Upload jouw foto's
Creatieve ideeën om binnenshuis te fotograferen! © druppel, reflectie, water

15 januari 2019, 13:53

Met dit barre weer blijven we het liefst de hele dag binnen. Dit maakt het vaak lastig om toch met onze passie fotograferen bezig te blijven. We geven je een aantal creatieve tips om in huis aan de slag te gaan!

Kinderen en familie

Heb je thuis kinderen en vervelen jullie je op een druilerige dag? Neem je kids eens als model en fotografeer met het aanwezige daglicht dat door de ramen valt. Kinderen zijn het leukste om te fotograferen wanneer ze hun eigen ding aan het doen zijn en spontaan op de foto komen te staan. Probeer dan ook niet te veel te regisseren, maar af en toe om hun aandacht te vragen zodat ze even kort de lens in kijken. Gebruik een snelle sluitertijd om kinderen te fotograferen, want ze bewegen veel. Let er wel op dat er voldoende licht is of dat je de iso-waarde iets omhoog schroeft. Onzeker over hoe je te werk gaat bij het fotograferen van kinderen? Lees hier dan onze tips!

SamanthaSmit97

IsaLois

Picsbypetri

Stillevens

Soms is het lastig om een bepaalde sfeer te benadrukken in je fotografie. Met stillevens kun je dit perfect oefenen. Denk na over het onderwerp dat centraal staat in het beeld en wat voor sfeer dit beeld uit moet stralen. Je kunt makkelijk oefenen met je instellingen en lichtinval omdat je onderwerp helemaal stil staat bij het fotograferen. Is je compositie juist of moet deze anders? Heb je kunstlicht nodig of is het aanwezige licht voldoende? Zorg ervoor dat je een samenhangend resultaat krijgt met de sfeer die jij wilt dat de foto uitstraalt!

Carolovesmacro

Druppelfotografie

Een simpele set-up met een bak water, een druppelaar, een camera op statief en een flitser zorgen er val voor dat jij je niet hoeft te vervelen binnenshuis. Druppelfotografie is zeer populair bij slecht weer. De resultaten van druppelfotografie zijn prachtige abstracte beelden. Vallende druppels kunnen we met het blote oog niet zien, dus het zijn spectaculaire beelden! Door het flitslicht (of een hele korte sluitertijd) kun je de beweging van de druppel bevriezen.

Loeffen

Macro-fotografie

Met een macrolens hoef je je nooit te vervelen. Overal zijn onderwerpen te vinden, ook binnenshuis. Loop of kruip met camera en macrolens door je woning en je vindt de meest uiteenlopende onderwerpen. De door de kat kapot gekrabde trapleuning, de grafische vormen van een stopcontact, het verroeste gereedschap in de garage, de prachtige details van een kamerplant of de abstracte details in een slecht schoongemaakte oven of magnetron.
Het is leuk en leerzaam om een serie te maken van dagelijkse voorwerpen die je op een bijzondere manier fotografeert, waardoor het een 'raadplaatje' wordt. Zulke plaatjes doen het goed in een samenhangende serie. Die samenhang kun je vinden in vorm, kleur, onderwerp of elk ander verband. Ga bijvoorbeeld met je macrolens op zoek naar alle zilverkleurige onderwerpen en maak daar detailfoto's van. Of naar alle minuscule details met rechthoeken en maak daar grafische beelden van met een terugkerende compositie. Of richt een lampje op vellen gekleurd papier en maak schaduwen en vormen. Experimenteer erop los!

Jo-z69

Gemio

Skyart

Abstracte voorwerpen

In het rijtje van macrofotografie ligt abstracte fotografie. In ieder huis liggen genoeg voorwerpen die, met een juiste compositie, lichtinval of setting, onderdeel kunnen zijn van een bijzonder en abstract beeld. Een close-up of herhaling van eenzelfde voorwerp kan bijvoorbeeld al snel een leuk resultaat geven. Probeer minimalistisch te fotograferen, met herhaling en strakke lijnen!

Shooting

Puck101259

Een zelfportret

Ook een leuke creatieve bezigheid is het maken van een zelfportret. Een profielfoto is een soort visitekaartje van jezelf dus waarom zou je deze ook niet zelf maken? Het grappige aan het maken van een zelfportret is dat je je eens aan de andere kant van de camera bevindt en dus moet nadenken over het zijn van een model, in plaats van het aansturen van het model. Zorg ervoor dat je persoonlijkheid naar voren komt op de foto!

Canadian


GomezFotografia

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Gemio op 28 januari 2019 om 12:25

Wat leuk om mijn foto van de mastappel hier terug te zien! Dank!