Upload jouw foto's
De voordelen van fotograferen in RAW

7 maart 2019, 10:08

Het blijft altijd nog een discussie; fotograferen in jpg of in RAW? We zetten de redenen op een rij waarom je volgens ons in RAW moet gaan of blijven fotograferen!

We kennen allemaal de jpg-bestandjes die kant-en-klaar uit je camera rollen. Zo'n bestand is universeel leesbaar voor vrijwel alle beeldprogramma's en zo'n foto neemt weinig bestandsruimte in. Een jpg-bestand is daarentegen een verwerkt bestand en gecomprimeerd. De hoeveelheid aan informatie die het bestand bevat is dus beperkt.

De meerderheid van de fotografen fotografeert dan ook in RAW-bestanden. Een RAW-bestand is de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Het is de 'ruwe' versie van een jpg, als het ware. Wanneer je een RAW-foto maakt kun je alle instellingen in de nabewerking nog aanpassen zoals jij ze wilt. Een RAW-bestand is ook aanzienlijk groter dan een jpg, want iedere afzonderlijke pixel wordt door je RAW-bestand opgeslagen. De hoeveelheid aan informatie in een RAW-bestand is dus vele malen groter dan een jpg. De kwaliteit blijft alsnog maximaal behouden!

Gkossieris

De voordelen van RAW

Het bekendste en grootste voordeel van het fotograferein in RAW-bestanden is natuurlijk dat je na het maken van je foto nog zoveel kunt aanpassen in de nabewerking. Eigenlijk zonder enige kwaliteitsverlies kun je zaken als witbalans, scherpte en belichting aanpassen in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Is je belichting dus eigenlijk 'mislukt' bij het maken van de foto? Geen zorgen! In Lightroom kun je de meest mislukt belichte foto vrijwel altijd nog omtoveren tot een prachtbeeld!

Een ander groot voordeel van het fotograferen in RAW is je keuzevrijheid die je achteraf ook nog hebt. Bij een jpg gaan dingen zoals details in kleur en belichting verloren, maar bij een RAW-bestand kun je deze aspecten nog volledig naar je hand zetten in de nabewerking. Een RAW-bestand bevat daarom ook veel informatie!

KPPhotography

De hoeveelheid aan informatie en de mogelijkheid om foto's achteraf nog aan te passen tot in detail, geeft je ook een soort van veiligheid als fotograaf. Ben je namelijk aan het fotograferen voor een opdrachtgever, dan wil je liever geen risico lopen dat je foto's achteraf niet goed zijn uitgepakt. Een mislukking van een opdracht kun je dus voorkomen met RAW-bestanden, omdat je achteraf nog veel elementen kunt 'redden' en aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
Dit is dus een belangrijk gegeven voor professionele fotografen! Je hebt een stok achter de deur en zo kun je alsnog goede resultaten aanleveren.

Canipel

Ook het dynamisch bereik wat je als fotograaf kunt bereiken is een voordeel van RAW-fotografie. Zit je bijvoorbeeld in een situatie waarbij de belichting niet optimaal is voor je foto? Met een RAW-bestand kun je veel detail en licht terughalen uit schaduwen. Ook de hooglichten kun je gemakkelijk aanpassen zonder kwaliteitsverlies.

Naast de witbalans, belichting en scherpte kun je ook de hoeveelheid ruis bepalen in je RAW-foto. In een jpg-bestand is bijvoorbeeld de ruisreductie al toegepast en hier valt niks meer aan te doen in de nabewerking. Met een RAW-bestand heb je dit zelf in de hand en kun je achteraf bijvoorbeeld ruis verwijderen en de foto verscherpen waar nodig.

Ook voor je eigen administratie en ordening is het fotograferen in RAW een groot voordeel. Naast dat je alle beelden in Lightroom heel goed kunt groeperen, kun je in de toekomst altijd weer terug naar een RAW-bestand om er bijvoorbeeld iets heel nieuws mee te doen. Zodra je foto's bewerkt, sla je deze altijd op als jpg. Het RAW-bestand behoud je altijd!


Lifebyliane

Nadelen van het fotograferen in RAW

Bij Zoom.nl zijn we groot voorstander van het fotograferen in RAW. Maar hoe mooi het ook is, er zijn ook wat nadelen aan verbonden. RAW-bestanden, bijvoorbeeld, zijn erg groot en nemen veel ruimte in beslag op bijvoorbeeld je externe schijf. Ook kun je ze dus niet even snel delen op bijvoorbeeld social media: de foto's hebben eerst een bewerking nodig voordat ze 'klaar' zijn.

Nog een ander nadeel van RAW is dat je er bepaalde bewerkingsprogramma's voord nodig hebt om de bestanden te bewerken. Voor deze programma's moet je vaak wel wat betalen, zoals voor Adobe Photoshop en Lightroom. Er zijn wel goede alternatieven op de markt die wat goedkoper zijn.


JacquelineUiterloo

RAW of jpg?

Het zal aan jouw eigen voorkeur liggen wat je het fijnst vindt om mee te werken. Hou je van tot in detail nabewerken dan is het handig om voor RAW te kiezen door de hoeveelheid informatie in de foto's. Heb je niet zoveel verstand van nabewerken en deel je liever je foto's direct op social media? Dan is het jpg-bestand iets meer voor jou!

Weet je niet zo goed voor welke bestanden je moet kiezen? De meeste camera's maken het tegenwoordig mogelijk om in zowel jpg als in RAW te fotograferen. Op je geheugenkaartje verschijnen dus beide bestanden van het zelfde beeld en is het aan jou de keuze welke je wilt gebruiken. Denk er wel aan dat je geheugenkaartje hierdoor een dubbele opslag krijgt en deze dus sneller vol is! Een extra geheugenkaartje in je cameratas is daarom nooit onverstandig.

De beste vergelijking tussen de twee bestanden die je kunt maken is: JPEG is eenvoudig en snel, RAW kost tijd maar levert de beste kwaliteit. Ga voor jezelf dus na wat jij fijn vindt en over wel eindresultaat jij eindelijk het meest tevreden bent.

BNN

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto's haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.


Reacties (30)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
motorwybe op 15 maart 2019 om 13:31

En altijd weer die reclame voor dat ingewikkelde Photoshop etc. !
Geef mij maar PSP. net zo goed en veel prettiger om te gebruiken.

tims46roc op 14 maart 2019 om 16:48

Na mijn pensionering ben ik een cursus fotografie gaan volgen. Het eerste wat je leert is de
3-eenheid Isowaarden, diafragma en sluitertijd. Tevens het advies om te fotograferen in RAW.
Heb toen meteen Lichtroom aangeschaft en ben het eens met Bart, het is de donkere kamer voor de digitale fotografie. Digitaal fotograferen in in vergelijk met analoge fotografie een snelle manier van fotograferen als je met vakantie bent of gewoon wat leuke plaatjes schiet. maar ben je een serieuze fotograaf die b.v. portret- of natuur- of landschapsfotografie als hobby heeft gekozen is bovenstaande een, ik zal niet zeggen de beste, maar een zeker een hele goede keuze. Tot slot iedere abonnee van ZOOM heeft interesse voor de fotografie. Je leest het blad en neemt in je op datgeen wat je interesseert. Natuurlijk mag je daar je ervaringen over naar buiten brengen, maar laten we elkaar niet afbreken. We doen het allemaal voor ons plezier en de een is er wat serieuzer mee bezig dan de ander. Laten we a.u.b. iedereen in zijn waarde laten, dan hebben we er allemaal nog jarenlang plezier in.

wimvanbrink op 13 maart 2019 om 17:45

Mijn bezwaar tegen RAW ligt niet in het fototechnische, maar meer in het feit dat ik, na een reis waar ik plm. 1000 plaatjes heb geschoten en er na selectie er 250 overhoud een half jaar bezig ben om eventuele correcties door te voeren.

Kettujaervi op 13 maart 2019 om 09:17

JPG en bijv. Noorderlicht is een no go. Nabewerken is bijna onmogelijk voor een goed resultaat.

RHoekstra op 12 maart 2019 om 19:35

Ik ben het helemaal eens met Rob. Maar er zijn nog meer programma's die goed werken en gratis zijn. ik gebruik zelf o.a. Capture NX-D.
Daar is zelfs ook een Nederlandse beschrijving bij. Je kan dit zo downloaden incl. de beschrijving en zijn ook goede resultaten mee te behalen.

RobNagelhout op 12 maart 2019 om 19:17

Als je serieus aan de gang wil is RAW eigenlijk de enige optie. De nabewerkings mogelijkheden zijn haast onbegrensd. Alleen het corrigeren van een foute belichting kent wel grenzen, dus leer eerst en vooral goed belichten. Een camera is niet meer dan een kist gereedschap, maar die moet je dan ook wel leren gebruiken en de grenzen leren kennen van je camera en zet dan meteen de Auto-Stand op uit. Gebruik zelf Photoshop cc op een abonnement en dat bevalt prima, daarnaast al jaren het NIK-pakket

BerrieS op 7 maart 2019 om 18:53

Wat ik jammer vind is dat bijvoorbeeld darktable niet genoemd wordt. Of uberhaupt aandacht aan besteed is door Zoom. De vele male duurdere versies zoals photoshop, lightroom etc werken natuurlijk prima. Darktable werkt ook helemaal prima en is multi OS vriendelijk. (en volledig gratis!!!! en geen reclame rommel)

Het werkt onder windows, Linux, Apple etc. Dus zeker een aanrader om die eens te installeren en daar ook eens mee te spelen. En zeker met Raw zijn daar ook veel opties voor te vinden. Een klein detail.. Heb je een wat oudere photoshop dan ondersteund hij vaak de nieuwe camera's niet. Darktable herkende mijn Nikon D7500 meteen. Photoshop zei 'sorry!"

corvee1r op 7 maart 2019 om 20:00

Helemaal mee eens, ontzettend uitgebreid en fraai programma!
Ik fotografeer uitsluitend in RAW.

p9 op 7 maart 2019 om 17:14

Fotografeer al 9 jaar in Jpeg...en kan maar een ding zeggen , leer je licht ..en daar komt bij, de tegenwoordige camera,s zijn zo onwijs goed ,dat hij eigenlijk al goed is

Spijkers op 12 maart 2019 om 19:20

GOED ZO!!!!! Geheel met je eens en dan kan je ook nog ff photoshoppen

p9 op 12 maart 2019 om 19:30

Juist ..allemaal grote verhalen ...RAWWWW ..ga eerst maar eens licht leren ,in plaats van de schuifjes leren.

BartB65 op 13 maart 2019 om 10:43

Als je denkt dat RAW alleen iets te maken heeft met schuifjes en licht leren, moet je je misschien toch nog eens verdiepen in de materie. En als je al zo lang fotografeert, ben je misschien ook ooit bezig geweest in de donkere kamer... Laat dat nou de analoge versie van RAW zijn geweest... Doordrukken, tegenhouden, dat wil ik je zien doen met alleen de belichtingsinstellingen van je camera.

Maar goed, ieder z'n meug, niet iedereen heeft ook zín om al die nabewerking te doen. Maar het afdoen als "als je RAW fotografeert weet je gewoon niet hoe je moet belichten" is gewoon klinkklare nonsens.

p9 op 13 maart 2019 om 14:55

Licht leren heeft niets met Raw te maken,maar voor jezelf ..en als je dat begrijpt ..schiet je al lekker op ..goed lezen Bart

BartB65 op 13 maart 2019 om 15:37

Jij stelt dat je "eerst maar licht moet leren" en dat RAW "schuifjes" is. Ik ben prima op de hoogte van "licht", maar ik weet ook dat een JPG uit een camera beperkingen oplegt als het om nabewerking gaat, beperkingen die ik niet heb als ik in RAW fotografeer. Uit jouw reactie proef ik dat je meent dat RAW vooral dient om onvolkomenheden of 'verkeerde' instellingen van de camera op te vangen. En dat is niet zo.

p9 op 13 maart 2019 om 15:48

Nee Bart , Raw is zeker fijner...en ook zeker ,wat je zelf wil om het in te vullen...en dat begrijp ik ook zeker ...maar ik wil alleen maar brengen,leer eerst je licht ..en dan is een Jpeg al super...maar vele gaan gelijk in Raw werken,en leren niet het gevoel..of leren het nooit ..in elk vak , ben je niet zomaar een Chef Kok.
Al spelend leer je ..en mijn speel is nog steeds Jpeg..ben er zelf zeer tevreden over ..

BartB65 op 13 maart 2019 om 16:10

Zijn we het uiteindelijk toch nog eens

p9 op 13 maart 2019 om 16:19

Wel jammer dat ik geen foto,s bij je zie ..kan ik is kijken ,of je al aardig met je licht kan spelen

BartB65 op 13 maart 2019 om 16:40

We spelen allemaal op onze eigen manier met licht

p9 op 13 maart 2019 om 16:17

Spijkers op 12 maart 2019 om 19:34

Licht leren …. de eerste beginsels van fotografie

Spijkers op 12 maart 2019 om 19:39

En ik fotografeer nog niet zo lang , pas vanaf mijn 6e jaar , ben nu 75 jaar . heb pas de Panasonic FZ 82 aangeschaft Groots !!!!! Er staan nu een paar probeersels op ZOOM .NL

p9 op 12 maart 2019 om 19:36

...ga zo lekker door hé gr Piet

PtR op 7 maart 2019 om 11:41

Als je de camera goed in stelt is er veel te zeggen voor JPEG maar als je, zoals ik, het gewoon leuk vind om lekker aan je foto te sleutelen in Lightroom, is RAW een feestje. Ik kan nog steeds genieten van ogenschijnlijk verloren donkere partijen of hoge lichten die door RAW toch ineens weer opkomen of wat getemperd kunnen worden.

RAW bewerken benadert het werken in de doka uit vervlogen tijden voor mij het dichtst. Gewoon leuk.

Henkje op 7 maart 2019 om 11:10

Een schot in de roos! Overduidelijk. Ik gebruik ALTIJD raw. Niet alleen voor Zoom maar ook beroepshalve.

victoir op 12 maart 2019 om 19:12

Verstandige keuze Henk ik gebruik ook niet anders, P9 denk daar heel anders over die wil er niet aan,

Gr Victoir.

Henkje op 13 maart 2019 om 09:20

Dat heb je goed gezien, Victoir. Piet doet zichzelf tekort.

Groeten, Henk.

Bulgarovski op 17 maart 2019 om 14:41

Ik denk dat Piet en vele anderen zich helemaal niets tekort doen ...

Het gaat er niet om dat velen niet aan de raw willen, maar omdat raw voor vele zaken overkill is en jpg meer dan goed genoeg voor de daarvoor gestelde doelen.

Daar komt bij dat de camera software die raw omzet naar jpg steeds beter is geworden ... al dan niet door de nodige schuifjes vooraf te verzetten.

Wat betreft dat licht, waarover hier en daar wat lacherig wordt gesproken ... wat je vooraf kunt instellen of vermijden, hoef je achteraf niet te corrigeren. Correctie is voor vele 'fotografen' een gebrek aan inzicht ter plekke. Wanneer je dat achteraf moet corrigeren, dan biedt raw inderdaad veel meer mogelijkheden.

Zelf gebruik ik standaard de opslag optie raw + jpg. Aangezien geheugencapaciteit tegenwoordig geen rol van betekenis speelt, is dat geen probleem meer.
De ene keer gebruik ik de jpg-foto, domweg omdat er niets of weinig gecorrigeerd moet worden. Dat bespaard tijd ... en tijd kost veel geld.
De andere keer wil ik de laatste druppel uit het melkkannetje halen, en dan is raw ideaal.
Eerlijk gezegd komt dat niet zo vaak meer voor.

Gemak dient de mens ... daarom gaan camera's tegenwoordig steeds meer handelingen van de fotograaf overnemen. Gelukkig zit er nog steeds een knop op die handmatige instellingen mogelijk maakt ... de bijkomende vraag is echter... voor hoelang?

Henkje op 17 maart 2019 om 18:00

Het voordeel van Raw is dat je nog onder meer fijne correcties, finetunen dus, kunt aanbrengen.

Bulgarovski op 19 maart 2019 om 12:04

Ik denk dat vele fotografen nog wat kunnen opsteken van het uitgebreide cursusboek Licht & Belichting.

https://www.reshiftstore.nl/bestel2.asp?ACTIE=ZM_LICHT_BELICH_0319&utm_source=zoom&utm_medium=email&utm_content=run3&utm_campaign=licht_belichting_cursus_2019&key=6dadedc3cd&key2=c757f9e669afb8ff6562aac98a3a680f&source=Copernica&profileid=2200266