Upload jouw foto's
6 slechte gewoontes in de fotografie © IDG NL

25 maart 2020, 09:32

Ook al geeft niet iedereen het graag toe, we hebben ze allemaal: slechte gewoontes. Ook in de fotografie is daar geen uitzondering voor. Wij stelden een lijst van slechte gewoontes in de fotografie voor je samen, zodat je ze zo snel mogelijk af kunt leren.

Weigeren om in minder dan ideale omstandigheden te fotograferen

Zeker als beginnend fotograaf wil je graag de beste omstandigheden voor je fotografie. Logisch, dan is het maken van foto's nu eenmaal het makkelijkst, maar de omstandigheden zijn vrijwel nooit echt helemaal ideaal. In plaats van te wachten op die ideale omstandigheden kun je beter gewoon op pad gaan en toch gewoon die foto's gaan maken. Dat werkt alleen maar als goede oefening en je zult zien dat het echt wel meevalt om in wat mindere omstandigheden te fotograferen.


Foto: cockie

Niet genoeg foto's durven te nemen

Dit klinkt misschien een beetje raar, want de meeste fotografen maken vaak juist heel veel foto's, zodat ze maar niks missen. Toch is het bijvoorbeeld bij straatfotografie of bij feesten soms best spannend om jezelf ertussen te gooien. Je wilt dat mensen je niet zien en ongegeneerd hun gang gaan, maar je wilt het wel vastleggen. Als je dan niet goed durft, kan het zomaar zijn dat je de mooie momenten mist en dat je met te weinig foto's thuis komt.

Foto's in de camera verwijderen

Soms weet je gelijk dat een foto compleet mislukt is. Bijvoorbeeld als de foto zo overbelicht is, dat je alleen maar wit ziet, of als er zo veel onbedoelde bewegingsonscherpte in zit dat de hele foto één wazige vlek is geworden. Dan kun je die foto's best gelijk van je camera verwijderen, maar dat is alleen in de uiterste gevallen! Een foto ziet er op dat kleine schermpje van je camera heel anders uit dan in het echt op het veel grotere scherm van bijvoorbeeld je computer. Wees dus voorzichtig met het direct weggooien van je foto's. Neem liever een extra geheugenkaartje mee, zodat je tussendoor geen foto's hoeft te verwijderen en je niet per ongeluk dat onverwachte stukje goud weggooit.


Foto: axelterpstra

Te veel op het schermpje kijken

Zoals we hierboven al bespraken, is dat kleine schermpje van je camera niet het beste middel om je foto's op te keuren. Daarbij kost het je veel tijd om na iedere foto op dat schermpje te kijken. Dit kan ervoor zorgen dat je belangrijke momenten mist. Het kost ook nog eens meer energie voor je camera, waardoor de batterij sneller leeg gaat. Het is natuurlijk niet verboden om op je schermpje te kijken, soms is het noodzakelijk om bijvoorbeeld je belichting te checken, maar let erop dat het geen gewoonte wordt. Die foto's kun je later in alle rust bekijken. Nu is eerst het moment om ze te maken.

Te snel klikken

Denk eerst na voordat je een foto maakt. Je hebt er niks aan om te klikken zodra je je onderwerp in beeld hebt. Neem de tijd. Kijk naar de kadrering en het perspectief. De juiste kadrering of het juiste perspectief kan echt je foto zó veel beter maken, dan is het zeker de moeite waard om daar even iets meer tijd voor te nemen.


Foto: JanVanRossum

Altijd fotograferen in de automatische stand

De automatische stand heeft meestal wel ongeveer de juiste instellingen voor je omstandigheden klaar staan. Als je in de automatische stand fotografeert heb je echter totaal geen vrijheid. Soms wil je misschien bewust wat meer of minder lichtinval, dan kun je dat niet regelen met de automatische stand. Je kunt in bijvoorbeeld de M-stand je instellingen precies aanpassen naar wat je wil en naar de omstandigheden.

(Even op het kruisje klikken om naar de poll te gaan)

Poll: aan welke slechte gewoonte maak jij je het meest schuldig, loading...

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Raoef op 27 maart 2020 om 08:59

Heb wel gelezen dat vele top fotografen veelal op de A of S stand werken. Maar ik kan het mis hebben.

pabras op 26 maart 2020 om 10:04

De laatste is geen slechte gewoonte. Dat is onzin. In A of S kan je veel sneller reageren en mis je veel minder foto's. Als je de camera kent, heb je de M alleen nodig in heel speciale gevallen. Als je aan wilt passen gebruik je belichtingscompensatie. Daardoor zal de belichting veel nauwkeuriger blijven.