Meld je gratis aan
Expertuitdaging: Wees een straatfotograaf!

29 juni 2018, 19:24

Straatfotografie is een uitdaging op zichzelf. Je resultaten aan het einde van de dag zijn afhankelijk van veel factoren die je vaak zelf niet in de hand hebt. Toch zijn er een aantal dingen nog wel zelf te controleren en vanuit daar moet je te werk gaan. Deze uitdaging vraagt je om te fotograferen met zowel controleerbare als oncontroleerbare omstandigheden.

Straatfotografie wordt al heel lang gedaan. Bekijk hier straatfoto's uit 1890 van een Noorse fotograaf!

Wees onopvallend

Wat je wel zelf in de hand hebt, is het niet-aanwezig zijn in je aanwezigheid op straat. Zodra mensen doorhebben dat jij hen aan het fotograferen bent, verandert hun gedrag. Soms kan dit mooie foto's opleveren, maar vaak draaien mensen zich weg of voelen zich gestoord. Straatfotografie gaat om het vastleggen van het natuurlijke, ongestoorde gedrag van mensen. Kies daarom voor een kleine camera of ga vanaf een afstand te werk met een telelens. Houd er wel rekening mee dat er mensen zijn die het echt niet waarderen gefotografeerd te worden en het is dan ook van belang dat je dat respecteert! Dit zie je gauw genoeg af aan hun gedrag en non-verbale houding.

Huttenbosch

Burst mode

Het kan een honderdste van een seconde zijn om de perfecte foto te kunnen maken. Wees dus altijd paraat en zet je camera dan ook op de Burst-Mode. Je maakt meerdere foto's achter elkaar, waardoor de kans groter wordt dat het ene goede shot erbij zit.


Ginss

Kleur of zwartwit

In de straatfotografie is het van belang na te denken over de nabewerking van je foto. Laat je de foto in kleur of zet je deze om naar zwart-wit? Omzetten naar zwart-wit wordt veel gedaan, omdat dit straatfoto's vaak sterker maakt. Een straatbeeld kan door alle kleuren, mensen, auto's en alles wat leeft op straat nogal druk lijken wanneer er allerlei kleuren aanwezig zijn. Door het beeld om te zetten naar zwart-wit en met contrast te werken, maak je het beeld rustiger. Denk goed na voordat je dit doet, want in sommige straatfoto's kan de kleur juist het beeld krachtiger maken.

Manonruitenbergfotografie

Thema

Om het je nog iets moeilijker te maken; geef jezelf een thema of een onderwerp voor je straatfoto. Straatfotografie heeft soms wat weg van documentaire fotografie waarin een maatschappelijk thema vaak centraal staat. Nu hoef je voor deze expertuitdaging geen groot maatschappelijk thema na te jagen, maar geef jezelf een opdracht op straat waardoor je het jezelf iets moeilijker maakt een onderwerp te kiezen.

Rutgervanloo

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!!

Kb

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 2 oktober 2018 om 10:22

Een leerzame tekst

axelterpstra op 3 juli 2018 om 13:48

Een zeer goed initiatief van Zoom.

Ik hoop van harte dat dit Zoom fotografen extra stimuleert.

Straatfotografie is vaak een ondergeschoven kind in de berichtgeving.

Sommige facetten komen te weinig aan bod, zoals toegepaste technieken hoe je bijvoorbeeld in lagen kunt werken en wanneer je van lagen kunt spreken.

Ik krijg wel eens vreemde blikken van mensen als ik beweer dat je als straatfotograaf ook actief kunt zijn in ander foto discipline's zoals macro- portretfotografie.

Lichtval en compositie leer je beter beheersen in deze takken van fotografie.

En in mijn ogen is dit ook een basis bij straatfotografie.

Zoals hierboven beschreven om met een telelens(je) te werken kan leuke resultaten opleveren, maar voor mij is het belangrijker om zo dicht mogelijk op je onderwerp te kruipen.

Er is nog zoveel interessants te ontdekken in dit genre fotografie.

PtR op 3 juli 2018 om 14:03

Mooi gesproken Axel!! Ik moet trouwens eerlijk bekennen dat macro- en portret me minder goed af gaan.

axelterpstra op 3 juli 2018 om 22:14

Landschap kan ook een nuttige afleiding zijn, Peter. Dat ligt je beter.

Als straatfotograaf moet je je visie zo breed mogelijk zien te houden is mijn bescheiden visie.

Als ik een weekje macro of zo gedaan heb en ik loop weer op straat, dan komt er weer een enorme boost boven drijven. Een soort van herbevestiging dat ik op straat thuis hoor.

Datzelfde heb ik niet als ik langere tijd op straat bezig ben. Dan trekt het wel, maar je moet toch je hoofd even leeg maken, soms.

Onlangs las ik een interview van een zoomer die veel exposeert en aan de weg timmert met afwisselend succes, geloof ik.
Waar ik versteld van stond was zijn opmerking dat hij wel meer van diafragma en sluitertijden zou willen afweten....

Als technische kennis onvoldoende is, loopt het ergens toch een keer vast.

En veel fotoplezier met je flitser! Het vijzelt de kwaliteit hier op. Ik vind ze mooi en sterk!

PtR op 29 juni 2018 om 21:32

Hoera! Weer wat aandacht voor straatfotografie. Vind ik erg leuk. Beetje jammer dat die mooie foto van KB nu weer is geplaatst maar ik ben blij met de aandacht voor straatfotografie en de uitdaging die er aan vast zit.

Johannez op 29 juni 2018 om 21:19

Ben erg verheugd dat er op deze wijze de in mijn ogen sterk onderbelichte straatfotografie wat meer onder de aandacht komt. Echter ik ben van mening dat de link naar de Noorse fotograaf geen straatfoto's zijn maar portretten omdat er overduidelijk geposeerd wordt. Zowel straatfoto's als straatportretten dienen heimelijk te zijn gemaakt volgens de regels van de straatfotografie (raadpleeg Google). Ik zeg dit omdat dit misverstand zich hardnekkig blijft repeteren in artikelen over straatfotografie.

PtR op 29 juni 2018 om 21:34

Ik denk dat je die foto's van de Noorse fotograaf ook in het licht van die tijd moet zien. Even een snel beeld maken zoals wij dat nu doen met 1/500 zat er toen niet in. De camera moest op statief en dat valt natuurlijk best op. Nu noemen we dit misschien geen straatfotografie maar destijds was dit mogelijk het maximaal haalbare.