Upload jouw foto's
Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera © spiegelreflex, grootte, verschil, systeemcamera

3 januari 2020, 12:00

Twijfel je nog tussen een systeemcamera of spiegelreflex? De een gaat voor de goede oude spiegelreflexcamera, de ander kiest voor de modernere systeemcamera. Er zijn wel wat verschillen tussen beide soorten camera's. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste twijfelpunten en handige tips voor als je niet kunt kiezen.

Wat is het verschil tussen een systeem- en spiegelreflexcamera?

De Engelse term voor een systeemcamera (mirrorless) duidt meteen het grote verschil aan met een spiegelreflex; de systeemcamera heeft geen spiegel.

In een spiegelreflexcamera kijk je door een optische zoeker, waardoor je een beeld ziet dat door de interne spiegel wordt gereflecteerd. Op die manier kan je rechtstreeks door het objectief kijken en zie je hetzelfde beeld als wat de sensor uiteindelijk gaat vastleggen. Wanneer je een foto maakt, klapt de spiegel tijdelijk op, om het licht op de sensor te laten vallen.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Een systeemcamera heeft geen interne spiegel en heeft daarom ook geen optische zoeker. In sommige gevallen hebben de camera's wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Vroeger waren elektronische zoekers traag, hadden ze een slecht dynamisch bereik en slurpten ze batterijen. Tegenwoordig zijn de elektronische zoekers (EVF's) zo goed ontwikkeld, dat ze in veel gevallen meer voordelen bieden dan hun optische broers.

Formaatverschil tussen spiegelreflex- en systeemcamera's

Veel fotografen vinden het aantrekkelijke formaat van een systeemcamera al voldoende reden om over te stappen. De camera's zijn namelijk in het algemeen een stuk compacter en lichter dan de grovere spiegelreflexcamera's. Is dat formaat echt een voordeel? Dat valt in de praktijk soms tegen. Alhoewel de body's daadwerkelijk een stuk compacter zijn, zijn de objectieven dat niet. Een teleobjectief op een systeemcamera ziet er soms zelfs wat absurd uit; vanwege het enorme verschil in grootte. Gebruik je voornamelijk pancake-objectieven? Dan past zo'n systeemcamera zeker makkelijker in je jaszak dan een spiegelreflex.

Een grotere camera heeft echter ook zeker voordelen. Zeker op het gebied van balans en stabiliteit, grip en bedieningsmogelijkheden van de knoppen, zullen veel fotograferen een spiegelreflexcamera gebruiksvriendelijker vinden dan de kleine systeemcamera's.

Sensorverschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera's.

Het assortiment aan systeemcamera's is zo ver ontwikkeld, dat ook de sensorgrootte geen doorslaggevende reden meer kan zijn om voor een spiegelreflexcamera te kiezen. Er is een grote hoeveelheid aan micro-four-thirds camera's, zoals de populaire Panasonic GH5-serie. Daarnaast zijn er tal van APS-C, camera's, zoal de prachtige Fujifilm X-H1 en natuurlijk is ook fullframe goed vertegenwoordigd met de Sony A7-serie. De systeemcamera's zijn dus zeker niet alleen bedoeld voor 'de vakantieganger die wat mooiere foto's wil maken'. Het segment is tegenwoordig enorm in opmars onder de professionele fotografen.

De grote verschilpunten tussen systeem- en spiegelreflexcamera's

Wat het belangrijkste is om te overwegen, wanneer je een systeemcamera- wil aanschaffen. Is dat het segment nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zaken zijn nog niet op hetzelfde niveau als bij spiegelreflexcamera's. Zo is het aanbod aan accessoires en objectieven voor systeemcamera's op dit moment nog altijd een stuk kleiner. De objectieven zijn vaak ook een stuk duurder. Natuurlijk zijn er verschillende mount-converters beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om Canon-objectieven op je Sony systeemcamera te gebruiken, maar ook daar hangt een prijskaartje aan en dit gaat bij goedkopere oplossingen vaak gepaard met verlies van autofocus.

Ook de accuduur van de systeemcamera's is nog een lastig punt. Spiegelreflexcamera's hebben vanzelfsprekend meer ruimte voor grotere en krachtigere accu's. De kleinere accu's van een systeemcamera hebben nog niet dezelfde capaciteit en zullen zeker een frustrerende factor zijn voor fotografen die ook regelmatig gebruik maken van de videomogelijkheden.

Systeemcamera's zijn op dit moment de sector waarin het meest geïnnoveerd wordt. De prestaties op het gebied van autofocus, beeldstabilisatie en videomogelijkheden worden met ieder model steeds indrukwekkender. Het aantal modellen is zo divers, dat er voor iedere fotograaf wel iets interessants tussenzit. Van ultracompacte en eenvoudige consumentenmodellen, tot professionele snelheidsmonsters voor de sportfotograaf. De spiegelreflexcamera lijkt soms met uitsterven bedreigd te worden, maar die modellen zijn zó oerdegelijk dat je daar ook geen miskoop aan kan maken.


Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sheng-si op 4 januari 2020 om 19:47

Weer artikel met haken en ogen. Zijn er systeemcamera's zonder elektronische zoeker, wat wel gesuggereerd wordt. Sony maakt al geen dslr meer en heeft al enige tijd naast de a7 serie ook een a9 serie. Achterhaalde info dus weer eens. Netnals artikel over alternatieven voor photoshop en lightroom. Nodigt niet uit om het blad eens te kopen.

pandit op 7 maart 2018 om 06:50

1 belangrijk verschil mis ik, "Autofocus" , Spiegelreflex camera's doen dat veel beter, sneller en bij minder licht en maakt gebruik van fase detection. Mirrorless camera's kijken naar de scherpte van het beeld en kunnen vaak niet zien aan welke kant er scherp gesteld moet worden, daarom hoor je zulke kamer zoeken naar het scherpste punt. Moderne mirrorless camera's doen het tegenwoordig beter dan de oude. Echte pro's gebruiken uitsluitend DLSR's

KrisR79 op 7 maart 2018 om 11:09

Dat was vroeger zo, maar moderne mirrorless camera's gebruiken ook phase detection hoor. Er is een grote inhaalbeweging op vlak van autofocus gemaakt.

En wat je laatste zin betreft, dat klopt totaal niet. Er zijn massa's professionele fotografen die uitsluitend nog met mirrorless camera's werken!

pandit op 15 maart 2018 om 07:42

enige nuance, Bepaalde merken zijn inderdaad met een inhaalslag bezig, met name Sony heeft door het plaatsen van fasedetection sensors in de beeldsensor zijn mirrorless camera's naar een hoger plan getild met als resultaat focussnelheden vergelijkbaar met SLR's, maar dat is nog niet bij alle merken mirrorless camera's. het heikele punt blijft de methode van autofocus. Bij mirrorless wordt traditioneel gebruik gemaakt van Contrast detection. Hierbij kan de camera alleen zien of het beeld scherp of onscherp is en gaat op zoek naar het scherpste punt. Dit kost tijd. Bij fasedetection dat bij SLR's gebruikt wordt weet de camera direct het scherpste punt, autofocus gaat daardoor veel sneller. Als ik op mijn Nikon liveview aanzet (Mirrorless mode) is autofocus hierdoor meteen een stuk trager.

Spijtig dat dit punt niet is meegenomen in dit artikel. Ik kan iedereen die zijn fotografie kennis naar een hoger plan willen tillen de video training "Fundamentals of Photography with John Greengo (2018 editie)" van harte aan bevelen. John heeft enorm veel kennis en kan deze heel goed overbrengen. Ondanks mijn ruim 40 jaar fotografie ervaring enorm veel geleerd waaronder het autofocus verhaal hierboven.

Wat is een profesionele fotograaf? In de journalistiek zie ik uitsluitend Nikon en Canon, mogelijk switchen studiofotografen naar mirrorless omdat zij meer in een gecontroleerde omgeving werken. Ook oorlogsfotografen zie ik niet met kilo's cameragear slepen. Verder hebben Nikon en Canon een goed werkend service organisatie

jpstairs op 4 januari 2020 om 23:29

De nieuwste systeem camera's van Olympus en Sony gebruiken allemaal fasedetectie om scherp te stellen en ze zijn tevens razendsnel qua autofocus. Panasonic loopt nog wat achter op dat vlak. Maar hun contrast autofocus is ook erg snel en doeltreffend.

De PRO service van Olympus is ook perfect. Steeds meer fotografen stappen ook over naar het MFT systeem vanwege het systeemgewicht wat ze moeten meedragen.

In dit artikel had wat meer mogen staan over de extra mogelijkheden die systeem camera's bieden. Daar zit echt veel functionaliteit die traditionele DSLR's niet kunnen hebben. Zaken zoals bijvoorbeeld live composite en ProCapture van Olympus.

acquaesapone op 6 maart 2018 om 19:26

Je kan een stadsautootje als een Fiat 500 ook niet vergelijken met een Audi A6. Het hangt er maar vanaf waarvoor je hem nodig hebt.
Ik ben de gelukkige bezitter van een Nikon D750 en een Olympus OM-D E-M1MKII en ben van beide uiterst tevreden. Elk in zijn eigen toepassingsgebied.

ptrhns op 4 maart 2018 om 17:16

Ik heb de Canon M5 en de Canon 760D. Ga ik met vakantie dan pak ik de M5 , ga ik landscappen doen dan pak ik deM5. Echter als het op snelheid aankomt dan pak ik de 760D . Ga ik studiofotografie dan dan pak ik de 760D . Wat @mvbalkom zegt over de spiegel klopt niet helemaal. Ook met de spiegelloze camera heb snel stof op je sensor is mijn ervaring, juist omdat er geen spiegel voorzit. Wat de accu duur betreft , met exact dezelfde accu kom ik met de M5 niet verder dan 250 foto's , met de 760D is 800 a 900 geen probleem.
Wat betreft de converters, ik gebruik een EF-M-EF converter van YongNuo en alle EF lenzen doen het goed op de M5 met deze adapter, alle functies werken. Flink nadeel voor studio fotografie van de electronische zoeker is WYSIWYG , ik gebruik handmatige instellingen , dan is het beeld in de zoeker zwart, maar bij de DSLR is ie gewoon te gebruiken. Ik werk met flitslicht. Het licht er dus aan wat voor fotografie je doet , en dan is de systeemcamera zeker een optie, maar dat de DSLR uitgestorven , dat zeker niet. Anders dan hadden de spotfotografen die elk weekend langs het veld zitten er allang één aangeschaft.

rob1951 op 6 maart 2018 om 16:27

Voor snelheid hoef je geen spiegelreflexcamera te kiezen.
De door jou genoemde canon 760D kan Max 5 foto’s per seconde schieten.
De Olympus E-M1 mark II schiet er 60 per seconde!

ChristiaanKras op 6 maart 2018 om 12:19

Bij de Sony's kan je Live Preview uitzetten. Dan is het niet meer WYSIWYG. Zal Canon toch zeker ook wel hebben?

ptrhns op 6 maart 2018 om 13:50

Canon heeft een evt , electronisch. Niet optisch.

ChristiaanKras op 6 maart 2018 om 13:54

Sony ook. Maar bij Sony kan je aangeven of je Live Preview wil of niet. Zet je 'm uit dan krijg je altijd (voor zover de omstandigheden toestaan met bestaand licht) beeld. Diafragma wordt dan open gezet en de gevoeligheid gaat omhoog. Dan heb je niet meer je WYSIWYG maar wél beeld.

Heb even snel op Google gezocht maar het lijkt er op dat je het bij Canon niet standaard uit kan zetten. Zag wel een vermelding over Magic Lantern waar het wel in zou moeten kunnen.

mvbalkom op 1 maart 2018 om 21:14

Het grote verschil is natuurlijk de spiegel. Een techniek die al heel erg oud is en veel nadelen geeft in een camera ... stof rondslaan, beweging onscherpte, mechanische onderdelen dus moeten gesmeerd worden en bevuilen de sensor, de latency die een spiegel creëert (dus max 1/8000) en zo zijn er nog wel wat nadelen te noemen.
"Accuduur van de systeemcamera's is nog een lastig punt" bekijk de specificaties eens hoeveel opnames je kan maken op een accu, een reflex camera heeft namelijk ook meer accu vermogen nodig om het een en ander te laten werken / bewegen.
Betreft accessoires, ik denk dat innovatie van de systeem camera's hier de gevestigde orde ook voorbij streeft. Nooit een 16MM F1.4 gezien van Canon of Nikon. Wat betreft converters op dit moment timmeren bedrijven zoals techart behoorlijk aan de weg en geven de mogelijkheid om je huidige glas te gebruiken op een systeem camera met behoud van AF en data exchange. Een gemiddelde converter kost ongeveer de helft van een FF lens. Zelf ben ik een tijd geleden overgestapt op een systeem camera en heb er geen seconde spijt van gehad ... lekker hoor die midformaat sensor, 325 focus punten over heel de sensor, 50MP, sluitertijden van 60Min tot 1/160000 en andere superlatieven ten grote van kleine consumenten reflex.