Upload jouw foto's
5 mooie gebieden in Nederland voor een dagje fotografie!  © IDG NL

11 augustus 2018, 07:15

Ons landje telt zo'n 120.000 hectare aan Nationale Natuurparken, dus we hebben plek zat om prachtige landschappen en de natuur te fotograferen!

Renderklippen, Gelderland

Het woord Renderklippen betekent letterlijk 'op- en neer gaande heuvels'. Het is een gebied in de Veluwe. De zandverstuivingen die ooit ontstonden door boskap en landbouw hebben stuifduinen gevormd, die samen de Renderklippen vormden. Wie het gebied bezoekt, gaat dus ook op en neer over de heuvels!

Corvdwaal

Tot op de dag van vandaag lopen er schapen op de heidevelden. Deze voorkomen dat het gebied dichtgroeit met bomen. Nadat je hier een hele dag hebt rondgesjouwd en gefotografeerd, kun je ook de Schaapskooi nog even bezoeken.

De gouden uurtjes zijn bij uitstek geschikt om landschappen te fotograferen. Let er wel op wanneer het gebied waar je gaat fotograferen toegankelijk is. Sommige parken mag je pas betreden na zonsopkomst. Lees hier onze tips voor het fotograferen gedurende het gouden uur!

Park de Hoge Veluwe, Gelderland

Wie kent het niet, het Park de Hoge Veluwe. Hier wisselen veel verschillende soorten landschappen elkaar af en vind je er een uitgebreid scala aan dieren! Bossen, heidevelden, moerassen, alles is er te vinden en dus te fotograferen.

BrendaRoos

In augustus is het park geopend van 8:00 tot 21:00. Houd er wel rekening mee dat je een uur voor sluitingstijd uit het park moet zijn. Ook ben je als fotograaf altijd te gast in natuurgebieden, dus wees netjes en voorzichtig voor alle flora en fauna!

Jaapvandenhelm

Op de website van het KNMI kun je een tabel vinden met tijden van zonsopkomst- en ondergang in 2018.

Dwingelderveld, Drenthe

Het Nationaal Park Dwingelderveld bevindt zich in Drenthe en is rijk aan een uitgestrekt natuurgebied. Dit is het grootste en best ontwikkelde natte heideveld van West-Europa. Helaas is de heide op dit moment droog, dood of te dor om te fotograferen door de hittegolf!

BNN

Bedenk vooraf wat je wilt gaan fotograferen in het natuurgebied. Het landschap in de ochtendzon is natuurlijk al prachtig, maar je kunt ook experimenteren met macrofotografie en alle diertjes die er leven of neem het water in natuurgebieden eens als onderwerp!

MartijnvanSabben

Kies je voor landschapsfotografie? Dan is het slim om een statief mee te nemen wanneer je op pad gaat! Hierdoor staat je camera stil en kan jij ondertussen experimenteren met bijvoorbeeld de sluitertijd.

Zuiderheide, Noord-Holland

De Zuiderheide is een heidegebied bij Laren in de buurt. Het gebied daalt vanaf het Sint Janskerkhof naar de Eemvallei. De 'Zeven Bergjes' die je in het gebied vindt, dateren van ongeveer vierduizend jaar geleden. Boven op deze 'bergjes' vind je schitterende uitzichten. De Zuiderheide hoort bij het Goois Natuurreservaat, die in totaal 50 natuurgebieden beheert.

SophieKeizer

Sallandse Heuvelrug, Overijssel

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied met ook veel verschillende soorten landschappen. Bos, vennen en heide zijn er allemaal aanwezig. Dit natuurgebied kenmerkt zich natuurlijk door de 'heuvel' die er aanwezig is!

Oostindienjp


Ga je op pad? Probeer dan in natuurgebieden verschillende soorten fotografie uit. Zo kun je alle insecten en beestjes bij het ontwaken fotograferen met een macrolens! Ook kun je de natuurelementen die zich aanbieden meenemen in je fotografie. Fotografeer je bij zonsopkomst of ondergang? Dan heb je ook direct te maken met veel schaduwen in de natuur. Probeer hiermee te spelen. Er ontstaan namelijk hierdoor mooie silhouetten in het landschap!

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gebbe op 15 augustus 2018 om 12:50

Flevoland, wanneer er tulpen zijn, prachtige uitzichten bij het vallen van de avond,
De achtertuin van Almere, Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, De wieden op de grens
van Flevoland/Overijssel. Gelukkig heeft ons land zoveel natuurschoon dat we het nooit allemaal kunnen benoemen.
gr Nelly

karel1 op 15 augustus 2018 om 06:43

En vooral niet te vergeten de Soesterduinen, de Korte en Lange Duinen.

ronris op 14 augustus 2018 om 22:53

De kop van Schouwen.

Arnoldloorbachphotography op 14 augustus 2018 om 21:48

Het Drents Friese wald, met als topper het Aekinga zand, heide en stuifduinen. Even zonder kleurige heide. Je vindt er wel de zonnedauw bij de grenspoele( grote ven)dat de scheiding is tussen Friesland en Drenthe.

mphvanhoof op 14 augustus 2018 om 21:14

De Brunssumse heide is ook een zeer fraai gebied voor fotografen. En als je daar klaar bent ga je nog even langs de schotse hooglanders in Schinveld. Dan heb je een mooie actieve dag. Gr MArcel.

Buiterbeeld op 14 augustus 2018 om 21:03

Nationaal Park Oosterschelde wordt nogal eens vergeten maar biedt vele mogelijkheden qua differentiatie van landschap.

freddie2 op 14 augustus 2018 om 20:38

In Tilburg mijn eigen woonplaats daar zijn ook enkele mooie natuurgebieden in de buurt. Waaronder de Drunense Duinen. In het buitengebied van Tilburg niet zo groot natuurgebied maar wel mooi om daar een zonsopkomst wandeling te maken. Zelf al enkele keren gedaan met mijn camera's. Om hiervan een mooie zonsopkomst te fotograferen. Zie foto's die erbij staan in deze Tilburgse stads blog. https://mijnpiushaven.nl/fotos-zonsopkomst-natuurgebied-moerenburg/

jodaniels op 14 augustus 2018 om 19:48

National Park de Groote Peel Limburg/ Brabant mag wat mij betreft ook toegevoegd worden aan het lijstje

ptrhns op 14 augustus 2018 om 19:13

Amsterdamse Waterleidingduinen, zowel voor landschappen , vossen en damherten( oktober weer de bronst , gaat er heftig aan toe) . Ingangen bij Vogelenzang en Zandvoort en De Zilk .

Eelke87 op 13 augustus 2018 om 11:43

Helaas licht heidegebied de Renderklippen er door de droogte momenteel niet zo mooi bij, grote delen van de heide zijn bruin//rood door de droogte. Ik zou je bezoek een jaartje uitstellen.

osten op 13 augustus 2018 om 11:36

interessant,om te gaan bekijken

hagru100 op 11 augustus 2018 om 21:00

Je bent de Peel in noord-brabant vergeten.