Meld je gratis aan
Het verhaal achter deze indrukwekkende Instagramtopper!  © instagram, topfoto, roofvogel

11 december 2017, 13:00

Maar liefst 1800(!) likes kreeg deze prachtige foto op onze Instagrampagina! Reden genoeg om de fotografe, Jessica Blokland van Diën, te vragen naar het verhaal achter de foto.

De techniek achter de foto

Deze foto heb ik gemaakt tijdens een fototrip in Polen afgelopen februari.
Ik fotografeerde met de Nikon D500 in combinatie met de Nikkor 200-500mm f5.6 ED VR. Ik heb gefotografeerd vanaf een statief met een swing kop.

Ik fotografeerde in manual mode, waarbij ik een sluitertijd van 1/500ste heb gebruikt om de beweging te bevriezen. Het liefst had ik mijn sluitertijd op 1/1000 ste gehad, maar door het slechte weer (mist en regen) was dit niet mogelijk zonder een flinke bak ruis in de foto. Ik zie in mijn foto's het liefst geen ruis terug, dus heb ik tijdens dit moment bewust gekozen om mijn sluitertijd flink te verlagen. Dankzij de trage vleugelslag die de zeearend had, vond ik een compromis tussen sluitertijd en ISO waarden zonder scherpte in te hoeven leveren op de vleugels van de vogel.

Het diafragma was F/5.6 en ISO800. De focus kon ik behouden dankzij continuous shooting mode (10 frames per seconde), met gebruik van de automatische scherpstelpunten (AFS auto).

Qua accessoires bij het fotograferen van vogels gebruik ik naast mijn telelenzen ook vrijwel altijd een statief of monopod om bewegingen vanuit mijn kant in de foto te beperken.

jessie1985

De juiste aanpak

Als je een bepaald dier wilt fotograferen is het handig om wat van het gedrag van het dier af te weten. Dit kan je helpen bij het kiezen van je instellingen, tijdstip en locatie. Zo zijn vogels vaak 's ochtends en aan het einde van de middag actief. Dit geldt ook voor de meeste roofvogels. Zeearenden kunnen uren achter elkaar in een boom zitten zonder in actie te komen, dus een beetje geduld heb je wel nodig. Vaak zoeken ze een hoge boom uit, van waaruit ze een goed overzicht hebben over hun jachtterrein.

Ik woon vlakbij de Biesbosch en heb daar aardig wat uren doorgebracht opzoek naar de zeearend om het gedrag van deze majestueuze vogel te bestuderen en om hem te fotograferen natuurlijk. Het was in het begin zoeken naar een speld in een hooiberg en ik kwam vaker gefrustreerd dan voldaan thuis omdat ik weer eens bot had gevangen. Maar als je hem dan eindelijk vindt, is de voldoening des te groter.

Een tool die ik wel eens gebruik bij het plannen van een zoektocht is waarneming.nl, een database waarin je per gebied kunt zien waneer en in welke aantallen een bepaald dier waargenomen is.

jessie1985

Handige tips

Wanneer ik een vogel in vlucht wil fotograferen bepaal ik mijn instellingen onder andere aan de hand van het beschikbare licht en de snelheid van de vleugelslag van het dier. Een ijsvogeltje is veel sneller en slaat zijn vleugeltjes veel vaker op en neer in zijn vlucht dan een grote vogel zoals een zeearend. Waar ik bij de zeearend weg kwam met een sluitertijd van "slechts" 1/500ste van een seconde moet ik bij een ijsvogel al gauw aan 1/2000ste denken om zowel kop als vleugels er scherp op te krijgen.

Vind je het lastig om een vogel in vlucht te fotograferen? Oefen dan eens op een meeuw. Vaak zijn deze vogels wat gemakkelijker te vinden dan een roofvogel en ze halen leuke trucjes uit in de lucht!

Het klinkt cliché, maar zorg er ook voor dat je vertrouwd bent met je camera en deze blindelings kan bedienen. Dieren blijven dieren en een situatie kan dan in een split second veranderen, waardoor je aanpassingen moet gaan maken aan je instellingen. Denk hierbij aan; een vogel die voor een bosrand langs vliegt en plots besluit om het hoger op te zoeken in het luchtruim, waardoor je achtergrond van donker naar licht gaat en je te maken krijgt met overbelichting. Of een plots opvliegende vogel waardoor je je sluitertijden op moet schroeven. Je hebt dan geen tijd om je oog van het oculair te halen en eens rustig op zoek te gaan hoe je die ene instelling ook alweer aan kon passen.

Meer van dit soort prachtige foto's zien? Volg Zoom.nl op Instagram en bekijk ook Jessica's indrukwekkende profiel!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn