Upload jouw foto's
6 onontdekte fotografie-locaties in Milaan © IDG NL

4 juni 2019, 15:07

Het Noord-Italiaanse Milaan is een stad met vele gezichten. Het is dé modestad bij uitstek, maar aan de andere kant wordt het door veel mensen - vooral Italianen zelf - gezien als een saaie en lelijke stad. Voor fotografen heeft het echter heel veel te bieden. Natuurlijk is er de imposante en prachtige Dom (bezoek ook het dak!), en de veelbezochte winkelgalerij 'Galleria Vittorio Emanuele II'. Milaan heeft echter nóg meer te bieden. We leiden je rond langs 6 onontdekte fotografie-locaties in de modestad.

Basilica Sant'Eustorgio - Partinari-kapel

In Milaan zijn volop kerken te vinden. Op iedere straathoek vind je een prachtige en soms overdreven gedecoreerd kerkgebouw. Vaak lijken deze gebouwen veel op elkaar en zijn ze enkel fotogeniek voor kerk-liefhebbers. Soms zit er echter een pareltje verstopt tussen deze 12-in-een-dozijn kerken. De Basilica Sant' Eustorgio is er zo een, of eigenlijk de Partinari-kapel die zich ook in het complex bevindt. Deze kapel is enorm indrukwekkend gedecoreerd en vooral het koepelvormige polychroom geschilderde dak is een echte attractie. Dat vraagt om een prachtige foto, nietwaar?De vele 'Ingressi de Milano'

Zoals in veel grote steden bestaat de woningvoorraad in het (centrum van) Milaan vooral uit appartementencomplexen. Hoge indrukwekkende gebouwen, gemaakt van beton, natuursteen of marmer. Zo ongeveer elk van die appartementencomplex in Milaan heeft een echte attractie aan boord: de extraordinaire hal of 'Ingresso'. Loop een uurtje door de stad en je ontdekt ongetwijfeld vele van deze vaak prachtige en zeer indrukwekkende ruimtes. Naar binnen kun je vaak niet, maar de deuren bevatten eigenlijk altijd grote raampartijen zodat omstanders toch een glimp op kunnen vangen van deze fantastische ruimtes die gemaakt zijn van kostbare materialen zoals marmer, natuursteen, exotische houtsoorten. Vergeet ook de indrukwekkende lampen en kroonluchters niet. Vaak kun je met je (groothoek)lens vlak tegen de ruit een fraaie foto maken van deze hallen. Maak je er tien, dan heb je zo een leuke en interessante fotoserie te pakken!

Navigli

Bij Milaan denk je natuurlijk al snel aan de enorme en indrukwekkende Dom en de grote pleinen en winkelstraten in het centrum. Toch is er ook een intiemer gedeelte van het centrum dat je gezien én gefotografeerd moet hebben. De wijk Navigli vindt haar oorsprong in de 12e eeuw, toen een hoop kanalen (of grachten) aangelegd werden voor gemakkelijk vervoer. Later hebben ze toch voor andere vormen van vervoer gekozen en daardoor zijn deze kanalen in het 'echte' centrum niet te vinden. De waterwegen geven de wijk een unieke en vooral een eigen aanblik. De vele bruggetjes en fijne kleuren maken het een enorm fotogenieke buurt. Daarnaast is het een erg gezellige buurt, met vele restaurantjes en (antiek)winkels.

Castello Svorzesco (en omgeving)

De Dom is niet het enige indrukwekkende gebouw in Milaan. In het Noord-westen van het centrum - in de buurt van het interessante kunstdistrict Brera - vind je een ander immens en imposant gebouw: het Castello Svorzesco. Een prachtig en groot kasteel, oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en diverse malen heropgebouwd en gerestaureerd. Er zijn diverse interessante musea in gevestigd, maar het pand is zelf net zo interessant én fotogeniek. De grote 'Torre del Filarete' is van ver te zien en de binnenplaats van het complex staat garant voor prachtige foto's. Denk ook aan de omgeving, want achter het kasteel ligt een fraai aangelegd park en aan de zuid-zijde vind je een majestueus verkeersplein zoals alleen Italianen dat aan kunnen leggen: het 'Largo Cairoli'.


Cimitero Monumentale

Hoe duister en luguber ook, begraafplaatsen zijn vaak erg fotogeniek. Zeker in Italië, waar men graag groot en meeslepend leeft én doodgaat. Het resultaat is te zien op het Cimitero Monumentale: een indrukwekkende begraafplaats met enorme tombes van marmer en andere kostbare materialen. Op deze plek liggen de grote (industriële) families van Milaan begraven in tombes vormgegeven door vooraanstaande designers zoals Gio Ponti. Het terrein is ruim 250.000 vierkante meter groot en uitzonderlijk fraai aangelegd: een unieke plek die garant staat voor unieke foto's.

Antieke trams

Net zoals in Lissabon rijden er in Milaan nog een heleboel oude trams rond. Deze trams zijn erg fotogeniek en geven een kijkje in het verleden. Rijdt er op de juiste plek eentje langs - voorzien van het prachtige stadswapen van Milaan - dan waan je je in vroegere tijden. Uiteraard kun je ook meerijden met de trams en het interieur fotograferen. Of je nu een overzichtsfoto maakt waarop zo'n oude tram te zien is, of juist een reportage maakt van het interieur; je hebt gegarandeerd een berg karaktervolle foto's te pakken.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn