Meld je gratis aan
Expertuitdaging: Voorjaarsbloeiers © voorjaar, kievitsbloem, lente

20 april 2018, 10:00

Je kan het niet gemist hebben, het is prachtig weer. Door de overdonderende hoeveelheid zon, zijn een heleboel planten al snel gaan bloeien. Duik met je camera de velden en fotografeer die voorjaarsbloeiers!

Deze bloemen vind je allemaal in de Keukenhof!

Welke bloemen kan ik nu fotograferen?

Bloemen zijn overal te vinden. Een heleboel fruitbomen staan in bloei, waardoor je uitgestrekte rijen met bomen vol bloesem kan vastleggen. In sommige velden kan je de wat zeldzamere kievitsbloem vinden. Natuurlijk zijn ook de tulpenvelden op dit moment prachtig, omdat ze nu helemaal op kleur zijn. Weet je niet goed welke bloemen er in jouw omgeving te vinden zijn? Ga dan gewoon op pad en je komt vanzelf wel iets moois tegen!

neltalen

Scherpstellen bij macrofotografie

Bij macrofotografie kun je vaak het beste met de hand scherpstellen. Dat gaat het soepelst door ongeveer op de bloem scherp te stellen, en de fijnafstelling te doen door de camera naar voor of naar achter te bewegen. Wanneer je vanaf statief werkt, kun je een speciale 'focusing rail' gebruiken. Zo kun je zonder het statief te verplaatsen de afstand tussen camera en onderwerp veranderen.

Als je onderwerp niet beweegt, kan de autofocus wel van nut zijn. Je hebt dan rustig de tijd om het goede scherpstelpunt te kiezen. Bedenk dat bij macrofotografie het bekende 'eerst scherpstellen en dan de compositie bepalen' niet opgaat. De kleinste beweging van je camera kan je onderwerp uit de scherpte laten verdwijnen; nog een reden om met de hand scherp te stellen. Je kunt natuurlijk ook eerst automatisch scherpstellen en dan met de hand bijregelen.

martine-10

Macrofotografie zonder macrolens

Nu de tijd van prachtige bloemen, beestjes en insecten is losgebarsten, wil je als fotograaf daar het liefst zo dicht mogelijk met je camera opkruipen. Hoe maak je mooie macrofoto's, zonder direct te investeren in een macrolens? We geven je een aantal tips!

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

m1rphotography

Inspiratie opdoen? Bij de expertuitdaging 'Lentekriebels fotograferen' kwamen al aardig wat voorjaarsbloemen voorbij!

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Versaille op 25 april 2018 om 11:47

Klinkt weer leuk! Vooral die kievitsbloemen staan hoog op mijn lijstje. Afgelopen weekend bijna een bekeuring omdat heel Zwolle op slot zit. Stel je voor dat er mensen zijn die kievitsbloemen willen fotograferen. Dat mag alleen in georganiseerd verband met iemand die boswachter is of toestemming heeft gekocht van een boswachter. En als die excursies zijn al geweest of zitten vol. Weer zo'n dooie mus gevalletje van jullie. Kunnen jullie ipv ons lekker maken, niet iets regelen zodat jarenlange abonnees eens dit soort dingen dan ook daadwerkelijk kunnen fotograferen?

1103 op 25 april 2018 om 14:11

In Anna Paulowna te kust en te keur aan bloemen ben kievitsbloem..gister geweest....


Het vervelende v zoom... onderstaande reacties zijn niet te verwijderen op telefoon...

Versaille op 26 april 2018 om 16:26

Ha ha, geeft niks. In omgeving Zwolle ook, is wat dichterbij Apeldoorn. Maar daar mag je dus niet komen. Anna Paulowna is niet ff te doen vanuit Apeldoorn.

1103 op 25 april 2018 om 14:11

In Anna Paulowna te kust en te keur aan bloemen ben kievitsbloem..gister geweest....

1103 op 25 april 2018 om 14:08

In Anna Paulowna te kust en te keur aan bloemen ben kievitsbloem..gister geweest....

1103 op 25 april 2018 om 14:08

1103 op 25 april 2018 om 14:08

...