Upload jouw foto's
5 tekenen waaraan je kunt zien dat je jezelf als fotograaf snel ontwikkelt © engel, water, lightpainting

24 augustus 2018, 12:00

Kijk eens terug naar het moment waarop je je eerste fotocamera in handen had. Is dat nog niet zo lang geleden? Wellicht is er in die korte periode toch nog flink wat veranderd.

Waarschijnlijk heb je inmiddels ook wel geleerd dat je als fotograaf helemaal niet zoveel apparatuur nodig hebt, toch?

Je begint je eigen stijl te verbeteren

Begin je je te ergeren aan die extreme HDR-bewerkingen of het vignet dat je twee jaar geleden op al je foto's plakte? Dat betekent dat je stijl begint te veranderen en dat je groeit als fotograaf. Je leert namelijk continu nieuwe technieken, waarmee je je nabewerking kunt verfijnen. Zodra je terugkijkt op je eerdere beelden en daarin het gebrek aan verfijning mist, dan weet je dat je als fotograaf flinke stappen hebt gemaakt.

Je hebt inmiddels ook geleerd dat de camera niet de fotograaf maakt, maar andersom!

Je kunt anderen helpen

Komen mensen altijd bij jou voor tips en advies op het gebied van fotografie? Dan zien ze je als een echte kenner, waarop ze kunnen vertrouwen. Door anderen te helpen leren niet alleen zij, maar leer je zelf ook meer over het vak en de aanpak van anderen. Het helpt je om met een frisse blik naar je eigen sector en aanpak te kijken, waardoor je prima kunt ontdekken wat er wel en niet bij je past.
remkokillaars

Je weet precies wat je wilt met je fotografie

Een mooie zonsondergang is mooi, maar wat kun je doen om het extra bijzonder te maken? Als gevorderde fotograaf kun je zonder moeite nadenken over het verbeteren van je eigen beelden. Je ziet direct als er iets ontbreekt en je weet ook hoe je technisch gezien bepaalde effecten kunt bereiken. Waar je eerder al blij was met een scherpe foto, weet je nu meer diepte en sfeer in je beeld te brengen.

lein69

Je vindt je eigen niche

Waar je eerder misschien het ene weekend op een bruiloft en het volgende weekend op een motorcrosstoernooi stond, heb je inmiddels je eigen specialisatie gevonden. Misschien is jouw docu-achtige reportgagestijl wel perfect voor journalistieke nieuwsfoto's, of maak je juist de meest romantische plaatjes waardoor alle verliefde stelletjes door jou gefotografeerd willen worden. Het kan soms even duren, maar dan merk je opeens dat alles op zijn plek valt en weet je precies waar jouw stijl, aanpak en ervaring het beste tot hun recht komen.
fotostad

Heb je veel geleerd en wil je de stap maken om professioneel fotograaf te worden? We helpen je graag op weg!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PaulCaroen op 29 augustus 2018 om 16:32

Mijn eerste camera ? Ik was 15 dus 65 jaar geleden.
Er is tussen die Bessa Voigtlânder en mijn D3 van nu niet zoveel verschil.
Vroeger was het wel veel omslachtiger om een mooie vergroting te maken (dubbel bad methode - vergroter met kleurenfilters enz.) nu een beetje klikken met Lightroom : alles veel eenvoudiger.
Maar dat is maar de techniek, de visie , de compositie daaraan is niets veranderd ... Dat zit niet in de camera maar in het kopje ! (of niet )

patrickbrinksma op 29 augustus 2018 om 12:29

Ik vermoed dat het zien dat er 4 tekenen ipv 5 in het artikel staan het 5de teken is.

Florijntje op 28 augustus 2018 om 19:25

Ik tel inderdaad ook maar 4 tekenen. Zou dit soms een test zijn of we het artikel wel serieus lezen . We hebben nr. 5 natuurlijk nog tegoed en vertrouwen erop dat deze snel gepubliceerd wordt.

phhoogeveen op 28 augustus 2018 om 19:05

Uh, zijn dat niet 4 tekenen ipv 5?