Upload jouw foto's
Photoshop Quick Tip: Vullen met behoud van inhoud in Photoshop

26 april 2019, 16:17

Een populaire reden om Photoshop te gebruiken, is dat je er eenvoudig storende elementen mee uit je foto's poetst. Wij leggen het uit.

Voor:

Na:

Stap 1 Selecteren
Het liefst besteed je zo min mogelijk tijd aan de nabewerking, maar in de praktijk valt er niet altijd om die lelijke hijskraan of elektriciteitsmast heen te fotograferen. Daarom wil je soms in Photoshop zo'n storend object snel en eenvoudig uit je foto halen. Begin met het selecteren van het object. In dit geval maken we een grove selectie met hulp van de Veelhoeklasso, maar je kunt natuurlijk ook de Snelle selectie-tool gebruiken. In het algemeen geldt: hoe nauwkeuriger de selectie, des te beter het resultaat. Zorg ervoor dat je het volledige element 'uitknipt' en houd ook rekening met eventuele bijbehorende schaduwen.Met de Veelhoeklasso maken we een grove selectie.

Stap 2 Vullen met behoud van inhoud
Ga vervolgens naar Bewerken en kies dan voor Vullen met behoud van inhoud. Je komt dan in een nieuw menu, waarbij links het origineel wordt weergegeven en rechts een kleine voorvertoning verschijnt. Wat direct opvalt, is dat er een stuk gekopieerd is vanuit de olifant en onder in de rechterhoek is geplakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt dit voorkomen door in het menu links het Monstergebied aan te passen. Dit is de groene laag die over de foto ligt. Alles wat met groen wordt aangegeven, kan door Photoshop worden gebruikt om het uitgeknipte gebied in te vullen. Door alleen het zand te selecteren, zorg je er dus voor dat de software het lege gebied gaat invullen met zand. Het monstergebied kun je vergroten en verkleinen met het Monsterpenseel, dat werkt als een normaal penseel.Het Monstergebied valt nu over delen waar niet uit gekopieerd mag worden.

Stap 3 Invulling verbeteren
Naast de voorvertoning is er ook een extra menu waarmee je meer invloed hebt op de manier waarop Photoshop de leegte invult. Allereerst zie je bovenaan de Dekking. Hiermee bepaal je de hoeveelheid transparantie van het Monstergebied. Ook kun je hier in plaats van groen een andere kleur kiezen. Heel belangrijk zijn de Vulling-instellingen. Met Kleuraanpassing bepaal je in welke mate de oorspronkelijke kleuren gecombineerd worden met nieuwe details. Met Aanpassing rotatie heb je invloed op de draaiing van gekopieerde details. Met de optie Schalen bepaal je of details mogen worden vergroot of verkleind, en met Spiegelen kun je aangeven of delen gespiegeld mogen worden. Dit laatste werkt vooral erg goed als er sprake is van symmetrie.
Met het juiste Monstergebied en de bijbehorende instellingen help je de kunstmatige intelligentie een handje.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
luykenbl op 1 mei 2019 om 18:40

Ik heb al eerder over deze mogelijkheid van Photoshop CC 2019 gehoord, maar het vreemde is dat ik wel de laatste versie van Photoshop CC heb, maar nog steeds de oude wijze van "Vullen met behoud van inhoud" krijg. Dat is jammer, want dat heeft veel minder mogelijkheden.

Henkje op 27 april 2019 om 13:54

Kan dit ook met Photoshop Elements 15 en met de versie 2019?


Groeten, Henk.