Meld je gratis aan
De vijf mooiste soorten omgevingslicht © licht, boven, bos, herfst

6 oktober 2017, 10:00

Werken met omgevingslicht vereist wat technisch inzicht, omdat je er zelf vrij weinig aan kan veranderen. Deze vijf soorten zal je regelmatig tegenkomen en zorgen voor prachtige resultaten!

Ben je op zoek naar een geschikte daglichtlocatie? In deze blog vertelt Maaike Kampert je waar je op moet letten!

Tegenlicht

Met de zon in je rug fotograferen is misschien wel het makkelijkst; maar tegenlicht situaties geven vaak veel spannendere beelden! De hoge contrasten zorgen ervoor dat je donkere silhouetten kan creëren, die haarscherp afsteken tegen de lichtere achtergrond. Als je de zon niet in beeld brengt, maar bijvoorbeeld achter een onderwerp of model plaatst, krijg je een mooi gouden randje licht. Vooral rond het haar van een model geeft dat een erg sfeervol effect. Als de zon wel in beeld is, kan je bijvoorbeeld ook werken met lensflares; die een warm gevoel aan je beeld geven. Simpel gezegd: de mogelijkheden met tegenlicht zijn dus eindeloos!

pieter-o

Raamlicht of deurlicht

Wanneer buiten fel daglicht is, kan je binnen heel goed werken met raam- en deurlicht. Je krijgt dan een gerichte lichtbron, die niet zo fel is als het daglicht zelf, maar nog altijd voor mooie schaduwen zorgt. Als je 'in Rembrandt-stijl' portretten wilt maken, dan is raamlicht een goede keuze. Door het licht van de zijkant op het gezicht te laten vallen en verder geen andere lichtbronnen te gebruiken, krijg je een mooi lichtinval aan één kant van het gezicht met subtiele schaduwen aan de andere kant.

Deurlicht werkt in principe hetzelfde als raamlicht, maar heeft als verschil dat het licht ook nog reflecteert op de grond. Hierdoor worden schaduwen die aan de onderkant zitten, zoals onder de oogleden en neus, iets meer uitgelicht.

adrielledevoogd

Zacht licht

Als je juist wilt werken met een hele egale belichting, waarbij er nauwelijks sprake is van schaduwen, dan is zacht licht de beste keuze. Het is een heel erg veilig lichttype, waarbij weinig fout kan gaan. Op een zonnige dag vind je dit in de schaduw van bijvoorbeeld een groot gebouw of flinke boom. Nog mooier zijn de zwaar bewolkte dagen, waarbij de wolken al het licht om je heen diffuus maken. Je kan dan op iedere locatie werken, zonder je zorgen te maken om het licht.

bloempje76

Zonsopkomst of ondergang op een stormachtige dag

Bij zonsopkomst en zonsondergang heeft het licht een mooie warme gloed. Op een stormachtige dag wordt dat mooie licht door een flink wolkendek geblokkeerd. Als het licht op sommige plekken dat wolkendek kan doorbreken, kan je fotograferen met de prachtige combinatie van warm avondlicht met kille achtergronden. Deze combinatie wordt zo mooi gevonden, omdat er in het warme licht zoveel gele en oranje tinten zitten en dit voor een mooi kleurcontrast zorgt met het kille blauw van het donkere en kille schaduwlicht.

melvin-jonker

Licht van boven

Licht dat van boven op je onderwerp valt, zorgt voor zeer flatterende schaduwen. Onder de neus en oogleden krijg je schaduwen die het gezicht op een mooie manier vormen. Het tegenovergestelde, licht dat van onder valt, wordt vaak voor onheilspellende situaties gebruikt, omdat het juist zo onflatterend is!

Dit lijkt een relatief ongewone lichtsituatie, maar het komt veel vaker voor dan je denkt. Bij kunstlicht loop je vaak genoeg onder een lamp door en ook bij daglicht zie je het regelmatig. Als je door een bos loopt op een zonnige dag, blokkeren de bladeren voor een groot gedeelte het felle daglicht. Op de plekken waar het bladerdak het licht niet blokkeert, krijg je een klein stukje van dit fotogenieke licht.

williek

Ook bij hard licht is het wel mogelijk om mooie foto's te maken! We helpen je op weg met deze vijf tips!

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ptrhns op 12 oktober 2017 om 22:55

Opmerking van Fred kom een beetje overtrokken. De logo's in bovengenoemde foto's zijn bescheiden en niet storend. Zelf gebruik ik die logo's wel eens om dan op de site te kijken van de fotograaf , naar meer werk van hen, ter inspiratie. Dus heel nuttig en leerzaam.

fredkok op 8 oktober 2017 om 10:33

Het is ieders vrijheid al dan niet een groot of opvallend watermerk of logo in zijn foto te plaatsen. Persoonlijk vind ik een paar foto’s in dit artikel daardoor grondig verpest. Ik denk dan, zet die foto dan niet op dit type websites.
Het is echter ook jullie vrije keuze om te bepalen dit soort foto’s in artikelen niet te hergebruiken. Of stel bijvoorbeeld dat een bescheiden naamsvermelding linksonder is toegestaan.
In andere artikelen zie ik soms ook dat een wat kritischer selectie van foto’s bij hergebruik de kwaliteit van de website ten goede komt. Zo ook met de logo’s.