Upload jouw foto's
Een foto als canvas, de pixelstick als kwast met verf  © pixelstick, led, lightpainting

11 december 2019, 10:00

Inspiratie nodig om eens creatief aan de slag te gaan met fotografie en altijd al meer willen halen uit foto's in het donker? Gebruik dan eens een pixelstick voor lightpainting van het hoogste niveau!

Lightpainting met de pixelstick

Lightpainting is voor veel fotografen een creatieve uitlaatklep. Door een lange sluitertijd te kiezen en vervolgens een lichtbron te bewegen, wordt de beweging omgezet in lichtgevende strepen. Door afwisselende kleuren te gebruiken en de lichtbron in verschillende richtingen te bewegen, kan je letterlijk tekenen met licht.

De pixelstick is speciaal gemaakt om lightpainting zo eenvoudig mogelijk te maken. Het is een lange balk, gevuld met 200 LED's, die je in alle 16 miljoen kleuren van de regenboog kan toveren. Of, nog leuker, waarmee je een heuse regenboog in iedere foto kan laten verschijnen.

Hoe werkt de pixelstick?

De pixelstick lijkt een ingewikkelde gadget, maar eigenlijk is het kinderspel. Het menu is overzichtelijk. Je kan bepalen welk grafisch patroon je wilt afspelen, in welke richting je de stick moet bewegen en welke helderheid deze heeft. Dat zijn in principe de basis-instellingen. Voor de echte experts en fanatiekelingen zijn er daarnaast nog veel meer mogelijkheden om extra instellingen aan te passen. Daarna druk je op start en kan het feest beginnen!

Standaard is er een uitgebreide verzameling aan kleuren en regenbogen voor je beschikbaar. Daar kan je al direct veel creatieve experimenten mee uitvoeren. Wil je meer mogelijkheden? Dan ontwerp je ze zelf, of download je ze gratis op de website van de pixelstick, waarna je ze met gemak overzet op een sd-kaart. Deze kan je vervolgens rechtstreeks in de stick plaatsen.

Ook het bewegen van de stick, waarmee je de vloeiende patronen creëert, is niet ingewikkeld. De complete set is niet te zwaar om mee te lopen en dankzij het handvat kan je alles eenvoudig ronddraaien, waardoor vlinderachtige vormen ontstaan. Het is vanaf dat moment een kwestie van: camera op het statief zetten, een lange sluitertijd instellen, zorgen dat je setting goed is belicht en meerdere keren verschillende 'routines' oefenen qua beweging en tempo. Je zal zien dat zelfs de gekste en meest ongemakkelijke bewegingen er al snel indrukwekkend uitzien. Eventuele problemen die kunnen ontstaan, zoals overbelichting van het lichtpatroon, kan je corrigeren door de iso-waarde aan te passen, sneller te bewegen of de helderheid van de LED's te verminderen.

Een pixelstick kopen

Alle informatie over de pixelstick, waaronder de downloads voor extra grafische elementen, vind je bij op hun eigen website. Het enige wat je naast de stok zelf nog nodig hebt om mooie lightpainting beelden te maken, zijn een flinke stapel AA batterijen, een statief en een compagnon die voor je de sierlijke bewegingen kan maken.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
JvHClickz op 12 december 2019 om 15:50

Om je kosten te besparen, zijn strips zelf te maken. Geen programmeerbare pixelsticks, maar led-strips. Zeer eenvoudig zelf te maken, voor weinig geld. Zeer zeker raadzaam om dit te overwegen alvorens dure pixelsticks aan te gaan schaffen. Ik heb hier afgelopen maanden ervaring mee opgedaan....erg leuk en verslavend.