Upload jouw foto's
10 fotografie tips voor 2019  © artikel, tips, 2019

7 januari 2019, 13:37

Het nieuwe jaar gaat bij veel mensen automatisch gepaard met nieuwe voornemens. Ook op fotografie gebied is het niet verkeerd om nieuwe voornemens of doelen voor jezelf te stellen. Heb jij al nieuwe doelen voor jezelf gesteld voor dit jaar? Wij geven je een aantal ideeën en tips voor 2019!

Laat de automatische stand met rust

Fotografeer jij nog op de automatische stand en vind je het maar lastig om de stap naar manual fotografie te maken? Wij raden je aan om het gewoon te doen! Door de stap te maken naar volledig handmatige fotografie, kun je jezelf leren om de instellingen beter te begrijpen. Je zult zien dat het naar verloop van tijd sneller gaat en dat je de belichtingsdriehoek steeds beter gaat begrijpen. Oefening baart kunst! Wil je weten hoe het werkt om handmatig je camera in te stellen? Je leest het hier!

Fotografeer in RAW

Een echte aanrader voor 2019: fotografeer alles in RAW. Je camera staat standaard ingesteld op JPEG wanneer je foto's gaat maken. Dit kan uiteraard prima werken voor jou, maar wanneer je meer uit je fotografie - en dan vooral de nabewerking - wil halen, is het slim om je fotoformaat van JPEG naar RAW om te zetten. Een RAW bestand is kortgezegd veel uitgebreider dan een JPEG bestand. Je kunt dus veel meer aanpassingen doen in de nabewerking, bijvoorbeeld bij het aanpassen of corrigeren van de belichting in je foto's. Meer weten over het verschil tussen JPEG en RAW? Lees het dan hier in dit artikel.


JacquelineUiterloo

Wissel met standpunten

Veel foto's worden gemaakt vanaf ooghoogte. Dat houdt in dat de horizon vaak in het midden staat en dat het onderwerp recht van voren wordt gefotografeerd. Dit kan al snel een standaard beeld opleveren, wat zonde kan zijn voor het eindresultaat van je foto's. Probeer dus eens af te wisselen in het gebruik van je standpunten. Fotografeer bijvoorbeeld je onderwerp eens van boven of juist vanuit een heel laag standpunt. Je zal zien dat het een heel ander beeld oplevert. Lees hier meer over de verschillende standpunten die je kunt gebruiken om je foto's spannender te maken.


TourDeFrans

Neem je tijd

2019 is een jaar om voor jezelf te kiezen en voor de dingen die jij het allerleukste vindt. Fotografie is daar waarschijnlijk één ding van. Maak dus de tijd - vaker - vrij om lekker op pad te gaan om te fotograferen. Fotograferen kan heerlijk ontspannend werken en dienen als een fijn rustmoment op de dag. Neem de tijd als je er met je camera op uit gaat en ga vooral niet te gehaast te werk. Je zal zien wanneer je de tijd neemt voor je fotografie, dat je uiteindelijk tot de mooiste resultaten komt.

Laat het weer je niet tegenhouden

Veel fotografen gaan er alleen op uit als het mooi weer is. Hierdoor ontstaan er veel mooiweer-foto's, wat nogal een clichébeeld kan opleveren. Laat je in 2019 niet weerhouden door het weer en trek er ook eens op uit als het wat slechter weer is. De donkere wolken of onweer kunnen juist een prachtige, spannende sfeer toevoegen aan je foto's. Of ga eens heel vroeg of heel laat op de dag erop uit, om de zonsopgang en/of zonsondergang te fotograferen. Het licht is op deze punten van de dag veel interessanter en je doet er goed aan om je fotosessie eens naar deze tijden van de dag te verplaatsen.


robindejongphotography

Stap uit je comfort zone

Een van de beste manier om jezelf verder te ontwikkelen in de fotografie, is om eens volledig uit je comfort zone te stappen. Fotografeer je bijvoorbeeld altijd natuurfoto's en heb je dit inmiddels wel onder de knie? Probeer dan eens een ander fotografiegenre uit, bijvoorbeeld portretfotografie. Blijf vooral experimenteren binnen de fotografie en probeer jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen. Iets wat ook erg leuk kan zijn, is van buiten naar binnen fotografie overstappen. Fotografeer je altijd buiten met daglicht? Probeer dan eens een keer binnen te fotograferen met studiolicht en flitslampen. Je zult zien dat het een groot verschil in foto's zal opleveren!

Geniet van je foto's

Staan jouw foto's alleen maar op je computer verzameld? Een beetje zonde is dat wel. Een goede tip voor 2019 is om je foto's meer te laten zien aan de wereld! Misschien heb je al een Instagram of Facebook account waar je veel van je foto's op deelt, maar hoe leuk is het om je eigen foto's aan de muur te hangen of in een fotoboek te verzamelen? Op die manier kun je veel meer genieten van je foto's en bekijk je ze vaker dan wanneer ze in een groot online archief staan. Meer doen met je prachtige foto's is dus een goed voornemen voor dit jaar!


Brigitte-Feijen

Begin een fotoserie

Een leuk voornemen voor de wat meer gevorderde fotografen is het starten van een fotoproject of een fotoserie. Door een fotoserie te starten, ben je bewust bezig met het kijken naar één bepaald onderwerp of thema waar je serie op is gebaseerd. Om een gevarieerde serie te creëren, zal je dus veel moeten afwisselingen in compositie, standpunten en instellingen. Hier leer je dus automatisch ontzettend veel van! Kies voor het thema van het fotoproject of de fotoserie wel iets wat echt je interesse heeft, aangezien een fotoproject snel kan stranden wanneer je er niet met je volle motivatie aan werkt. Motiveer jezelf in ieder geval om er regelmatig op uit te gaan om aan je serie te werken. Vind je het lastig om op ideeën te komen voor een fotoserie? Misschien brengen onze collecties je wel op ideeën.


gtiemens

Blijf jezelf uitdagen

Jezelf blijven uitdagen tijdens het fotograferen is erg belangrijk. Op die manier blijf je gemotiveerd en geïnspireerd om je camera er regelmatig bij te pakken. Natuurlijk kun je jezelf uitdagen door steeds nieuwe opdrachten te bedenken of verschillende genres uit te proberen. Ook op Zoom.nl plaatsen wij regelmatig een expertuitdaging waar je aan kunt deelnemen. In deze expertuitdagingen dagen wij je uit om binnen een bepaald thema een foto te maken en deze in te zenden op Zoom.nl. De mooiste resultaten van de uitdaging delen wij vervolgen in een artikel. Door mee te doen aan zo'n uitdaging, blijf je jezelf vernieuwen en wie weet ontdek je wel een nieuw thema wat je ontzettend leuk vindt!

Volg een fotografiecursus

Meer leren over fotografie is nooit verkeerd, daarom is het volgen van een fotografiecursus geen slecht idee om in 2019 mee te beginnen. Fotografeer je bijvoorbeeld altijd portretten, maar wil je graag meer leren over macrofotografie? Schrijf je dan eens in voor een cursus, bijvoorbeeld op de Zoom.nl Academy. Ook in nabewerking zijn er veel (online) cursussen te vinden die je verder helpen om je nabewerking tot een hoger niveau te tillen. Op het Zoom.nl YouTube kanaal staan Quick Tips die je helpen bij de nabewerking van je foto's Wellicht is dat een mooi voornemen om je op te richten in het nieuwe jaar!


loeffen

Heb je al nieuwe voornemens en doelen voor jezelf gesteld voor 2019? Wij horen graag waar jij naartoe wil werken het komende jaar. Deel het in een reactie hieronder!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Ingepfeil op 8 januari 2019 om 22:00

In 2019 schroef ik de 50mm lens weer op de camera. Mijn doel is in ieder geval om elke week een schip vanaf de Waalbrug (dus vogelperspectief) te fotograferen. Ander doel is foto's te maken met reflectie/weerspiegeling. Kortom; uitdaging genoeg.

p9 op 7 januari 2019 om 15:11

Nieuwe doelen...Mooie plekken bezoeken ,en denken wat voor Objectief neem je mee ..
Andere doelen ,over 3 weekjes komt er weer een nieuwe Olympus camera ..met nieuwe objectieven...altijd weer spannend.
Ook leuk ,je telkens weer wat aanscherpen..composities ,licht ,kleur ..ga zo maar door,
Maak ik de de overstap..van Jpeg ,naar Raw...nee , ben zeer tevreden.
Voor vele ...leer je licht .

rannoch op 9 januari 2019 om 10:28

Raw werkt niet anders dan in het analoge tijdperk. Toen moesten foto's handmatig ontwikkeld en afgedrukt worden en maakte je ook niet alleen contactafdrukjes. Het kost wat meer tijd, maar het resultaat kan verbluffend zijn als je jezelf er eens in verdiept