Upload jouw foto's
De beste manieren om een statief te improviseren © muur, fotograaf, haven

28 augustus 2018, 14:30

Een statief meesjouwen is niet altijd prettig. Zeker wanneer je niet het beste statief hebt, sleep je nogal een onhandig formaat en gewicht mee. Er zullen dus genoeg situaties zijn waarbij je het ding liever thuislaat. Wat doe je dan als je toch een statief nodig hebt? Een beetje creativiteit en deze tips helpen je in de goede richting!

Je omgeving doorzoeken

De meest voor de hand liggende manier is het zoeken naar een oppervlak waar je de camera op kunt leggen. Een stoel, tafel of muurtje zijn veilige opties, die je camera al een aardig stuk verhogen en die een stabiele ondergrond bieden. Een brede tak, gesnoeide heg of wiebelige kinderwagen zijn vanzelfsprekend een stuk gevaarlijker. Zorg er altijd voor dat het voorwerp waarop je de camera legt een groter horizontaal oppervlakte heeft dan de camera zelf en zorg dat het ook niet kan schuiven of wegrollen. Houd de camerariem in alle situaties vast, zodat je apparatuur niet opeens naar onder kan vallen.

Vergeet ook niet dat vaak een laag perspectief, vanaf de grond, ook bijzondere foto's kan opleveren. Om te voorkomen dat je teveel grond in je voorgrond krijgt, kun je een pakje papieren zakdoekjes onder je objectief leggen. Hiermee kantel je de camera een beetje naar boven, waardoor er direct een ander beeld ontstaat.

randy-r

Autofocus uitschakelen

Stabiliseer je de camera met een oppervlak dat tegen de lens aandrukt? Vergeet dan niet je autofocus uit te zetten. Er is namelijk een kans dat de ondergrond het objectief belemmert, waardoor de autofocus kapot kan draaien. Er zijn ook objectieven waarbij je de focusring kan uitschakelen, waardoor deze niet meedraait met de autofocus.

De camera stabiliseren met je lichaam

Ook wanner je vanuit de hand fotografeert, kun je de camera beter stabiliseren. Het is geen comfortabele houding, maar het helpt wel als je je sluitertijd een paar stops wilt verlengen. Druk je ellenbogen tegen je lichaam en veer een klein beetje door je knieën. Probeer niet te ver voorover te leunen, maar zorg dat je bovenlichaam recht staat. Wanneer je een telelens gebruikt, kun je het beste een hand onder het objectief houden. Eventueel kun je de nek- of schouderband van de camera verkleinen, zodat hier meer spanning op komt te staan. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Een andere manier is het gebruiken van de zoeker van de camera. Door deze tegen je oog aan te zetten, houd je de camera automatisch al stabieler. Door zelf tegen een boom of muur aan te leunen, kun je nog meer beweging voorkomen.

Als er een mogelijkheid is om je voet iets hoger te zetten, zoals een muurtje of een grote steen, dan kun je ook je elleboog als statief gebruiken. Zet je rechtervoet op de verhogen en rust je elleboog net achter je knie. Je zult zien dat je nu veel minder last hebt van beweging in de verticale richting.

pmvriet71

Buigbare driepoot

Wellicht ken je wel die kleine buigbare driepoot-statiefjes? Ze zijn een stuk eenvoudiger om mee te nemen dan zo'n groot statief. Het grote nadeel aan de statiefjes is dat je ze natuurlijk lang niet zo ver kunt uitschuiven als een gewoon statief. Maar vaak valt daar wel een mouw aan te passen. Je kunt ze bijvoorbeeld altijd om een hoger object vouwen, zoals een stevige boomtak of een onderdeel van een speeltoestel. Bovendien kun je ze ook omvouwen tot schouderstatief. Gebruik hiervoor één poot als handvat en zet de overige twee poten net onder je sleutelbenen. Door een klein beetje kracht te zetten, voorkom je dat de camera teveel beweegt.

Welk statief moet je eigenlijk kiezen? Je leert het in dit artikel!

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gebbe op 30 augustus 2018 om 23:53

Sorry, dit vind ik een artikel zonder inhoud.

robk1964 op 29 augustus 2018 om 15:42

Wat ik zelf wel eens doe is de camera op liveview zetten en dan de camera naar voren duwen tot de camerariem strak staat liefst met mijn ellebogen tegen mijn buik gedrukt voor nog meer stabiliteit. Dan zijn met groothoek gecombineerd met IS sluitertijden t/m 1/2 seconde meestal nog perfect scherp.

Jessie1985 op 29 augustus 2018 om 15:01

Monopod is ook handig. Weegt haast niets en vooral met een grote telelens geeft het net wat extra stabiliteit

BuysMarc op 29 augustus 2018 om 14:38

Het kan ook met één touw esgee....het touw moet zodanig lang zijn zodat je er met je twee voeten te samen in kan. Samen met het schroefoog vormt het touw een driehoek als je het aanspant.
Aangezien het touw door het schroefoog kan glijden kan het fototoestel horizontaal bewegen als dat moet.

esgee op 29 augustus 2018 om 14:17

Wat ook kan: een schroefoog in de statiefaansluiting onderaan de camera, touw er aan met een lus aan de onderzijde waar je voet in kan en je hebt een soort omgedraaid statief. je moet dan de camera omhoog trekken voor de nodige stabiliteit. Voor extra stabiliteit: twee touwen waar je met beide voeten in kan.

V.w.b. de tip met je lichaam als statief : voordat je afdrukt diep inademen, klein beetje lucht laten ontsnappen, adem vasthouden en afdrukken.