Upload jouw foto's
Expertuitdaging: perfecte symmetrie © symmetrie, vlinder, bloem

25 mei 2018, 13:00

Symmetrische gezichten worden over het algemeen mooier gevonden en symmetrie in de architectuur geeft je foto iets abstracts. In allerlei situaties is het dus een verrijking voor je foto! Vandaar dat symmetrie deze week het onderwerp van de expertuitdaging is!

Je onderwerp precies in het midden van het beeld zetten, is vaak not-done in de fotografie. Maar wat nou als dit perfecte symmetrie in je foto oplevert? Met de volgende onderwerpen kun jij oefenen met het werken met symmetrie!

Het juiste kader kiezen

Houd tijdens het fotograferen wat ruimte rond je compositie. Tijdens de nabewerking kan je de foto namelijk veel nauwkeuriger uitsnijden dan tijdens het fotograferen. Als je foto ook maar een klein beetje scheef staat, kan het zijn dat bij een krap kader net een stukje verloren gaat waardoor je uiteindelijk alsnog een flink stuk moet croppen. Dat voorkom je door dus extra ruimte in te calculeren.

jelmerjeuring

Reflecties en spiegelingen

Niet alle onderwerpen zijn uit zichzelf al mooi symmetrisch, maar dat betekent niet dat je er niks mee kan doen! Probeer te variëren met glimmende oppervlakten om zo alsnog een spiegelbeeld te creëren. Dit kan je doen met water of met een spiegel, maar denk ook eens aan glimmende ruiten of gepolijste stenen. Alles wat ook maar enigszins reflecteert kan een spiegelbeeld vormen!

boudi

Verander je perspectief

Als je aan de slag gaat met symmetrie dan zal je heel vaak een situatie tegenkomen waarin de foto 'net niet' symmetrisch is. In dat geval kan je croppen en snijden wat je wilt, maar vaak valt er dan niet veel meer van te maken. Om dat soort situaties te voorkomen is het belangrijk om voor het maken van de foto exact te bepalen wat het punt van symmetrie is. Dit punt kan overigens ook een rechte lijn zijn. Zorg vervolgens dat je recht voor dit punt zit. Een halve stap naar links of rechts kan vaak een groot verschil maken. Perfecte symmetrie vraagt soms dat de fotograaf zich in allerlei bochten moet wringen, want er is maar één hoek de juiste!

tom-kruissink

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

triple-t

Wil je werken met kleurcontrast in je foto's? Lees dan snel de vorige expertuitdaging!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn