hier te vinden.
Linker foto: mickeym, rechter foto: caveraver.

Vliegveld Tempelhof Berlijn, Duitsland

Ooit was het vliegveld van Tempelhof het grootste en drukste vliegveld ter wereld. Met een lengte van 1,2 kilometer is vliegveld Tempelhof één van de langste gebouwen ter wereld. Helaas is het paradepaardje van de Duitse luchtmacht door de oorlog nooit afgemaakt. Het gebouw ademt geschiedenis en er zijn ontzettend veel originele details te vinden in deze locatie. Deze locatie is dus perfect voor urbex fotografie. Tickets voor het bezoeken van deze prachtige locatie zijn hier te boeken.
Linker foto: www.abandonedberlin.com, rechter foto: Stoeten87.

Tjernobyl

De Oekraïense stad Tsjernobyl (Chernobyl) staat bekend als een plaats die je moet mijden vanwege het hoge stralingsniveau dat er na de kernramp nog steeds heerst. Toch werkt het gebied om de stad op sommigen als een magneet. De vervallen en verlaten gebouwen vormen een waar paradijs voor Urban Exploration (urbex) fotografen.

BONUS: Kent School, Duitsland

Dit voormalige klooster is eveneens een pareltje onder de urbex locaties. Ondanks dat het klooster niet lang bewoond is geweest, hebben de bewoners toch hun sporen achtergelaten. In 1913 werd het klooster in gebruik genomen, maar in 1937 verlieten de broeders de locatie weer. Nadat het klooster in 1955 verkocht werd aan de Engelsen, die het tot 1963 hebben gebruikt als militair hospital, werd het gebouw omgebouwd tot Kent School. Meer dan 1400 kinderen hebben op deze school gezeten, maar in 1992 werd de school gesloten. Sindsdien staat het gebouw leeg en worden er dagelijk legale rondleidingen gegeven tegen betaling. De locatie ademt geschiedenis en is zeker een aanrader voor de urbex fotograaf. Meer informatie over deze locatie is hier te vinden.
Foto's: www.kent-school.de.

Lees meer over hoe je kunt beginnen met urbexfotografie.

LET OP! Ga altijd respectvol met de omgeving om! Koop netjes een toegangskaartje / spreek af met de beheerder. Verander niks aan de locatie en maak alleen foto's. Wees daarnaast altijd voorzicht en ga nooit alleen op pad: het gaat om oude, vervallen gebouwen, die (ondanks dat ze legaal te betreden zijn), nog steeds gevaarlijk kunnen zijn.


Neem ook eens een kijkje bij onze urbex fotocollectie!

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
LambertJan op 12 oktober 2017 om 14:00

Over de algehele inhoud laat ik me niet uit, maar om Oradour-sur-Glane, Frankrijk als een urbex-locatie te vermelden vind ik totaal smakeloos en respectloos !

sdanckaarts op 5 oktober 2017 om 18:49

By the way, voor beginners die naar Doel willen gaan, in de avond mag je er niet meer komen, na 21u ofzo en er wordt flink gecontroleerd

sdanckaarts op 5 oktober 2017 om 18:43

Wat een onzin reacties zeg, 30 seconden googlen en je hebt nog veel meer locaties. Ga je frustratie botvieren op hullabaloo.be ofzo. Moet zoom nu ook geen heide special meer doen omdat er dan meer mensen heen gaan ? Ik denk dat de frustratie ergens anders ligt dan bij dit zoom artikel. Ik waardeer hem in ieder geval

Droneman op 6 oktober 2017 om 13:06

Duidelijk een reactie van iemand die nog niet eerder urbexfotografie heeft beoefend. Ga maar eens een paar jaar urbexfoto's schieten. Daarna ben je het roerend eens met al die onzinreacties...

sdanckaarts op 6 oktober 2017 om 15:19

Ik snap enige frustratie wel hoor, ik doe landschap en voel ook frustratie omdat mensen dwars door de heide heen lopen of door het bloemenbos. Natuurlijk is dat van een iets minder destructief karakter maar ik vind het alleen niet logisch om de frustratie op dit artikel te richten. Met een goed artikel over hele bekende plekken en de juiste instructie, kun je de nieuwe generaties urbexers misschien juist bijbrengen hoe ze er mee om zouden moeten gaan.

Droneman op 10 oktober 2017 om 18:43

Ze hebben het stuk gelukkig aangepast...

Wilcrooymans op 5 oktober 2017 om 12:02

Ik persoonlijk vind sommige reacties op dit artikel overdreven. Kan zijn dat er eerst illegale locaties tussen stonden en daar sta ik ook niet achter.
Prima om fotografen die ook ns urbex foto's willen maken wat aanknopingspunten te geven om legaal te bezoeken locaties te vinden.
Op Zoom.nl staan overigens ook artikelen over waar je rekekening mee moet houden als je met urbex fotografie begint, en hoe je zelf locaties kunt vinden.
Urbex fotografie, waarbij een terrein betreden wordt zonder toestemming, is voor de meeste fotografen niet weggelegd. Je moet heel goed weten of het veilig genoeg is om een gebouw/terrein zonder toestemmimg te betreden. Zo kan je te maken krijgen met politie en agressieve beheerders, die terecht hun eigendom willen beschermen.
Als je dus wilt beginnen met urbex fotografie denk dan heel goed na wat je wilt en goed vindt voelen. Een aantal artikelen over urbex op zoom.nl lichten eea verder toe.

raym op 5 oktober 2017 om 10:19

en als alle info dan nog klopte.... en aandelen bij go2know?

Dezwaan20 op 5 oktober 2017 om 09:05

Snap niet waarom de media hier zoveel aandacht aan moet besteden. De locaties gaan momenteel al zo snel.

Droneman op 4 oktober 2017 om 22:37

Slecht gekozen, Zoom.nl! Laat mensen zelf hun best doen om deze locaties te zoeken. Nu hebben jullie weer een stormloop op gang gebracht waardoor dit soort locaties, die overigens helemaal niet zo vrij toegankelijk zijn, nog verder achteruit gaan! Jammer dat jullie de urbexcode zo te grabbel gooien... Ga inderdaad gewoon lekker naar Landschaftspark als je dan zonodig locaties weg wilt geven.

raym op 5 oktober 2017 om 10:19

helemaal eens Mark

WouterDiemer op 5 oktober 2017 om 09:35

We krijgen veel reacties op dit artikel. We duiken er vandaag in en komen met een reactie.

raym op 5 oktober 2017 om 10:21

veel beter zou een algemeen artikel zijn: Google, zoeken, waar let je op enz enz. Dit lijkt meer een makkelijk vulartikel. En slecht voor de locaties, die ook nog eens niet zo toegankelijk zijn als jullie doen geloven. Wijs mensen op facebook groepen of wat dan ook,en wellicht toch even netjes ook, ondanks dat ze op de site staan, of mensen het oke vinden om geassocieerd te worden met een artikel als dit door gebruik van hun foto`s.

WouterDiemer op 5 oktober 2017 om 12:00

Goed idee! We hebben nu zo'n soort artikel op de planning staan om binnenkort te plaatsen (denk tussen nu en twee weken). Daarnaast is het artikel aangepast.

ninahrns op 5 oktober 2017 om 08:29

Daar heb je helemaal gelijk in!

voorhalven op 4 oktober 2017 om 15:22

Ik ben bij het Landschaftspark Duisburg-Nord geweest. Het is een grote en mooie plek voor Urbexfoto's. Het is vrij toegankelijk met oa. dagjesmensen en fotografen die bezig zijn met Urbex, modellenshoots, bandshoots en ga zo maar door. Kijk maar op mijn Zoom-pagina

Ik kan aanraden jezelf te trakteren op een braadworst (en een flinke pils erbij)

marina1964 op 10 oktober 2017 om 22:19

Helemaal mee eens. Ik ben er geweest tijdens een cursus. Mijn eerste ervaring met urbex....en meteen verslingerd eraan haha. Op dat moment was er zelfs een bruidspaar...heel apart.
Echt aan te raden, niet heel ver rijden ( tenminste vanuit Eindhoven )heel groot en ook nog eens veilig.