Meld je gratis aan
5 vooroordelen waar elke fotograaf mee te maken krijgt © kind, wagen, prof

7 juni 2018, 14:20

Als men eenmaal een aantal indrukwekkende foto's van jouw hand gezien heeft, dan kan je aftellen tot je deze opmerkingen te horen krijgt!

Wat maakt jouw camera een goede foto's!

Enorm vaak wordt de kwaliteit van een fotograaf toegerekend aan de camera of objectieven die hij gebruikt. Iedere fotograaf wordt gevraagd naar de apparatuur, maar zelden komt de aanpak of denkwijze ter sprake. Dat is enorm zonde, want het is juist enorm interessant en leerzaam om daar achter te komen. Bovendien is meerdere keren bewezen dat niet de camera, maar de fotograaf de echte kwaliteit van een foto maakt.

In Amerika zijn twee professionele fotografen de uitdaging aangegaan om te fotograferen met een 'minder' professionele camera en toch goede foto's te leveren! Tegen hen fotografeerde een amateurfotograaf met een professionele camera met hetzelfde model.

Je bent fotograaf? Maar wat is dan je 'echte' baan?

Helaas wordt fotografie door veel mensen nog altijd niet als een volwaardig beroep gezien. Dat komt omdat er veel mensen zijn die fanatiek fotograferen, maar daarnaast gewoon werkzaam zijn in een andere sector. Er wordt vaak gedacht dat je van een 'hobby' niet rond kan komen. Maar we weten allemaal dat het leven van een fotograaf keihard werken is en nog maar weinig weg heeft van een hobby!

jacquelineuiterloo

Waarom doe je zo lang over één foto? Dat fix je toch gewoon in de nabewerking?

Nog zo'n vooroordeel, is dat we tegenwoordig alleen nog maar achter onze computer zitten te sleutelen aan foto's. Natuurlijk zijn er genoeg creatieve fotografen die van fotomontages hun werk hebben gemaakt en hebben verheven tot een vorm van kunst. Echter is er een veel grotere groep die zich heel goed beseft dat je de beste foto's maakt met de camera en dat de nabewerking een puntje op de I is.

Waarom kan je niet gratis fotograferen? Het is toch een hobby?

Teveel mensen zien professionele fotografie nog altijd als een uit de hand gelopen hobby. Ze zijn daarom vaak teleurgesteld als je niet gratis, of voor een belachelijk tarief wil komen opdraven. Het inschatten van je eigen waarde blijft voor veel fotografen een heikel punt. Je moet al je apparatuurskosten in berekening nemen, goede verzekeringen afsluiten en beseffen dat jouw tijd allesbehalve gratis is.

Je bent een slechte fotograaf, want ik vind je stijl niet mooi

Fotografie is een enorm smaakafhankelijk vakgebied. Als je een tien-in-een-dozijn fotograaf bent, zal je al snel moeite hebben met het vinden van klanten. Er zijn namelijk genoeg concurrenten om je heen! Helaas wordt een echt onderscheidende stijl ook niet altijd door iedereen gewaardeerd. Er zijn genoeg mensen die het al snel afkeuren en je als 'slecht' bestempelen. Dat is simpelweg niet jouw doelgroep, dus daar hoef je verder ook niet over in te zitten.

Als hobbyist word je regelmatig gevraagd om ergens te fotograferen. Je krijgt veel complimenten over je werk en gaat steeds meer tijd steken in je fotografie. Wanneer zet je definitief de stap om professioneel te gaan fotograferen?En hoe doe je dat

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Stefanie71 op 20 juni 2018 om 10:11

Voor mij is het 'maar' hobby dus heel vaak krijg ik dat soort opmerkingen niet, toch is eea herkenbaar vooral punt 1, Ik zeg altijd fotografie is 90% het (in)zicht van de fotograaf en slechts 10% de apparatuur

Rolo72 op 7 juni 2018 om 23:12

Meningen..... Omdat de enige referentie die ik gebruik die van mijzelf is, laat ik ze beperkt toe. Als ik foto's van twee jaar geleden terugkijk en ik denk; "Dat zou ik nu niet meer op die manier doen...", dan doe ik het goed. Tips neem ik weldegelijk serieus. Dus een mooie gelegenheid om aan te kaarten waarom ik hier mijn foto's ben gaan delen -> FEEDBACK! Ik mis de (opbouwende) kritiek waar ik van kan leren......

Marimore op 7 juni 2018 om 16:09

Tien-in-een-dozijn-fotograaf zijn is best bijzonder... meestal ben je ‘net als de rest’ als er 13 in een dozijn zitten.

Hansio12 op 13 juni 2018 om 08:34