Upload jouw foto's
Highlights van Namibië - Met de LUMIX G9 © IDG NL

17 december 2018, 15:40

Van de overweldigende woestijn met ontelbare tinten en lagen, tot de ongerepte savanne met eindeloos veel wildlife: voor natuurfotografen staat Namibië (terecht) zéér hoog op de bucketlist. In dit artikel bespreken we een aantal fotografische highlights van dit bijzondere land.

Ook op Zoom.nl smullen we er dagelijks van: al die prachtige platen van Namibië, het land met de oudste woestijn ter wereld en een enorme biodiversiteit. Onlangs kregen we de kans om er zelf ook eens te gaan kijken, in samenwerking met Panasonic en BMS Travellers.

Hoewel je het hele artikel binnenkort in Zoom.nl 3 kunt lezen, delen we hier alvast een paar highlights van onze reis. De foto's zijn gemaakt met de LUMIX G9.

Swakopmund

Dit stadje, gelegen aan de kust, is in de zomer een toevluchtsoord voor veel Namibiërs vanwege de frisse oceaanlucht. Swakopmund is omgeven door enorme zandheuvels die onderdeel vormen van de oudste woestijn ter wereld. Als fotograaf is het hier vooral de kunst om de lagen van het zand te laten zien, die onvoorstelbaar mooie kleurencombinaties opleveren.

Hoewel het aantrekkelijk is om hiervoor een groothoek te gebruiken (je wilt immers zo veel mogelijk in beeld hebben), is het juist ook in deze situatie goed om met een tele-objectief te werken. Op die manier druk je de lagen tegen elkaar aan en worden de randen tussen de heuvels mooier.Pelican Point

Nabij Walvis Bay ligt het Pelican Point hotel op een afgelegen zandbank in de oceaan. Je voelt je er op een andere planeet en de sterke oceaanwind zorgt voor blazend zand langs je camera. De truc is om hier niet te wisselen van objectief (je wilt echt geen zand op je sensor).

Op de zandbanken hebben duizenden zeehonden zich verenigd in kolonies, om deze te fotograferen heb je echt een 70-200mm of grotere tele nodig. Zet hierbij vooral ook alle vormen van stabilisatie aan op je camera aan om toch uit de hand te kunnen fotograferen (zeker bij de sterke wind). Wat een ervaring!

Wilde olifanten in Damaraland

Nog zo'n bijzonder moment om mee te maken: een wilde woestijnolifant in de opgedroogde bedding van de Ugab rivier. Door de stille modus van de LUMIX G9 konden we nog tot zeer dichtbij fotograferen om een intiem portret te creëren. Er zijn er nog maar 27 van te vinden in het wild.

Etosha National Park

In het noorden van Namibie vind je het echte wildlife in Etosha. Zebra's, leeuwen, olifanten, giraffen; alles komt hier voorbij. De omgeving van Etosha is uniek: de dieren bewegen zich om een enorme zoutpan heen en het gebied is gigantisch (ruim 22.000 km2, de helft van Nederland). Wel is het felle licht hier een aandachtspunt voor fotografen: zorg dat je vóór zonsopgang in het park bent, dan is het licht het mooist en jagen de grotere roofdieren.

Ook zonsondergang is interessant vanwege het mooiere licht. Alle tijd ertussenin is natuurlijk mooi om dieren te spotten, maar minder interessant voor de spectaculaire wildlife foto's. Speel in ieder geval veel met de omgeving van het dier (de zoutpan is bijvoorbeeld indrukwekkend om als element in de achtergrond te gebruiken).Video: Namibië Highlights

Hieronder kun je een korte video zien die we hebben gemaakt van onze reis. Gefilmd met de LUMIX G9 en GH5:Benieuwd naar meer? Het hele verslag van de reis lees je in Zoom.nl 3, die vanaf 8 februari verkrijgbaar is.

Lees meer over de reis naar Namibië en de Panasonic Lumix camera's op de officiële pagina van Panasonic.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn