Upload jouw foto's
Regenachtige dag? 5x inspiratie om binnen te fotograferen

3 februari 2020, 16:58

Het is weer het begin van het jaar, en de dagen zijn nou niet echt uitnodigend om naar buiten te gaan en te fotograferen. Maar niet getreurd! In dit artikel geven we je inspiratie om lekker binnen aan de slag te gaan.

Druppelfotografie

Een keer een middagje vrij? Ga dan eens aan de slag met druppelfotografie! De prachtige creaties die het water maakt als het opspat is heel erg leuk om zelf vast te leggen. Wil je het eens proberen? Dan zijn er een paar dingen die je nodig hebt. Ten eerste is een korte sluitertijd belangrijk om de beweging van het water te bevriezen. Een sluitertijd van 1/200 seconden is gebruikelijk met druppelfotografie. Met zo'n snelle sluitertijd laat je echter weinig licht binnen. Daarom is het handig om een extra lichtbron toe te voegen. Er zijn twee verschillende manieren om dat te doen: je kunt een extra krachtige (bouw) lamp er bij zetten, of een flitser gebruiken. Daarnaast is het raadzaam een afstandsbediening en een statief te gebruiken. Dat maakt het wat makkelijker om precies het goede moment vast te leggen.

Lijkt dit je wel wat? In dit artikel gaan we dieper in op de praktijk van druppelfotografie.


Foto: Ray1963

Olie op water

Kun je niet wachten om weer met je macrolens aan de slag te gaan? Ga dan lekker binnen aan de slag! Voor de lente begint kun je de macrolens op je camera draaien en olie op water fotograferen. Hiervoor heb je een glazen doorzichtige bak, water, olie, gekleurd papier en een lamp nodig. Zet je bak water op een kleine verhoging, door bijvoorbeeld boeken onder de hoeken te leggen. Leg een gekleurd papier onder de verhoogde bak water en schijn een lamp in het tussenstuk van de ondergrond en de bak water. Maak druppels met olijf- of zonnebloemolie, en fotografeer van bovenaf met een macrolens. Tip: als je een klein beetje afwasmiddel in het water doet krijg je mooie bolle druppels.

Zelf aan de slag? In dit artikel leggen we verder uit hoe je begin met het fotograferen van olie op water.


Foto: HansvVo

Stilleven

Wil je niet knoeien met water? Verzamel dan wat leuke spullen uit je huis en maak een stilleven! Kies een sfeervol hoekje uit in je huis en probeer een verhaal te vertellen met de voorwerpen in je foto. Zorg voor een mooie achtergrond, en probeer een goede beverlichting te kiezen. Vaak is het mooi als de onderwerpen loskomen van de achtergrond en dat het licht van één kant komt. Zo krijg je natuurlijke schaduwen en gaat de aandacht van de kijker naar het onderwerp. Probeer verschillende lichtopstellingen, of gebruik juist natuurlijk licht. Je kan al je creativiteit kwijt!

Wil je weten hoe jouw stilleven foto's beter kunnen? In dit artikel bespreekt de Fotodokter een stilleven.


Foto: copper-krijger

Portretten met natuurlijk licht

Binnen kun je ook aan de slag met portretten. Ook al is het buiten wat donkerder, je kunt nog wel portretten maken met natuurlijk licht van buiten. Ga bijvoorbeeld in de middag in de buurt van een raam zitten, dan heb je waarschijnlijk genoeg licht. Probeer de gezelligheid van de zaterdag middag vast te leggen. Knus bij elkaar op de bank, zoals het leven gaat. Door de bewolking buiten zal het licht ook niet heel sterk zijn, omdat de wolken werken als een soort diffuser. Dit diffuse licht is perfect voor portretfoto's.


Foto: JaleesaKoelen

Foodfotografie

Ben je een keer in het weekend heerlijk in de weer in de keuken? Maak je bordje of kommetje dan mooi op en maak er een foto van! Of je nou gaat bakken, grillen, braden of pureren, je kunt met wat aankleding je gerecht helemaal opfleuren. Zo kun je een beetje spelen met je eten, en naderhand heb je een prachtige foto als herinnering aan het heerlijke eten dat je zelf het gekookt.

Nu al honger en zin om te fotograferen? In dit artikel gaan we dieper in op culinaire fotografie.


Foto: rubenvn

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn